Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод-new.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
2.27 Mб
Скачать

2.3 Функціонування системи стандарту nmt

Протокол встановлення вхідного виклику в системі NMT побудований у такий спосіб. У вихідному стані рухома станція РС налаштована на частоту каналу керування, що має максимальний рівень сигналу. Виклик абонента здійснюється центром комутації ЦК через всі базові станції БС, що відносяться до так називаної зони виклику, в якій розташований рухомий абонент у даний момент часу.

Під час подачі виклику базова станція БС (по команді ЦК) постійно випромінює контрольний сигнал (тональний сигнал частотою близько 4 кГц) і посилає його вбік рухомої станції РС, що ретранслює цей сигнал по каналу керування на базову станцію (рис.2.4). Ретрансльований сигнал приймається, детектується і оцінюється базовою станцією (визначається відношення сигнал/шум у каналі передачі, усереднене за визначений проміжок часу). Базові станції БС посилають інформацію про результати оцінки відношення сигнал/шум у центр ЦК. Якщо якість передачі сигналу відповідає нормі, то встановлюється з'єднання по цьому каналі. Апаратурою ЦК виділяється розмовний радіоканал, номер якого повідомляється по каналу керування на РС, після чого канал керування звільняється. У противному випадку ЦК приймає рішення про підключення іншої базової станції або про закінчення розмови.

Потім здійснюється контроль встановленого між БС і ЦК розмовного каналу на правильність виконаних операцій. При цьому, за запитом ЦК, рухома станція РС передає раніше прийнятий номер радіоканалу, що ідентифікується в центрі комутації. У випадку відсутності помилок центр комутації передає команду виклику "Включити дзвінок". Вхідний виклик завершується остаточним переключенням на розмовний канал і включенням на відповідній базовій станції БС тонального сигналу частотою 4 кГц для безперервного контролю якості зв'язку.

Рисунок 2.4 – Діаграма встановлення вхідного виклику

Якщо рухомий абонент знімає трубку (підключається до лінії) для організації вихідного виклику, то він набирає номер, що переписується у запам'ятовуючий пристрій (ЗП) його станції. Після цього станція знаходить один з вільних розмовних каналів і по ньому передає сигнал "Канал зайнятий". З боку центра ЦК виробляється підтвердження прийняття цього сигналу, у відповідь на який рухома станція видає своє підтвердження. При одержанні цього підтвердження апаратура ЦК передає на РС сигнал готовності до прийому номера. З ЗП рухомої станції по розмовному радіоканалу транслюється номер викликуваного абонента, і після підтвердження прийому номера центром комутації ЦК провідна телефонна пара стикується з радіотрактом. Відповідь викликуваного абонента служить підставою для формування розмовного тракту і включення на базовій станції тонального сигналу частотою 4 кГц для контролю якості передачі.

Таким чином, обмін сигналами в системі стандарту NMT ведеться по розмовних радіоканалах, система працює з взаємним багаторазовим підтвердженням прийому кожного сигналу, що забезпечує високу надійність зв'язку.

У режимі естафетної передачі в системі стандарту NMT протокол обміну повідомленнями (message) побудовано у такий спосіб. Контроль за якістю мови ведеться по тональному сигналу частотою 4 кГц, який вводиться в розмовний тракт на базовій станції БС1 (рис. 2.5). Цей сигнал випромінюється разом з мовним сигналом в сторону рухомої станції РС і ретранслюється на базову станцію, де виконується оцінювання його параметрів. При зменшенні рівня відповідного сигналу нижче граничного значення центр ЦК видає на сусідні базові станції БС2 і БС3 команду провести вимірювання відношення сигнал/шум з вказуванням номера радіоканалу РК1, що використовується в даний момент. З цією метою всі базові станції мають багатоканальні приймачі-монітори. За результатами отриманих вимірювань ЦК обирає базову станцію з максимальним значенням рівня прийнятого сигналу (наприклад, БС2) і виділяє вільний радіоканал РК2 у зоні дії цієї станції. По радіоканалу РК1 через станцію БС1 на РС передається номер нового радіоканалу РК2, по якому апаратури абонента і центра комутації взаємодіють за допомогою сигналів "передача-підтвердження". По закінченню обміну ЦК виконує переключення відповідних пристроїв і провідної телефонної пари для продовження розмови по новому розмовному каналу. Після переключення всіх необхідних кіл з базової станції БС1 на базову станцію БС2 центр комутації ЦК відключає телефонну пару, з'єднану з радіоканалом РК1 на станції БС1.

Рисунок 2.5 – Обмін повідомленнями у режимі естафетної передачі