Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBLB1.DOC
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.49 Mб
Скачать

2.3. Штучне освітлення

Штучне освітлення приміщень здійснюється газорозрядними лампами і лампами розжарювання.

Основні переваги газорозрядних ламп низького тиску (люмінісцентних): висока світлова віддача, досягаюча 75 лм/Вт; великий строк служби (10000 г); можливість вибору спектрального складу.

Недоліки: складність схеми включення; обмежена потужність і великі розміри; залежність від температури навколишнього середовища (при С запалювання ламп не гарантується); робота тільки на змінному струмі; стробоскопічний ефект.

Стробоскопічний ефект – явище спотворення зорового сприйняття рухомих об’єктів, яке виникає при збіганні кратності частотних характеристик руху об’єкта і роботи люмінісцентної лампи.

Наприклад, якщо об’єкт обертається з частотою, яка збігається з частотою роботи люмінісцентної лампи або кратна їй, то уявляється, що об’єкт стоїть на місці і не обертається, або дуже повільно обертається у той чи інший бік. Таке явище може привести до травми.

Існують спеціальні схеми вмикання люмінісцентних ламп в електричну мережу і прилади, які запобігають появі стробоскопічного ефекту.

Лампи розжарювання мають ряд переваг, в числі яких: широкий сортамент найрізноманітних потужностей і напруг; безпосереднє вмикання в мережу; повна незалежність від умов навколишнього середовища.

Недоліками ламп розжарювання є їх мала світлова віддача, переважність жовто-червоної частини спектру, відносно невеликий строк служби (1000 г).

Нормативні вимоги до штучного освітлення приведені в СНиП ІІ-4-79.

Існує декілька видів штучного освітлення: робоче, аварійне, охоронне, евакуаційне, чергове.

В даній лабораторній роботі розглядається тільки робоче освітлення, яке може бути загальним, місцевим і комбінованим.

У виробничих приміщеннях застосовується дві системи штучного освітлення:

а) загальне освітлення (для забезпечення освітленості всього робочого приміщення: робочих місць, проходів, проїздів, місць складування);

б) комбіноване освітлення – до загального освітлення додається місцеве. Система комбінованого освітлення дозволяє спрямовувати світловий потік безпосередньо на робочу поверхню деталей.

Застосування одного місцевого освітлення всередині виробничих приміщень не допускається, тому що при цьому не освітлюються місця проїздів, проходів, складування, що може привести до травмування працюючих.

При нормуванні штучного освітлення в виробничих приміщеннях (як і природного) існують вісім розрядів і характеристик зорової роботи, які визначаються найменшим розміром розрізнюваного об’єкту.

Перші три пункти нормування природного освітлення повністю збігаються з початком нормування штучного. Далі йде відмінність:

  1. Визначається (в даній роботі візуально) характеристика фону: світлий, середній, темний.

  2. Визначається контраст об’єкта розпізнавання з фоном: великий, середній, малий.

  3. За додатком 2, в залежності від сполучення характеристик фону і контрасту об’єкту з фоном, визначається підрозряд зорової роботи (а, б, в, г) .

  4. Знаючи розряд і підрозряд зорової роботи, за додатком 2, вибираються норми освітленості.

  5. Вивчаються примітки до додатку 2 і робиться висновок про необхідність зниження, підвищення чи відповідності табличних норм освітленості даним умовам роботи.

При наявності галузевих норм штучної освітленості (наприклад, для електроприміщень, автогаражів, котельних) треба користуватись останніми (див. літературу [1, 2, 3], а також додаток 3).

Згідно СНиП II-4-79 для освітлення приміщень, як правило, необхідно передбачати газорозрядні лампи низького і високого тиску. В разі неможливості чи техніко-економічної недоцільності застосування газорозрядних джерел світла допускається використовування ламп розжарювання.

Для місцевого освітлення бажано застосувати газорозрядні (люмінісцентні) лампи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]