Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моя курсова.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
363.08 Кб
Скачать

Анотація

У роботі техніко-еконономічне обгрунтування використання видимого середовища як екологічний фактор. Проаналізовано кілька варіантів вирішення проблеми, вибрано оптимальний та досліджено основні економічні параметри при використанні обраної системи.

Ключові слова: водневе паливо, генерування водневого палива, електроліз, тепловий насос, перетворення тепла на енергію, водень як енергоресурс.

ABSTRACT

The paper ekononomichne technical justification for the use of waste heat in generating enterprises hydrogen fuel. Analyzed some solutions to the problem, choose the best and investigates the basic economic parameters using the chosen system.

Keywords: hydrogen fuel to generate hydrogen fuel, electrolysis, heat pump, converting heat energy, hydrogen as an energy resource.

ЗМІСТ

вступ 4

розділ 1 Технічне обгрунтування 5

1.1 Сутність технічної проблеми та огляд існуючих технічних рішень вирішення проблеми 5

1.2 Оцінка технічного рівня якості інноваційного рішення 9

1.3 Аналіз ринку 15

розділ 2 розрахунок витрат на розробку нового технічного рішення 18

2.1 Розрахунок капітальних вкладень на розробку нового технічного рішення та його повної собівартості 18

2.2 Визначення ціни та критичного обсягу виробництва інноваційного виробу 32

2.3 Розрахунок експлуатаційних витрат 35

розділ 3 оцінка конкурентоспроможності та ефективності інноваційного рішення 39

3.1 Розрахунок конкурентоспроможності інновації 39

Висновки 50

Список літературних джерел 51

вступ

Актуальність цієї теми зумовлена тим що перспективність водню як енергоносія, с точки зору запасів (поширеності в природі), відновлюваності, енергоємності, екологічної безпеки, переваг при транспортуванні та зберіганні, тощо - очевидні. Крім енергетики і транспорту водень також широко використовується як сировина в металургії, хімічній, харчовій промисловості, тощо. Недоліком водню є значні енерговитрати на його отримання і, як наслідок вісока вартість. Але тенденція до стрімкого підвищення цін на традиційні викопні, невідновлювані енергоносії (вугілля, нафту, газ, ядерне паливо) робить його конкурентноспроможним.

Метою даної курсової роботи є економічне обґрунтування технології створення енергоустановки для отримання водню, на основі генератору водню – теплового (енергетичного) насосу.

Об’єктом курсової роботи є основні способ одержання водню за допомогою теплового насосу використовуючи теплові викиди підприемств.

Предметом є технологія отримання водню на основі теплового насосу.

Оскільки на планеті вже закінчуються викопні джерела палива необхідно реалізовувати технології, які дозволять накопичувати енергію та максимально її реалізовувати. Наприклад, за рахунок теплової енергії отримувати енергоємний водень, який можна використовувати як джерело палива. Найбільшим джерелом теплової енергії для нашої планети є сонце, але людство за рахунок своєї діяльності використовує тепло набагато більших температур, ніж може дати сонце на поверхні планети, що приводить до антропогенного теплового навантаження на біосферу. У даній роботі пропонується використовувати низькопотенційнутеплова енергію, якає відходом технологічного циклу основного виробництва та реалізовувати отриману енергію за рахунок накопиченні її у водні.