Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ до фаху.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Перелік скорочень

АЕС – атомна електрична станція.

БПК – біологічна потреба у кисні.

ВЕЛ – Всеукраїнська екологічна ліга.

ВЕС – вітрова електрична станція.

ВНЗ – вищий навчальний заклад.

ВОЕМО – Вінницька обласна екологічна молодіжна організація «Екотопія Поділля».

ГДВ – гранично-допустимий викид.

ГДК – гранично-допустима концентрація.

ГДС – гранично-допустимий скид

ГІС – геоінформаційна система.

ГСМ – геосистемний моніторинг.

ДВЗ – двигун внутрішнього згорання.

ДДТ – дихлордифенілтрихлорметилметан (дуст)

ДЕІ – Державна екологічна інспекція.

ДОЗР – державна освіта для збалансованого розвитку.

ДУОНПС – Державне управління охорони навколишнього природного середовища.

ЕС – екологічна система.

ЄЕК – європейська економічна комісія

ЗМІ – засоби масової інформації

ККД – коефіцієнт корисної дії.

Мінприроди – Міністерство екології та природних ресурсів України.

МОНМСУ – Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України.

НАНУ – Національна академія наук України.

НПП – національний природний парк.

НПС – навколишнє природне середовище.

НТП – науково-технічний прогрес.

НТР – науково-технічна революція.

ОКХ – освітньо-кваліфікаційна характеристика.

ООН – Організація об’єднаних націй.

ОПП – освітньо-професійна програма.

ПЗУ – Партія зелених України.

ПЗФ – природно-заповідний фонд

ПК – персональний комп’ютер

СЕС – сонячна електрична станція.

СРС – самостійна робота студента.

ТЕС – теплова електрична станція.

УТМР – Українське товариство мисливців і рибалок.

УТОП – Українське товариство охорони природи.

ЦПК – целюлозно-паперовий комбінат.

ЮНКУР – комісія ООН із збалансованого розвитку.

ПЕредмова

Сила у того, хто знає.

А. Парікчай

Головна мета освіти – не підготувати молодих людей до кар`єри,

а виховати пошану до життя.

Н. Кузен

Подолання екологічної кризи в Україні потребує, насамперед, усвідомлення того, що її першопричиною була індустріальна модель суспільного розвитку, яка привела до виснаження природних ресурсів, використання недосконалих технологій в сільськогосподарському виробництві і промисловості, ввезенням в країну екологічно небезпечних речовин і матеріалів, а також наслідками катастрофи на Чорнобильській АЕС. У зв’язку з цим виникає потреба переорієнтації екологічного і усього суспільного розвитку з урахуванням загальної вимоги збереження природного та людського потенціалу для нинішнього і прийдешніх поколінь.

Реалізація цієї об’єктивної потреби, її повнота і глибина значною мірою залежить від суб’єктивних факторів, а саме: екологічної освіти і виховання населення країни та підготовка фахівців в галузі екології. У відповідності з цим у навчальні плани підготовки фахівців-екологів було введено ряд дисциплін, які формують цикл нормативних дисциплін професійної та практичної підготовки серед яких особливе місце відведено дисципліні „Вступ до фаху”. Ця дисципліна, згідно модулів, призначена для професійної орієнтації першокурсників в обраному напрямку підготовки фахівців екологів, посилення у студентів мотиваційної зацікавленості в набутті знань, умінь та навичок із майбутньої професії та швидкої адаптації студентів до навчання у ВНЗ.

Навчальний підручник підготовлений до видання відповідно типовій програмі навчальної дисципліни „Вступ до фаху” для підготовки фахівців у навчальних закладах ІІ – ІV рівнів акредитації напрямку 0401 „Екологія” (спеціальність 6.040106 „Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування”) і включає 15 розділів, питання для самоконтролю , тести, глосарій, іменний покажчик, список літературних джерел використаний при підготовці підручника.

Опанування матеріалу викладеного у підручнику забезпечить отримання

знань: з обов’язків та прав студента; особливостей організації, кадрового, матеріально-технічного, методичного забезпечення навчального процесу у ВНЗ; зміст освітньо-кваліфікаційної характеристики, освітньо-професійних програм, навчальних планів підготовки бакалаврів, спеціалістів та магістрів; графіків навчального процесу, структури ВНЗ; з особливостей кредитно-модульної системи та оцінювання знань за вітчизняними і європейськими критеріями; змісту галузевого стандарту з екології.

вмінь: організовувати самостійну роботу щодо засвоєння навчальних елементів дисциплін згідно індивідуального навчального плану; адаптуватись до колективу академічної групи курсу факультету; вирішувати проблеми і задачі соціальної діяльності, користуватись інформаційними ресурсами, працювати з навчальною, науковою літературою; готуватись до оприлюднення рефератів; орієнтуватись в екологічних проблемах України і регіонів.

Підготовка фахівця-еколога на сучасному етапі є одним з найважливіших завдань тому, що від того, яких фахівців буде підготовлено в нашій країні, значною мірою залежатиме майбутнє народу і суспільства. На перших курсах, коли студент робить тільки перші кроки до пізнання своєї спеціальності, потрібно підготувати його до тернистого професійного вдосконалення. В процесі вивчення дисципліни “Вступ до фаху” студент повинен оволодіти ключовими поняттями з екології, добре розуміти різницю між традиційною (Геккелівською) і сучасною екологією (неоекологією), знати основні віхи розвитку екологічних знань, ознайомитися з сучасними напрямками розвитку екології, навчитися критично відноситися до різних течій в сучасних екологічних дослідженнях, знати міжнародні організації, які займаються екологічними програмами і самі програми. Студент повинен вивчити навчальний план підготовки фахівців-екологів, володіти структурою підготовки фахівця, досконало знати освітньо-кваліфікаційну характеристику (ОКХ) і освітньо-професійну програму (ОПП), уміти працювати з підручниками, мати початкові навики написання наукових доповідей, рефератів, мати хороше уявлення про написання курсових і дипломних робіт, знати структуру Міністерства екології та природних ресурсів України і обласних екологічних служб, завдання будь-якого з його підрозділів, з перших кроків формувати здібності, ухвалювати самостійне рішення щодо вирішення екологічних проблем та завдань.

Отже, дисципліна «Вступ до фаху» є надзвичайно корисною для студентів на шляху їх становлення як майбутніх професіоналів-екологів.

Автори висловлюють сподівання, що підручник посприяє реалізації основних завдань вищої освіти, а саме: навчити студентів навчатися; навчити фахівців навчатися упродовж життя; навчити студентів здоровому способу життя.