Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBLB1.DOC
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.49 Mб
Скачать

1.4. Контроль (вимірювання) опорів заземлюючих пристроїв

Конструктивно заземлювачі можуть бути виконані стержневими, коли в землю занурюються вертикальні стержні (електроди), а зверху вони з’єднуються (зварюються) горизонтальною полосою (рис. 4). Крім цього вони можуть бути сітчатими, коли в землю горизонтально укладається взаємноперпендикулярний полосовий або круглий метал і зварюється у вигляді грат з великими ячейками.

Для того, щоб уникнути сезонні коливання питомого опору землі навколо заземлювачів у час його промерзання або просихання, їх занурюють на глибину h=0,5... 0,8 м, як це показано на рис. 4.

На підстанціях та електростанціях вимірювання опору заземлюючих пристроїв і вибіркова перевірка їх стану (розкриття заземлювача для визначення його корозійного зносу і стану контактних з'єднань) проводиться не рідше, як один раз у 10 років. Заземлюючі пристрої промислових підприємств, організацій, установ перевіряють перед вводом в експлуатацію, а потім щорічно. При цьому в один рік вимірюється опір заземлення у літню пору (просихання грунту), а в другий – зимою (промерзання грунту).

Всі прилади, призначені для вимірювання опору заземлення, питомого опору грунтів і активних опорів ізоляції, працюють за принципом амперметра-вольтметра, електрична схема якого показана на рис. 5.

Для вимірювання опору розтікання заземлюючих пристроїв потрібно мати два додаткових металевих електрода-заземлювача: зонд (3) та допоміжний електрод (Д), які забивають у землю на певній відстані від вимірюваного опору RХ і між собою. Як видно з рис. 5, допоміжний електрод вмикається у коло амперметра для того, щоб утворити шлях вимірювального струму ІВ через вимірюванний опір RХ. При цьому на опорі RХ виникає розтікання струму. Щоб знайти величину спаду напруги на опорі RХ, використовують зонд, який вмикається у коло вольтметра і який повинен бути розташований на відстані від RХ не менше як 20 м, для того, щоб у місці його розташування, був нульовий потенціал (див. розтікання струму в землі). Для того, щоб вимірювальний струм не пішов через зонд, використовують вольтметри з великим внутришнім опором. Вимірювальний опір заземлювача визначається за формулою:

RХ=U/I (7)

де U та І – показники вольтметра і амперметра.

Довжина металевих додаткових електродів повинна бути не меншою, ніж 500 мм при їх диаметрі не менше 5мм. [6].

Дійсний (розрахунковий) опір заземлювача RХ визначається за формулою:

RР=RХ∙KС, Ом (8)

де KС – коефіцієнт сезонності (див. додаток 4), який враховує стан грунту в момент вимірювання RХ.

1.5.Вимірювання питомого опору грунту

Вимірювання питомого опору грунту необхідне для розрахунку заземлювачів (див. формулу (2)).

Метод контрольного електрода.

Для вимірювання питомого опору грунту застосовується той же метод амперметра-вольтметра. При цьому замість вимірюваного опору RХ використовується забитий в землю контрольний електрод (труба, стержень), заглиблений в грунт на передбачену глибину закладання проектного заземлювача.

Опір такого заземлювача визначається за формулою (2), звідкіля питомий опір грунту

, Ом∙м. (9)

Схема амперметра-вольтметра, яка приведена на рис. 5, призначена для вимірювання поодиноких заземлювачів. Якщо заземлювачі розташовані за контуром, то відстані між додатковими електродами і RХ змінюються, як це показано на рис. 6.

Існують і інши методи вимірювання питомого опору грунту.

Вимірювання опорів заземлювачів і питомого опору грунту здійснюється вимірювачами опору заземлення типів МС-08, М416, Ф4103.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]