Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab 4. Вибір даних за допомогою запитів.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
265.22 Кб
Скачать

5.6 Перехресні запити

За допомогою перехресного запиту можна більш наочно представити дані підсумкових запитів, що передбачають угрупування по декількох ознаках (по двох, зокрема).

В цьому випадку значення полів по першій ознаці угрупування можуть стати заголовками рядків, а по другому - заголовками стовпців.

Для перетворення підсумкового запиту-вибірки необхідно перейти в режим його Конструктора і виконати команду Запрос/Перекрестный.

Після цього в бланку запиту рядок Вывод на экран буде замінений на рядок Перекрестная таблица. В цьому рядку потрібно задати, як буде використано дане поле в перехресній таблиці: у вигляді заголовків рядків, полів або значень (Рис. 6).

 

Рис.6. Вид вікна перехресного запиту

Існує можливість вивести дані в перехресній таблиці без створення в базі даних окремого запиту. Для цього слід використовувати Мастер сводных данных. В зведеній таблиці користувач має нагоду змінювати заголовки рядків або стовпців, що дозволяє аналізувати дані різними способами.

В перехресному запиті відображаються результати статистичних розрахунків (такі як суми, кількість записів і середні значення), виконаних за даними з одного поля таблиці. Ці результати групуються по двох наборах даних, один з яких розташований в першому стовпці таблиці, а другий - у верхньому рядку.

5.6.1 Використання Майстра для створення перехресної таблиці

Можна створити перехресну таблицю в інтерактивному режимі за допомогою майстра «Перекрестный запрос». Звернення до Майстра значно спрощує процес створення перехресної таблиці. Майстру необхідно вказати початкову таблицю, яка може бути таблицею з бази даних або бути результатом вибірки даних з декількох таблиць. На основі початкової таблиці або запиту Майстер створює підсумкову вибірку, в якій групує і сортує дані по полях, що використовуються як рядок і стовбець перехресної таблиці, а також обчислює підсумкове значення по заданому полю даних.

При створенні перехресної таблиці потрібно виконати наступні дії:

1)          Перейти на вкладку «Запросы» і вибрати кнопку Создать, а потім у вікні діалогу вибрати опцію Перекрестный запрос (Рис. 7).

Рис. 7 Вид вікна діалогу «Новый запрос»

 

Ці дії запустять Майстер створення перехресної таблиці, який крок за кроком задаватиме питання про параметри створюваної таблиці.

На першому кроці Майстер пропонує вибрати початкову таблицю або запит.

На наступному кроці вам необхідно вказати поля, значення яких використовуватимуться як заголовки рядків. Можна вказати від одного до трьох полів шляхом їх перенесення їх перенесення із списку Доступные поля в список Выбранные поля. Потім ви переходите у вікно діалогу визначення заголовків стовпців. Як заголовок стовпців може використовуватися тільки одне поле.

На передостанньому кроці створення перехресної таблиці потрібно задати поле, яке використовуватиметься як джерело даних для підсумкових обчислень, і тип підсумкових обчислень для кожної пари рядок/стовбець (Рис. 8).

 

Рис. 8 Вид вікна для визначення типу угрупування

В цьому ж вікні діалогу можна додати стовбець, який міститиме підсумкове значення по кожному рядку результуючої таблиці. 

На завершальній стадії створенні перехресної таблиці потрібно задати її ім'я і вибрати опцію проглядання результатів запиту або зміни структури запиту у вікні конструктора запитів.

Для завершення процесу створення необхідно натиснути кнопку Готово, на екрані з'явиться побудована перехресна таблиця.

В перехресній таблиці, створеній за допомогою Майстра, присутній додатковий стовбець Итого, в якому відображаються сумарні підсумки даних.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]