Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ до фаху.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.59 Mб
Скачать

8.6. Структура навчальної дисципліни та залікового кредиту

Навчальна дисципліна складається із декількох залікових кредитів, кількість яких визначається змістом та формами організації навчального процесу.

Заліковий кредит це завершена задокументована частина змісту навчальної дисципліни, вивчення якої для студентів, як правило, завершується підсумковим оцінюванням (тестування, залік або семестровий екзамен). Заліковий кредит складається із модулів (частина програми навчальної дисципліни поєднана із формами навчання -лекційні, практичні, семінарські, лабораторні та індивідуальні заняття, навчальні практики та консультації, виконання самостійних завдань студентів та інші форми і види навчальної та науково-дослідницької діяльності студентів), кожний з яких у свою чергу складається із змістових модулів (одна або декілька тем).

Кількість балів за весь курс по кожній навчальній дисципліні – 100. Схему розподілу балів, що присвоюються студентам по окремих дисциплінах, наведено на рис.8.1

Слід зауважити, що кількість балів за окремі види робіт можуть бути різні по кожній конкретній дисципліні – вони залежать від навчального обсягу дисципліни.

Зарахування змістових модулів (призначення залікових кредитів) студенту проводиться за умови виконання ним всіх вимог, визначених у програмі навчальної дисципліни (змістового модуля) і описаних в інформаційному пакеті, після підсумкової атестації з даного змістового модуля.

В академічних журналах, заліково-екзаменаційних відомостях; залікових книжках, академічній довідці в графі "Години" (у тих документах, де вона є) через дріб зазначається кількість кредитів ECTS (наприклад, 54/1,5 кредиту ECTS), а в графі "Оцінка" через дріб - оцінка за шкалою ECTS (табл. 8.1). З дисциплін, що мають формою контролю залік, виставляється диференційована оцінка за шкалою ECTS - наприклад, "добре"/ "ВС", або "зараховано"/оцінка за шкалою ECTS.

Рис. 8.1 Схема розподілу балів по дисципліні, що присвоюються студентам

Таблиця 8.1. Шкала оцінювання студентів за кредитно-модульною системою

За шкалою ECTS

За національ-ною шкалою

Залікові оцінки

За шкалою в балах

Екзамен

Залік

А

відмінно

відмінно

зараховано

90-100

ВС

добре

добре

75-89

DE

задовільно

задовільно

60-74

FX

незадовільно з можливістю повторного складання

не задовільно

не зараховано

35-59

F

незадовільно з обов'язковим повторним курсом

1-34

Примітка: FX – означає "незадовільно" - необхідно виконати певну додаткову роботу для успішного складання: F – означає "незадовільно" – необхідна значна подальша робота.

Кожний змістовний модуль супроводжується перевіркою знань студентів, що виражається в тестуванні і оцінці результатів у балах. На період адаптації кредитно-модульної системи можуть викорис­товуватися і діючі контрольні питання, індивідуальні завдання та інші контрольні матеріали, що затверджені і використовувалися в навчальному процесі, але необхідно встановити шкалу відповідності оцінки результатів за 100-бальною і п'ятибальною шкалою.