Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота1.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
19.09 Mб
Скачать

Створення текстового документу

Користуючись головним меню програми або кнопкою Створити. відкрити новий Текстовий документ. Для того, щоб вставити готовий фрагмент у текст потрібно зайти у меню ВставкаФрагмент (мал.. 111)

У діалоговому меню, яке відкриється знайдіть створений і збережений на диску фрагмент з кресленням деталі «Шаблон» і натисніть кнопку Так.

Рис. 111 Вставка фрагменту

У вікні Вставка фрагменту, яке відкриється, необхідно вказати яким чином вставити фрагмент («зовнішня посилка» чи «вставити в документ») а також масштаб, у якому даний фрагмент буде розміщений в текстовому документі. Масштаб можна вибрати з переліку, або ввести з клавіатури. За замовчуванням масштаб 1:1 (мал. 112)

Рис. 112 Діалогове вікно Вставка фрагменту

І, натиснувши кнопку Так, вставити фрагмент. Фрагмент вставляється в те місце документу, де був розташований курсор.

Основні прийоми роботи в текстовому документі

В документі типу Текст графічної системи Компас набір тексту здійснюється в Нормальному режимі , який автоматично вмикається, після відкриття документу. По закінченню набору та редагування тексту, для оформлення основного напису створеного текстового документу необхідно перейти в режим Розмітки сторінки .

Для створення нового рядка розмістіть курсор за словом, після якого закінчується речення і натисніть <Enter>.

Для об’єднання рядків розмістіть курсор за останнім словом і натисніть <Delete>.

Для видалення фрагменту тексту необхідно залити фрагмент тексту за допомогою миші (з натиснутою лівою кнопкою миші) і натиснути <Delete>.

Командою Редактор – Выделить все виділіть весь текст, клацніть на кнопці Курсив (Підкреслення, Виділення тощо);

Для вставки дробу виконайте команду меню Вставка – Дробь – Нормальной высоты (малой, средней высоты), введіть текст в знаменнику, потім натисніть клавішу <> на клавіатурі, для переходу в знаменник та введіть текст знаменника. Для виходу з дробу натисніть ще раз клавішу <> або переставте текстовий курсор щигликом миші безпосередньо за роздільну риску дробу.

Для вставки індексів виберіть команду Вставка – Индекс – Нормальной высоты (малой, средней высоты). При цьому одночасно вставляється і верхній і нижній індекс. Для переходу до нижнього або верхнього індексу використовуйте клавішу <> на клавіатурі.

Для вставки таблиці також використайте команду Вставка – Таблица. Для редагування створеної таблиці необхідно користуватись командами меню Таблица.

Для вставки в текст символу або спецзнака необхідно вибрати в меню Вставка команду Символ (Спецзнак).

В меню Формат містяться команди, призначені для форматування тексту, подібні до команд звичайного текстового редактору МWord.

Індивідуальні завдання до лабораторної роботи №7

Варіант 1

Варіант 2

Варіант 3

Варіант 4

Варіант 5

Варіант 6

Варіант 7

Варіант 8