Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моя курсова.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
363.08 Кб
Скачать

Розділ 1 Технічне обгрунтування

1.1 Сутність технічної проблеми та огляд існуючих технічних рішень вирішення проблеми

Видиме середовище – навколишнє середовище, яке людина сприймає через орган зору у всьому її різноманітті – це ліс, гори, будівлі, споруди, інтер'єр приміщень, автомашини, кораблі і т.д. Воно є природним і штучним. Природне середовище знаходиться в повній відповідності з фізіологічними нормами зору. Штучне дуже відрізняється від природного і в багатьох випадках знаходиться в протиріччі з законами зорового сприйняття людини. Таке середовище екології людини створило – проблему відеоекології.

Людина як біологічний вид сформувався в певних природних умовах, в яких переважала і певна колірна гамма. Для середньої географічної зони в постійно видимому полі людину переважав зелений колір. Однак у процесі урбанізації сталося різку зміну видимої середовища, в більшості міст панує темно-сірий колір. Також змінилася і структура самих колірних елементів, у ній переважають прямі лінії, прямі кути, величезна кількість великих площин, мають однорідну забарвлення.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я процеси урбанізації ведуть до неухильного зростання кількості психічних захворювань. Все це говорить про те, що постійна видима середовище діє так само, як і інший екологічний фактор. При цьому особливо сильний емоційний вплив на людину робить колористична насиченість міського середовища. Урбанізація внесла істотні зміни в життя людини, і це стосується не тільки поганого повітря, забрудненої води та підвищеної радіації, про які часто і багато говориться в зв'язку з екологічними проблемами. Різко змінена постійна видима середовище, її колірна гамма і структура колірних елементів.

Існують такі візуальні середовища: гомогенне, агресивне, комфортне.

Гомогенне видиме середовище – середовище, в якій зовсім відсутні видимі елементи, або число їх різко знижене.

Зараз багато будують багатоповерхових цегляних і панельних будинків і таке будівництво змінює первісний вигляд видимої середовища. У міському середовищі виникає багато гомогенних видимих полів (глухі паркани, гладкі двері, панелі великого розміру, асфальтове покриття і дахи будинків).

Величезна будівля, повністю виконане зі скла, дуже негативно впливає на зір.

Агресивне видиме середовище – середовище, в якому розосереджена велика кількість однакових елементів.

Орган зору в агресивному середовищі практично перестає працювати. Це відбувається через те, що людина, оточена безліччю однакових видимих об'єктів (наприклад, вікон на стіні багатоповерхового будинку), і не може чітко виділити той об'єкт, на який вона дивиться, тоді як ідентифікація об'єкта, фіксованої оком зараз, і є основною функцією зору.

Середовище з великою різноманітністю елементів в навколишньому просторі називають комфортним візуальним середовищем.

Наявність кривих ліній різної товщини і контрастності, гострих кутів у вигляді вершин і загострень, що утворюють силует, різноманітність колірної гами, згущення і розрідження видимих елементів і різна їх віддаленість – характерні її риси. Ліс, гори, моря, річки, хмари віднесять до комфортного середовища.

Причини погіршення візуального середовища міста:

  • революційні погляди в суспільстві;

  • швидке зростання міст;

  • швидке зростання будівельної індустрії;

  • художня позиція архітекторів;

  • запізніла поява відеоекології.

Процеси урбанізації, раціоналізації та індустріалізації віддалили нас від візуального ідеалу: штучне середовище перестало приносити естетичну насолоду і породило велику кількість соціальних проблем. Архітектура останніх 50 років негативно впливає на психоемоційний стан людини. Взаємодія архітектури та екології найчастіше обмежуються в кращому випадку використанням в будівництві екологічно чистих матеріалів та енергозберігаючих технологій. В той час як архітектурна концепція, запропонована Паоло Солері, яка враховує екологічні фактори при проектуванні середовищ існування людини – аркологія – всього лише поодиноке явище. В реаліяхсьогоденняв багатьох містах різко змінене візуальне середовище: переважає темно-сірий колір, прямі лінії та кути, міські будівлі в основному статичні та мають велику кількість плоскостей, що негативно впливає на зорові процеси.Існуєтеоріясаккад.

Саккадою (в перекл. з франц. «сильний поштовх, ривок») називається швидкий рух ока, який здійснюється мимовільно, тобто в автоматичному режимі. Очі безперервно сканують видиме оточуюче середовище, здійснюючи приблизно дві саккади за хвилину. Після кожної саккади око фіксує який-небудь зоровий елемент, і в мозок надходить інформація про побачене. Око влаштоване так, що воно обов’язково має на чомусь сфокусуватися. Після чого, від фоторецепторів надходить підтвердження інформації і мозок заспокоюється: була саккада, був елемент, елемент зафіксований. Око може вловити лише певну кількість елементів, а за хвилину відбувається 120 саккад. Один рух, інший – в мозок надходять все ті ж однотипні сигнали, внаслідок чого мозок перебуває в стані повної розгубленості.

Задля покращення візуального стану місцевого середовища важливого значення набуває розвиток екологічної архітектури. Екологічна архітектура – це такий напрям в архітектурі, який передбачає економію природних ресурсів, використання енергії вітру і сонця, застосування природних будівельних матеріалів і т. д. Західні експерти з’ясували, що одним з основних винуватців парникового ефекту є нераціональне опалення будівель. Відсутність енергозберігаючих технологій у будівництві веде до надмірного вмісту вуглекислого газу в атмосфері.

Екологічна архітектура припускає економію електроенергії, використання екологічно сумісних з людиною матеріалів і будівельних конструкцій, застосування альтернативних джерел енергії і правильну утилізацію відходів. При такому підході будівля розглядається не як об’єкт, а як організм. Будівлю можна вважати екосистемою, частиною більш великих екосистем.

Відеоекологія базується не на суб'єктивних відчуттях, а на закономірностях зорового сприйняття. Городяни не відчувають і не усвідомлюють шкідливий вплив агресивних і гомогенних візуальних полів, бідної колірної гами фасадів будівель, тому що це вплив на рівні підсвідомості і наслідки цього впливу віддалені в часі і розсіяні в просторі. Відеозабруднення – обов'язково привносить в місто сучасна архітектура, порушує екологічну безпеку середовища проживання людини. Закономірності зорового сприйняття повинні враховуватися при розробці архітектурних рішень.

Візуальне середовище (природне та штучне) впливає на психоемоційний стан як позитивно, так і негативно.

Щоб зменшити відеозабруднення в населеному пункті, потрібно розробити основні напрями оптимізації простору міста для створення комфортного візуального середовища:

1. необхідно позбутися гомогенного середовища, шляхом озеленення та колористики;

2. великі площини в архітектурі розбивати такими елементами, як портик, колони, еркер, декор;

3. Прямі лінії і прямі кути пом'якшувати різьбленими виробами, балясинами, орнаментними вставками, ажурними металевими виробами;

4. Кольорове насичення міського середовища та вертикальне озеленення;

5. У силует будівлі включати башточки, шпилі, мезоніни; а силует селища в цілому змінювати за рахунок дзвіниць і башт церковних храмів, які виступають над усією забудовою і є своєрідним акцентом для фіксації ока;

6. Використання додаткових колірних і світлових акцентів, елементів природного ландшафту пом'якшуючих будь просторові невідповідності житлової забудови;

7. Створення пішохідних вулиць, зон зі своєрідною «легендою» вулиць (Скульптурами, фонтанами, клумбами, басейнами).