Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab 6 СТВОРЕННЯ ФОРМ У ACCESS 1997.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
189.44 Кб
Скачать

5.5.2 Зміна порядку обходу елементів форми

Під час введення даних у формі перехід від одного елемента до іншого, при натисканні клавіші TAB, здійснюється відповідно до заданого в екранній формі порядком обходу об'єктів. Для визначення цього порядку використовується команда Вид-Последовательность перехода. На екрані відкриється вікно діалогу Последовательность перехода. У цьому вікні потрібно розташувати поля в тому порядку, в якому повинен здійснюватися їх обхід у формі. Для переміщення поля на інше місце в цьому списку слід виділити це поле і, натиснувши кнопку миші, перемістити його на нове місце.

5.6 Розробка складних форм

Створити форму, яка дозволяє переглядати і редагувати записи тільки однієї таблиці, досить просто. Але на практиці потрібні форми, що дозволяють виробляти одночасне введення або перегляд даних, що зберігаються в двох або більше пов'язаних таблицях. Наприклад, при виведенні інформації про результати іспитів, було б непогано відразу розміщувати необхідну інформацію про студентів. Ці дані реально зберігаються у двох різних таблицях (Студенти і Іспити), пов'язаних відношенням "один-до-багатьох".

Але можна створити форму, яка дозволить вводити, редагувати і переглядати всі ці дані одночасно. У таких випадках для відображення записів основної та підпорядкованої таблиці можна використовувати багатотобличну ієрархічну форму (Рис. 3).

 Рис. 3 Приклад ієрархічної форми

Ієрархічною називається форма, що містить поля з головної і однієї або декількох підлеглих форм. Підлеглі форми використовуються для відображення даних з таблиць з відношенням "один-до-багатьох".

Найбільш простим способом створення ієрархічної форми є використання Майстра форм.

Як видно з малюнка, форма складається з двох частин. У верхній половині вікна форми знаходяться поля таблиці Студенти, тобто таблиці з боку "один". У нижній половині знаходиться підлегла форма, що містить поля з таблиці Іспити (таблиця з боку "багато").

Для створення такої форми потрібно:

- Перейти на вкладку Формы у вікні бази даних, натиснути кнопку Создать і вибрати в якості режиму створення Мастер форм;

- У вікні Новая форма як джерело записів форми вказати таблицю Іспити (в ієрархічних формах базової завжди є таблиця з боку "багато");

- У наступному вікні Мастера форм визначити головну і підпорядковану таблиці. Тут в якості головної слід вибрати таблицю Студенти. У правій частині цього вікна діалогу відображаються поля таблиць: у верхній частині поля головною, а в нижній - поля підлеглої таблиці. Опція, Связанные формы призначена для представлення даних без використання підпорядкованої форми;

- Далі слід вибрати зовнішній вигляд підлеглої форми: табличный або ленточный;

- На наступних кроках Майстра форм вибрати стиль, задати імена форм, а також вказати режим, в якому буде відкрита форма після завершення її створення.

5.7 Побудова діаграм у формах

Діаграми використовуються для наочного подання інформації з бази даних. У Access діаграма як окремий об'єкт не існує, а може бути елементом форми або звіту.

Для побудови діаграм в СУБД Access використовується модуль MSGraph, в який передаються всі вихідні дані для побудови діаграми за допомогою механізму обміну даними у Windows. Для передачі даних можна використовувати Мастер диаграмм, що існує в Access.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]