Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота1.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
19.09 Mб
Скачать

Створення асоціативного креслення

Створимо креслення із трьома основними видами для побудованої моделі усіченого геометричного тіла.

У системі КОМПАС-3D є можливість автоматичного створення асоціативних креслень побудованих і збережених у пам'яті тривимірних деталей. Всі види такого креслення пов'язані з моделлю: зміни в моделі приводять до зміни зображення в асоціативному виді. Для побудови таких креслень використовуються кнопки Інструментальної панелі Асоціативні види (мал.64).

Рис.64 Інструментальна панель Асоціативні види

Кнопка Стандартні види дозволяє вибрати існуючу (збережену на диску) тривимірну деталь (*.m3d) і створити в поточному документі креслення цієї моделі, що складається з одного або декількох стандартних асоціативних видів. Після виклику команди на екрані з'явиться стандартний діалог вибору файлу для відкриття. Виберіть деталь для створення видів і відкрийте файл. У вікні креслення з'явиться фантом зображення у вигляді габаритних прямокутників видів. Система пропонує за замовчуванням три основних види: спереду, зверху й зліва.

Рис.65 Панель властивостей команди Асоціативні види

Щоб змінити набір стандартних видів обраної моделі, використовується перемикач Схема видів на Панелі властивостей (мал.65). Він дозволяє змінити набір стандартних видів обраної моделі за допомогою вікна. Виберіть необхідні види (мал.66). Щоб вибрати або відмовитися від якого-небудь виду, варто клацнути по зображенню цього виду у вікні.

Рис.66 Вікно для вибору стандартних видів

Проекційні види креслення, створені за допомогою команди Стандартні види, знаходяться у проекційному зв'язку зі своїм головним видом. Наявність проекційних зв'язків між видами обмежує їхнє взаємне переміщення. При необхідності зв'язок можна відключити - це дає можливість довільного розміщення видів у кресленні.

Для того щоб відключити проекційний зв'язок виду, треба:

1. Виділити вид, клацнувши лівою кнопкою по габаритній рамці навколо виду. Ознакою виділення виду є наявність довкола нього підсвіченої габаритної рамки.

2. Помістити курсор усередину рамки, натиснути праву кнопку миші для виклику контекстного меню (мал.67).

3. Викликати з контекстного меню виду команду Параметри виду (мал.68). Відключити кнопку Проекційний зв'язок.

Можливе відключення проекційного зв'язку за допомогою однойменної кнопки на панелі Параметри виду (мал.68)

Рис.67 Контекстне меню виду

Рис.68 Панель Параметри виду

Всі види пов'язані з моделлю: зміни в моделі приводять до зміни зображення в асоціативному виді. При відкритті креслення, що містить асоціативні види деталі, система перевіряє відповідність форми і розмірів деталі зображенню, наявному у видах. Якщо ця відповідність порушена, то види, що вимагають перебудування, будуть відображатися в кресленні перекресленими. З'являється діалог із запитом: "Змінена модель, відображувана в кресленні. Перебудувати креслення?". Ви можете негайно перебудувати креслення, нажавши кнопку Так діалогу. Зображення деталі буде перемальовано відповідно до її поточної конфігурації. Нажавши кнопку Ні, можна відкласти перебудування. Діалог зникне. Ви можете перебудувати креслення в будь-який момент роботи з ним, для цього натисніть кнопку Перебудувати на панелі Вид.

При побудові видів зобразимо невидимий контур отвору, використовуючи перемикач що керує відображанням невидимого контуру і розташований на панелі Лінії (мал.69).

Рис.69 Панель Лінії

На готовому кресленні необхідно нанести розміри, фігуру перетину заштрихувати, заповнити основний напис.