Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit 23_03_14.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
348.16 Кб
Скачать

3.2. Оцінка ефективності технології роботи з матеріальними ресурсами (сировина, готова продукція, товари)

Тема 4. Управління виробничо-технологічною підсистемою (операційна, маркетингова, комерційна, збутова діяльність)

4.1. Аналіз рівня управління операційною діяльністю підприємства та обґрунтування пропозицій щодо напрямів удосконалення

4.2. Оцінка ефективності цінової політики підприємства

Ціна – це єдиний елемент, що забезпечує реальний дохід підприємству громадського харчування. Ціни забезпечують підприємству запланований прибуток, конкурентоспроможність продукції, попит на неї. Через ціни реалізуються кінцеві комерційні цілі, визначається ефективність діяльності всіх ланок виробничо-збутової структури підприємства.

В умовах ринкової економіки ціна є одним з найбільш важливих синтетичних показників, істотно впливають на фінансовий стан підприємства. Це пояснюється тим, що від рівня ціни залежить величина прибутку комерційної організації, конкурентоспроможність підприємства і його продукції. Ціна є найважливішим інструментом внутрішньофірмового планування і служить орієнтиром прийняття господарських рішень.

Цінова політика полягає в тому, щоб встановлювати на товари такі ціни, так варіювати ними, залежно від ситуації на ринку, щоб оволодіти його максимально можливої часткою, домогтися запланованого обсягу прибутку й успішно вирішувати всі стратегічні і тактичні завдання. В залежності від сфери діяльності, від частки займаного ринку підприємство повинно вибрати один з наступних методів ціноутворення:

- «Середні витрати плюс прибуток»;

- аналіз беззбитковості і забезпечення цільового прибутку;

- встановлення ціни на основі відчутної цінності товару;

- встановлення ціни на основі рівня поточних цін.

При розрахунку вихідної ціни підприємством використовуються різні підходи до проблеми ціноутворення. Один з таких підходів – встановлення ціни за географічним принципом, коли ресторан вирішує, як саме розраховувати ціну для віддалених споживачів, і вибирає або метод встановлення ціни в місці походження товару, або метод встановлення єдиної ціни з включеними в неї витратами по доставці, або метод встановлення зональних цін, або метод встановлення цін стосовно базисного пункту, або метод встановлення цін з прийняттям на себе витрат з доставки. Другий підхід – встановленн я цін зі знижками і заліками, коли підприємство надає знижки та виробляє заліки. Третій підхід – установлення дискримінаційних цін, коли підприємство призначає різні ціни для різних клієнтів, для різних місць і різного часу. Четвертий підхід – ціноутворення в рамках номенклатури кулінарних страв, коли підприємство встановлює цінові орієнтири для ряду виробів в рамках товарного асортименту.

4.3. Оцінка ефективності збутової політики підприємства та визначення шляхів її підвищення

4.4. Оцінка ефективності логістичних систем підприємства

4.5. Оцінка ефективності комунікаційної політики підприємства

4.6. Оцінка ефективності маркетингових досліджень підприємства

Споживачами ресторану «Міленіум» виступають люди, що мають середній рівень доходу відносно цього показника в Україні.

Також рестораном надаються наступні послуги: організація банкетів, фуршетів та свят з виїздом до замовника. В останньому випадку офіціанти готують лише необхідні серветки, скатертини, посуд та скло, прикраси. Все інше готують відповідно працівники кухні. В такому випадку обслуговування здійснюється тими офіціантами та адміністратором, які даного дня вихідні.

Товарна політика займає одне з ключових місць у загальній системі маркетингової діяльності і системи «маркетинг-мікс», яка містить ще й цінову, збутову і стимулюючу політику, і вивчає заходи з підвищення конкурентоспроможності продукції, що реалізується закладом ресторанного господарства, передусім її якісних характеристик, відповідності запитам кінцевих споживачів, створенню нових товарів, оптимізації асортименту, подовженню життєвого циклу.

Основним з ключових питань товарної політики є глибина та ширина асортименту продукції та послуг, що надається рестораном «Міленіум».

З основних послуг можемо визначити наступні:

  • виготовлення продукції та реалізація її безпосередньо в торговельній залі;

  • послуга бізнес-ланчу та комплексного харчування;

  • проведення різного роду заходів – банкетів, фуршетів, організація свят;

  • виїздні обслуговування з реалізацією власної продукції;

  • надання працівників для обслуговування різних заходів.

Щодо асортименту продукції, то проведений аналіз меню дозволив визначити, що загальна кількість страв в меню складає 104 страви, нижче наведено кількість страв у кожній асортиментній групі та середню ціну по групі страв.

Асортиментна група

Кількість страв у меню

Середня ціна

Коливання виходу страв

1

Салати

14

36,9

150-310

2

Холодні закуски

12

45

100-350

3

Гарячі закуски

6

45

75-205

4

Перші страви

8

30

300

5

Основні страви

24

60

150-400

6

Страви - гриль

12

25 (за 100 грамм)

200-250

7

Гарнір

10

14

150-240

8

Десерти

18

30

150-215

9

Всього

104

35,75

 

Таблиця 1

Аналіз асортиментної політики ресторану «Міленіум»

Як вдалося визначити середня ціна страв включених в меню складає 35,75 грн., найдорожчими виявились страви гриль та другі страви. Про те під час проведення досліджень вдалося виявити, що найбільшими попитом користуються страви – гриль. Найменша середня ціна належить гарнірам, що виправдано ціновою політикою закладу та собівартістю даних страв.

Як вище зазначалося, значна кількість відвідувачів користуються обідньою пропозицією бізнес-ланчів. Важливо сказати, що меню таких обідів змінюється в залежності від дня тижня, в основному кожного дня представлено 3 комплекси, ціна на бізнес ланч становить 40 гривень.

Підприємство за час свого існування викликало задоволення у багатьох споживачів. В даний момент практикується виготовлення страв на виїзд окремим клієнтам та до великих підприємств Мукачева. Заключені договори по розрахункам з даних підприємств по перерахунку ( оплата вартості вечері чи обіду по факту його замовлення та з переведенням коштів на рахунок закладу).

Реклама ресторану проводиться з допомогою сайта, рекламний листівок, буклетів, візиток. Достатньо велика кількість туристів дізнаються про даний заклад від таксистів чи своїх знайомих.

Ресторан «Віденська кав’ярня» застосовує рекламу таких видів:

  • інтернет – на сайті ресторану можна знайти інформацію про ресторан загалом, прейскурант цін на меню;

  • друкована реклама – листівки, буклети розміщують на столах у вестибюлі, на поверхах, у яскравій та доступній формі (українською, російською, англійською мовами. Комплекти друкованої реклами вміщують у гостьових номерах у рекламній папці з логотипом готелю .

Також інформацію про ресторан «Віденська кав’ярня» можна знайти у різних готельних довідниках, картах. Найпоширенішими з цих довідників є “ Весь Львів ”, ” Золоті сторінки України ”, ” Жовті сторінки України ” тощо.

Прес-реліз

Ресторан «Віденська кав’ярня» радо зустрічає гостей у центральній частині міста Львова, так званому "середмісті", поміж збережених практично без змін пам’яток архітектури XІV - XIX століть (Оперний та Драматичний театри, Національний музей, площа Ринок, Ратуша, каплиця Боїмів, собор ордену Домінікан, Вірменський та Катедральний собори).

Ресторан, що відкрився у 1998 році, розташований у приміщенні зі 177-річною історією "Віденська кав’ярня", де крім ресторану є кав'ярня, більярдний зал, літній майданчик.

Тут гармонійно поєднуються високий рівень сервісу та лояльна цінова політика, старовина і сучасність, австрійська вишуканість та українська гостинність гостинність. Завітавши до нас Ви будете мати виняткову нагоду тримати руку на пульсі як ділового, так і культурного життя міста, а ввечері – відпочити за філіжанкою запашної кави на терасі "Віденської кав’ярні" під звуки віденського вальсу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]