Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBLB1.DOC
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.49 Mб
Скачать

1.6.Ізоляція електроустановок

Стан ізоляції характеризують три параметри: електрична міцність, електричний опір та діелектричні втрати. Електрична міцність ізоляції визначається випробуванням на пробій підвищеною напругою, електричний опір – вимірюванням, а діелектричні витрати – спеціальними дослідженнями.

Опір ізоляції періодично вимірюється на вимкнутій електроустановці за допомогою спеціальних приладів – мегомметрів. Мегомметри М1101 випускаються на вимірювальну напругу 100, 500, 1000 В; МС-06 – на 2500 В; мегомметри Ф4102/1 – на 100; 500 і 1000 В; Ф4102/2 – на 1000 та 2500 В.

3 метою встановлення дефектів і пошкоджень ізоляції відбуваються її випробування: при капітальних ремонтах (К), при поточних (П) і при міжремонтних (М). Ці випробування проводяться у терміни, які встановлені правилами [4;8].

Наприклад, вимірювання силових, освітлювальних електропроводок, розподільчих пристроїв, щитів та струмопроводів здійснюється: К – не рідше 1 разу в 3 роки; П,М – терміни встановлюються відповідальним за електрогосподарство. При цьому перераховані вище апарати та устаткування повинні випробуватися мегомметром напругою 1000 В, а їх мінімальний опір повинен бути 0,5 МОм. Ізоляція переносного електрифікованого інструменту та знижувальних трансформаторів випробується 1 раз у 6 місяців мегомметром напругою 500 В, її опір повинен бути не менше 2 МОм (для подвійної ізоляції – 7МОм).

Умережах з ізольованою нейтраллю ( рис. 2) за допомогою мегомметра може бути виміряний опір ізоляції кожної фази відносно землі та між кожною парою фаз, як це показано на рис. 7.

Рис. 7. Вимірювання опору ізоляції:

rА,rВ,rС – опори ізоляції фаз відносно землі;

rАВ,rАС,rВС – опори ізоляції між фазами

Постійний контроль ізоляції здійснюється у мережах з ізольованою нейтраллю за рахунок використання приладів на постійному оперативному струмі або вентильних.

2. Експериментальна частина

2.1.Лабораторний стенд іприлади

Стенд для вимірювання опору заземлюючого пристрою виконаний на похилій панелі з внутрішнім розведенням проводів і резисторів, які імітують опір розтіканню заземлюючого пристрою. Для підключення проводів приладу існують штепсельні контакти. Принципова схема підключення відповідає схемі амперметра-вольтметра, яка показана на рис. 5.

Електрична схема стенда для вимірювання опору ізоляції мережі (рис. 7) розміщена на похилій частині панелі. Виводи від мегомметра приєднуються почергово один до землі, а другий до кожної із фаз через спеціальні штепсельні контакти.

При виконанні лабораторної роботи може бути використано два прилади-вимірювача опору заземлення або питомого опору грунту: МС-08 та М416.

Схеми вимірювання опору заземлення та питомого опору грунту приладом МС-08 показана на лабораторному стенді. У приладі МС-08 амперметр і вольтметр замінені струмовою і потенційною рамками логометра. Постійний струм, який виробляється генератором при обертанні рукоятки. Із клеми “+” поступає на переривачі, де перетворюється у змінний, а потім подається на допоміжний і випробувальний заземлювачі. Повертаючись на переривач, він випрямлюється і через струмову рамку логометра потрапляє на клему ”–“ генератора.

Прилад М416 має чотири затискувача для підключення вимірювального об'єкту. При вимірюванні опору заземлення або питомого опору грунту за схемою амперметра-вольтметра (рис. 5), затискувачі 1 і 2 повинні бути замкнуті перемичкою, як це показано на рис. 8.

У приладі М416 постійний струм від сухих елементів перетворюється у змінний електронним перетворювачем. Із землі струм потрапляє на первинну обмотку трансформатора – це основне коло струну через землю. Вторинна обмотка підключена до змінного каліброваного резистора (реохорда) – це допоміжне коло струму. Схема може забезпечити рівність цих струмів, що досягається зміною опору реохорда, а також напруги між його движком і затискачем допоміжного заземлювача.

Різниця напруги подається через підсилювач і випрямляч на стрілочний індикатор. Рівність струмів настає при такому положенні рухливого контакту реохорда, при якому напруга на дільниці реохорда до контакту дорівнює падінню напруги на вимірюваному опорі RX.

Для вимірювання опору ізоляції мереж використовується мегомметр типу М11О1м, який має генератор постійного струму з ручним приводом і логометр. Мегомметр може використовуватися тільки для вимірювання ізоляції мереж, які не знаходяться під напругою. Перед вимірюванням необхідно перевірити справність мегомметра.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]