Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ до фаху.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.59 Mб
Скачать

1.3. Суть фахової діяльності еколога

Освітньо-кваліфікаційна характеристика встановлює профе­сійний статут спеціаліста-еколога, якого випускає вища школа за денною, вечірньою та заочною формами навчання, а також кваліфі­каційні вимоги до спеціаліста.

Освітньо-кваліфікаційна характеристика повинна застосову­ватися при прогнозуванні потреб в спеціалістах, при плануванні підготовки, обґрунтуванні складу і спеціалізацій, організації навча­льно-виховного процесу в вищих навчальних закладах, розподілі розміщенні та вивченні професійного використання випускників інших навчальних закладів України.

Згідно з вимогами до фахівців освітньо-кваліфікаційних рів­нів "спеціаліст", "магістр" спеціаліст готується для забезпечення України спеціалістам-екологами в області екологічної експертизи, економіки природокористування, планування, проектування, орга­нізації, контролю і прогнозування стану навколишнього середови­ща в умовах активної господарської діяльності людини, медичної екології, радіоекології, урбоекології, охорони мисливської фауни і організації мисливського господарства та інше. Реалізація цих рів­нів потребує високого рівня професіоналізму, який передбачає єд­ність світоглядної, практичної та психологічної підготовки спеціа­ліста. Наукова підготовка включає теоретичні та практичні знання і Практичні уміння, а також навики з фундаментальних, загальнонаукових і спеціальних дисциплін.

В світоглядній діяльності фахівець здатний і повинен бути провідником ідей про оптимальні взаємовідносини природи і суспільства, знати існуючі суспільно-політичні рухи, інтелектуальну історію і т.ін., місце і роль екології в аксіології (від грец. аксіа - цінність) - "у вченні про цінності", заснованому на визнанні об’єктивного та історичного характеру моральних, естетичних та інших цінностей сучасної людини, критично оцінювати екологічну ситуацію в світі, в нашій країні і своєму регіоні, проводити сучасну екологічну політику, вірно розуміти Конституцію України, приро­доохоронне законодавство та регіональні вимоги.

Спеціаліст повинен орієнтуватися в соціально-політичних екологічних рухах і течіях, надавати їм професійного забарвлення, розуміти взаємовідносини природи ї суспільства, їх залежність від історичної епохи, соціально-класової структури і рівня економічно­го розвитку.

В науково-практичній діяльності спеціаліст повинен вміти визначати стратегію і тактику в галузі досліджень і управління ста­ном навколишнього середовища на шляху ліквідації протиріч між інтересами економічного, екологічного та морально-етичного хара­ктеру з метою оптимізації природокористування.

Психолого-педагогічна підготовка спеціаліста забезпечує ви­рішення поточних і перспективних професійних задач з врахуван­ням закономірностей формування взаємовідносин природи і суспі­льства на рівні соціальної групи, колективу, окремої особи.

Сферою діяльності спеціаліста є науково-дослідні та проектні організації, навчальні заклади, адміністративні органи різних відомств та інші структурні виробничі, експлуатаційні, які забезпечують функ­ціонування системи "природа - господарство - населення".

Державний інспектор, зокрема, екологічний у своїй роботі керується: Конституцією України; Постановами Верховної Ради України, законами України „Про охорону атмосферного повітря”, „Водним Кодексом України”, „Земельним Кодексом України”, „Про державну службу”, „Про боротьбу з корупцією” та іншими законодавчими актами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України.

Державний інспектор повинен знати і вміти:

– Законодавчі і нормативні документи;

– Порядок організації роботи і підпорядкування працівників управління інспекторської діяльності;

– Порядок документування роботи управління інспекторської діяльності;

– Практику застосування законодавства з питань, що належать до компетенції управління інспекторської діяльності;

– Порядок складання звітності;

–Досконало володіти питаннями, які входять до компетенції управління інспекторської діяльності.

Державний інспектор готує клопотання про надання рішень та розпоряджень щодо дотримання вимог діючого законодавства; здійснює державний контроль за проведенням державної експертизи; вносить пропозиції щодо перевірки об’єктів; готує пропозиції щодо анулювання ліцензій; складає акти та протоколи правопорушень природоохоронного законодавства. Інспектор повинен мати – службове посвідчення при необхідності допуск встановленого зразка. Державні інспектори під час виконання своїх службових обов’язків мають право на носіння форменого одягу встановленого зразка, а також на носіння та використання вогнепальної зброї, спеціальних засобів і засобів активної самооборони відповідно до законодавства.

Спеціаліст з охорони навколишнього середовища повинен знати:

– екологічне законодавство;

– нормативні та методичні матеріали з охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів;

– систему екологічних стандартів і нормативів;

– виробничу та організаційну структуру підприємства і перспективи його розвитку;

– технологічні процеси і режими виробництва продукції підприємства;

– порядок проведення екологічної експертизи перед планових, перед проектних і проектних матеріалів;

– методи екологічного моніторингу;

– засоби контролю відповідності технічного стану устаткування підприємства вимогам охорони навколишнього середовища.

Повинен вміти:

  1. Здійснювати контроль за додержанням у підрозділах підприємства чинного законодавства, інструкцій, стандартів і нормативів з охорони навколишнього середовища, сприяє зниженню шкідливого впливу виробничих факторів на життя і здоров’я працівників.

  2. Розробляти проекти перспективних і поточних планів з охорони навколишнього середовища, контролює їх виконання.

  3. Брати участь у проведенні екологічної експертизи техніко-екологічних обґрунтувань, проектів розширення і реконструкції діючих виробництв, а також створюваних нових технологій і устаткування, розроблені заходів з упровадження нової техніки.

  4. Брати участь у проведенні науково-дослідних робіт з очищення промислових стічних вод, запобігання забрудненню навколишнього середовища, викидів шкідливих речовин в атмосферу, зменшення або повної ліквідації технологічних відходів, раціонального використання земельних і водних ресурсів.

  5. Здійснювати контроль за додержанням технологічних режимів природоохоронних об’єктів, аналізує їх роботу, стежить за додержанням екологічних стандартів і нормативів, за станом навколишнього середовища в районі розташування підприємства.

  6. Складає технологічні регламенти, графіки аналітичного контролю, паспорти, інструкції та іншу технічну документацію.