Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBLB1.DOC
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.49 Mб
Скачать

2.2. Дія електромагнітного поля на організм людини

При дії електромагнітного поля на організм людини відбувається по­глинення енергії поля тканинами тіла, що в свою чергу може привести до термічних, морфологічних а також функціональних змін у ньому.

Теплова дія ЕМП характеризується підвищенням темпе­ратури тіла чи локалізованим нагрівом тканин. Нагрів особливо небезпечний для органів з слабкою терморегуляцією, які мають невелику кількість кровоносних судин чи недостатнє інтенсивний кровообмін: мозок, око, частина органів кишко­вого тракту (нирка, кишечник і т.п.).

Морфологічна дія ЕМП проявляється у зміні будови та зовнішнього вигляду тканин та органів тіла людини (від опіків, змін структури клітин і т.п. у найбільш важких випадках до помірних чи слабких, обернених змін, розладжування живлення тканин або організму у цілому і т.п.).

Функціональна дія ЕМП характеризується у передчасної стомленості, сонливості чи порушенні сну, головної болі, розладжуванні нервової, сер­цево-судинної систем і т.п. При систематичному опромінюванні спо­стерігається змінення кров’яного тиску (гіпертонія), нервово-психічні захво­рювання, зниження полової потенції і т.п.

Ступень змін, які відбуваються у тілі людини під впливом ЕМП, обумовлені величиною поглинутої енергії ( тобто значень Е, Н і тривалості дії Т) та значення довжини електромагнітної хвилі.

Для попередження професійних захворювань установлюють допустимі норми випромінювання.

2.3. Нормування рівнів опромінювання електричного поля промислової частоти

Проводиться згідно [1]. Стандарт установлює гранично допустимі рівні напруженості електричного поля (ЕП) частотою 50 Гц для персоналу, який обслуговує електроустановки і знаходиться у зоні впливу ЕП, в залежності від часу опромінювання.

Залежність гранично допустимих рівнів напруженості електричного поля частотою 50 Гц від часу опромінювання показана на рис.1. Гранично допустимий рівень напруженості впливаючого ЕП встановлюється рівним 25 кВ/м. Перебування в ЕП напруженістю більше 25 кВ/м без застосування засобів захисту не допускається.

Т

7

6

1

Е,кВ/м

0 5 20 25

Рис.1 Залежність визначення допустимої напруженості ЕП промислової частоти

Перебування в ЕП напруженістю до 5 кВ/м включно допускається на протязі робочого дня (8 годин).

Допустимий час перебування в ЕП напруженістю більше 5 до 20 кВ/м включно обчислюють за формулою

де Т - допустимий час перебування в ЕП при відповідному рівні напруже­ності, год; Е - напруженість впливаючого ЕП в зоні, що контролюється, кВ/м.

При напруженості ЕП більше 20 до 25 кВ/м час перебування персо­налу в ЕП не повинен перевищувати 10 хвилин.

Допустимий час перебування в ЕП може бути реалізований одноразово або дрібно на протязі робочого дня. Решту робочого часу напруженість ЕП не повинна перевищувати 5 кВ/м.

При знаходженні персоналу на протязі робочого дня в зонах з різною напруженістю ЕП час перебування обчислюють за формулою

де Тпр - приведений час, еквівалентний по біологічному ефекту перебуванню в ЕП нижньої границі нормованої напруженості, год;

t1, t2, ..., tn - час перебування в контрольованих зонах при напруженості Е12,...,Еn, год.;

Т1, Т2, ..., Тn - допустимий час перебування в ЕП для відповідних кон­трольованих зон. Приведений час не повинен перевищувати 8 год.

Примітка. Кількість контрольованих зон визначається перепадом рівнів напруженості ЕП на робочому місці. Різниця у рівнях напруженості ЕП контрольованих зон встановлюється 1 кВ/м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]