Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота1.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
19.09 Mб
Скачать

Побудова місцевого виду

Вид по стрілці для деталі "Опора" був побудований тільки для того, щоб без спотворень показати форму отворів на ребрах жорсткості, а вид всієї деталі не був потрібний. Для того щоб показати обмежену ділянку деталі використовують місцеві види. Для побудови місцевого виду необхідно вказати його границю (замкнутий контур). Вміст виду, що знаходиться за обраним контуром, не відображатиметься на екрані (мал.87).

Таким чином, місцевий вид створюється шляхом усікання зображення наявного виду моделі.

Побудуємо місцевий вид за наступною схемою:

1. Зробимо побудований вид по стрілці поточним.

2. Обмежимо ділянку з отвором на виді по стрілці окружністю довільного радіуса. Радіус окружності вибирається з наступних міркувань: на побудованому місцевому виді залишиться тільки частина виду всередині окружності, а все, що буде поза окружністю, не зображається.

Рис.87 Побудова місцевого виду

3. За допомогою кнопки Місцевий вид на сторінці Асоціативні види будуємо місцевий вид, для якого можна вибрати свій масштаб, наприклад, 2:1 за допомогою контекстного меню редагування виду (мал.83), що викликається щигликом правої кнопки миші на виділеному виді. При зміні масштабу треба змінити позначення місцевого виду: А (2:1).

Побудова виносного елементу

У тих випадках, коли на основних видах неможливо показати дрібні елементи деталі з усіма подробицями, застосовують виносні елементи.

Виносним елементом називають додаткове окреме зображення в збільшеному виді будь-якої частини деталі.

Як приклад розглянемо побудову виносного елемента, що дозволяє більш докладно зобразити проточку в кришці на мал.88. Для побудови виносного елемента необхідно виконати наступні дії:

1. Накреслити контур, що обмежує виносний елемент за допомогою кнопки Виносний елемент, розташованої на сторінці Позначення. Спочатку вкажіть крапку центра контуру, що обмежує виносний елемент, потім задайте розміри контуру і укажіть точку початку полки т2.

Рис.88 Побудова виносного елемента деталі

Форму контуру, що обмежує виносний елемент, можна вибрати за допомогою кнопки Форма на закладці Параметри (мал.89), напрямок полиці також можна встановити за допомогою кнопки Полка (мал.90).

Рис. 89 Вибір форми контуру Рис.90 Вибір напрямку полки

2. За допомогою кнопки Виносний елемент на панелі Асоціативні види будуємо виносний елемент. Масштаб збільшення вибирається з однойменного вікна на панелі Параметри (мал.91).

Рис.91 Вибір масштабу відображення виносного елемента

Індивідуальні завдання до лабораторної роботи №5

Лабораторна робота №6

ПРИКЛАДНІ БІБЛІОТЕКИ СИСТЕМИ КОМПАС

Мета лабораторної роботи:

- освоїти прийоми автоматизованої побудови креслень нарізних з’єднань із застосуванням Конструкторської бібліотеки.

Графічне завдання:

- на форматі А4 побудувати креслення болтового з'єднання,

- накреслити специфікацію до креслення болтового з'єднання.

Існує величезна кількість деталей і вузлів, подібних за формою які відрізняються лише своїми параметрами - розмірами. Для спрощення і прискорення розробки креслень, що містять типові і стандартизовані деталі (кріплення, пружини, підшипники, різьбові отвори, канавки, електричні схеми, будівельні конструкції й т.п.) дуже зручно застосовувати готові бібліотеки.

Бібліотека - це програмний модуль, додаток, створений для розширення стандартних можливостей системи КОМПАС-3D. Бібліотека являє собою орієнтовану на конкретне завдання підсистему автоматизованого проектування, що після виконання проектних розрахунків формує готові конструкторські документи або їхні комплекти.

Рис.92 Менеджер бібліотек

Типовими прикладами додатків є бібліотеки для автоматичної побудови зображень геометричних фігур, що часто зустрічаються, гладких і різьбових отворів, бібліотеки стандартних машинобудівних елементів і кріплення, що значно прискорює проектування моделей та оформлення складальних креслень.

У КОМПАС-3D існує спеціальна система для роботи з бібліотеками - Менеджер бібліотек.