Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма вступного випробування КСІ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
97.79 Кб
Скачать

Операційні системи.

Розширення txt, doc. Розширення exe, com. Команда cd . Команда copy. Команда dir . Розподіл ОС числу користувачів ОС . Програми-утиліти . Поняття директорії або каталогу. Розподіл ОС по характеру взаємодії з користувачем. Розподіл ОС по числу одночасно виконуваних завдань Структура файлів на диску сучасних ОС. Повне ім’я файл. Що собою являє комп'ютерний вірус? Поняття архівації даних. Що таке завантажувальний диск? Основні сімейства ОС. Драйвери пристроїв і які завдання вони виконують. Поняття форматування. Флеш-носії. Інтерфейс , види інтерфейсу. Різниця між папкою та файлом. Ярлик для об’єкта. Якими способами можна вилучити файл? Як очистити Кошик? Способи перейменування файлів чи папок. Буфер обміну. Оновлення антивірусних баз.

Організація баз даних.

Поняття о базах даних. Предметна область БД. Призначення СКБД. Переваги використання СКБД. Що таке модель даних? Призначення інфологічної моделі, фізичної моделі. У чому різниця між ієрархічною та мережною моделями даних. Суть реляційної моделі даних. Для чого необхідний тип даних? Чим відрізняється домен від типу даних? Поняття атрибуту, кортежу. Призначення первинного ключа. Основні властивості первинного ключа і в чому їх зміст. Типи зв’язків. Основні поняття . які лежать в основі ER – моделі. Позначення основних елементів ER – моделі. Мета проведення вибіру СКБД. Мобільність і масштабованість СКБД. Можливості і характеристики СКБД для визначення надійності. Мета застосування процесу нормалізації. Аномалії, що можуть виникати при використанні ненормалізованих відношень і чому. Чому приведення до 3НФ вважається достатнім для більшості проектів БД?

Технології підтримки прийняття рішень.

Загальні аспекти прийняття рішень

Прийняття рішень як заключний етап аналізування інформації. Людина як специфічний суб’єкт, який приймає рішення. Послідовність та зміст основних видів процесу прийняття рішень. Роль інтуїції в прийнятті рішень. Залежність моделей прийняття рішень від специфіки поставленої задачі. Верифікація (перевірка) правильності прийнятого рішення. Пара «причина – наслідок» як приклад бінарного відношення та використання його в процесі прийняття рішень. Підходи до агрегування часткових (за певними напрямками) преваг/недоліків та методи формування єдиного критерію для прийняття рішення.

Функції та механізми вибору та експертних оцінок

Класифікації та типології як метод аналізування в процесі прийняття рішень. Зв'язок (бінарне відношення) «загальне – часткове» в процесі поширення рішення на нові задачі. Шкали вимірювання (якісні та кількісні – порядкова, інтервальна, числова) та їх використання при прийнятті рішень. Функція корисності (переваг) для суб’єкта прийняття рішень та її вплив на прийняте рішення (включаючи приклади). Поняття про основні механізми здійснення вибору (мінімальне/максимальне значення, усереднене тощо). Поняття про прийняття рішення при статистичній постановці задачі (середнє значення, дисперсія тощо).

Методи розв’язання багатокритерійних задач прийняття рішень

Поняття багатокритеріальності та приклади. Причини виникнення багатокритеріальності. Поняття Парето-оптимуму (такої сукупності значень критеріїв, коли збільшення одного із них вимагає зменшення хоч одного якогось іншого): приклади та їх розгляд. Методи побудови єдиного критерію в багатокритеріальних задачах (усереднення, зважене середнє, експертні методи). Метод попарного порівняння критеріїв та послідовних поступок. Діалогові методи (методи зближення значень критеріїв).

Узгодження переваг та механізми багатоособового прийняття рішень.

Джерела багатокритеріальності при багатоособовому прийнятті рішень. Метод вибору рішення за більшістю голосів: переваги та обмеження. Метод прийняття рішень в результаті голосування при врахуванні голосів експертів .

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАНЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ

на вступному випробуванні.

Спеціальність 8.18010015 - “Консолідована інформація ”

Критерії оцінювання знань студентів при складанні вступного випробування базуються на загальних “критеріях” оцінювання знань на екзаменах, які прийняті у ВНТУ в рамках кваліфікаційної характеристики магістра за спеціальністю 8.18010015 “Консолідована інформація ” та “Програми вступного випробування ” для магістрів напрямку 8.18010015 “Консолідована інформація”.

Оцінка “ відмінно ” відображує високу якість знань, вміння та навичок вступника і отримується в разі ґрунтовного викладення теоретичного матеріалу. При цьомувступник має розуміти фізичну суть процесів і явищ, наводити приклади та порівняння, володіти методикою формального доведення теоретичних положень, ілюструвати відповіді аналітичними залежностями і характеристиками процесів.

(90-100балів А)

Оцінка “ добре+” відображує знання, вміння та навичкивступникаі отримується в разі викладення основ теорії з відповідного питання . При цьомувступникрозуміє сутність процесів і явищ, ілюструє відповіді аналітичними залежностями і графіками. Досить швидко і легко ліквідує незначні помилки після відповідних зауважень членів ДЕК або самотужки під час відповіді. ( 82-89 балів В)

Оцінка “ добре ” відображує знання, вміння та навичкивступника і отримується в разі викладення основ теоретичних питань . Легко ліквідує помилки після зауважень членів ДЕК. Під час відповіді ілюструє обізнаність в теоретичних і практичних питаннях з основних дисциплін, при цьому відповідає на більшість додаткових питань.(74-81 бал С)

Оцінка “ задовільно + ” позитивно характеризує знання, вміння та навички вступника і отримується в разі розуміння і викладення ним основ теоретичних питань та розв’язання практичних задач або отримання правильних шляхів їх розв’язання. При цьомувступник може ліквідувати помилки у відповідях за певною допомогою членів ДЕК. Відповідає досить впевнено на прості додаткові питання з теорії курсів основних дисциплін.(64-73балиD)

Оцінка “ задовільно ” характеризує поверхове розуміння теоретичних положень та практичних задач, здатність формулювати власні висновки за допомогою викладача з найпростіших питань дисципліни, знайомство з основними методами розв’язанням задач.(60-63 бали Е)