Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBLB1.DOC
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.49 Mб
Скачать

2.2. Електричні мережі трифазного змінного струму з ізольованою нейтраллю

Ізольованою називають нейтраль трансформатора (нульова точка джерела живлення), яка не приєднана до заземлюючого пристрою (ізольована від землі).

На рис. 2 приведена електрична схема трифазної три­проводової мережі з ізольованою нейтраллю (відповідно до рис. 1, це знижувальна трансформаторна підстанція 3 з ЛЕП, яка має напругу до 1 кВ і живить споживачів).

Рис. 2. Електрична схема трифазної мережі трипроводової з ізольованою нейтраллю: U1, U2 - відповідно напруги пер­винної і вторин­ної обмоток трансформатора; ТП - знижувальна трансформаторна підстанція; F - струмовий захист (за­побіжники або автоматич­ні вимикачі); 0 - нульова, (ней­тральна) точка трансформатора; А,В,С - фазні проводи мережі; Uл - лінійна напруга мережі; RA, RB, RС - активні опори ізоляції фазних проводів відносно землі; ХА, ХВ, ХС - реактивні опори фазних проводів відносно землі; IA, IB, IC - струми витоку фазних проводів.

Внаслідок наявності різниці потенціалів між будь-яким фазним проводом і землею протікає дуже малий струм, який називають струмом витоку. Сила цього струму залежить від опору ізоляції фазних проводів відносно землі.

Якщо розглядати електричні мережі напругою до 1 кВ, довжина яких не перевищує 1 км, то ємністю проводів відносно землі можна знехтувати, але це знех­тування стосується тільки повітряних ліній і не сто­сується кабельних. Крім того, якщо довжина лінії не перевищує 1 км, то можна вважати, що активні опори про­водів відносно землі мають однакові значення, тобто RA = RB = RС = RІЗ; RІЗ – опір ізоляції фазного проводу відносно землі.

У подальшому первинна обмотка трансформатора зобра­жатися не буде. Дотик людини до корпуса електроустановки, яка не має захисних засобів і опинилася під напругою (відносно землі), як це показано на рис. З (перший випадок, однофазний дотик), рівнозначний її дотику до неізольованого фазного проводу. Опір тіла людини вмикається паралельно опору ізоляції того проводу, який замкнув на корпус (до якого доторкнулася людина) і послідовно з опорами ізоляції інших проводів, а струм, який тече через тіло людини, визначається за формулою:

(1)

де Rh - опір тіла людини.

Рис. 3. Схеми дотику людини при нормальному режимі ро­боти мережі:

І - однофазний; 2 – двофазний дотик

Висновки 1. Виходячи з формули (1), у випадку одно­фазного дотику людини до трифазної мережі змінного струму з ізольованою нейтраллю, людина знаходиться під захистом опору ізоляції фазних проводів відносно землі. Тому в таких мережах необхідно підтримувати стан ізоляції проводів на достатньо високому рівні.

2. ПБЕ встановлюють певні нормативні вимоги щодо властивостей ізоляції. Так для силової або освітлювальної електропроводки достатнім вважається опір ізоляції не менше 0,5 МОм.

Приклад 1. Визначити величину струму, який тече че­рез тіло людини при однофазному дотику до мережі з ізольованою нейтраллю. Лінійна напруга мережі Uл = 380 В. Опір ізоляції проводів відносно землі Rіз = 500 103 0м. Розрахунковий опір тіла людини Rh = 1000 0м (див. примітки до додатка 2). Згідно формули (1) одержуємо

Такий струм допустимий для людини у будь-яких випад­ках, див. додаток 2.

При двофазному дотику (рис. З, випадок 2) людина по­трапляє під повну напругу мережі, а струм, який тече через тіло людини, визначається за формулою:

Висновки 1. При двофазному дотику людини до трифазної мережі з ізольованою централлю, ізоляція проводів відносно землі втрачає свої захисні властивості і людина потрапляє під повну (лінійну) напругу мережі.

2. Зменшити величину струму, який протікає через тіло людини, можна за допомогою штучного підвищення її опору діелектричними рукавицями.

Приклад 2. За даними прикладу 1 визначити величину струму, який протікає через тіло людини при двофазному дотику до мережі трифазного струму з ізольованою ней­траллю. Відповідно з формулою (2) маємо:

Такий змінний струм (50 Гц) особливо небезпечний, він більше ніж у 63 рази перевищує гранично допустимий при тривалості дії більше 1,0 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]