Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА держспиту з спецальності_2014_сп.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
119.81 Кб
Скачать

Фізико-хімічні та біологічні системи очистки води

Характеристика стічних вод і вимоги до якості очищуваної води. Прояснення стічних вод від завислих речовин. Прояснення стічних вод у гідроциклонах. Прояснення стічних вод відстоюванням. Фільтрування. Флотація. Очищення стічних вод від колоїдно-дисперсних речовин. Коагуляційне очищення стічних вод. Очищення води флокулянтами. Очищення стічних вод хімічним осадженням. Виділення металів цементацією. Електролітичне виділення металів. Видалення з води розчинених газів. Йонообмінне очищення стічних вод. Очищення стічних вод адсорбцією. Очищення стічних вод екстракцією. Очищення стічних вод мембранними методами. Очищення стічних вод електродіалізом. Очищення стічних вод випарюванням, дистиляцією і ректифікацією. Очищення стічних вод виморожуванням і кристалізацією газогідратів. Очищення стічних вод деструктивними методами. Біологічне очищення води. Комплексна переробка продуктів водоочищення.

Екологічне інспектування

Основні цілі та задачі екологічної інспекції. Суб’єкти екологічної інспекції. Форми і види екологічного інспектування. Завдання державної екологічної інспекції. Права державного екологічного інспектора. Задачі громадської екологічної інспекції. Права громадського екологічного інспектора. Відповідальність за порушення порядку проведення інспектування і прав його суб’єктів. Порядок і форми залучення до адміністративної відповідальності порушників природоохоронного законодавства. Планування і підготовка до перевірок. Перевірка об’єкта інспектування. Основні матеріали і питання, розглянуті при перевірці діяльності по охороні атмосферного повітря. Основні матеріали і питання, розглянуті при перевірці водоохоронної діяльності. Оформлення Акту про результати інспекторської перевірки

Фітомеліорація

Предмет фітомеліорації. Фітоценоз як компонент біогеоценозу. Фітомеліорація як засіб оптимізації екосистеми. Фітомеліорація біотопу. Гуманітарна функція фітомеліорації. Природна фітомеліорація. Сільсько-господарська фітомеліорація. Лісогосподарська фітомеліорація. Фітомеліорація ґрунтів, що втратили родючість. Фітомеліорація еродованих схилів. Інженерно-захисна меліорація. Протиерозійні лісові насадження.

Управління та поводження з відходами

Управління діяльністю поводження з відходами. Стратегія поводження з відходами. Законодавча база управління та поводження з відходами. Нормативне забезпечення. Термінологія. Порядок найменування відходів за генетичним принципом. Класифікація відходів. Нормування та порівняльний аналіз структури та обсягу відходів. Лімітування відходів. Прогнозування утворення відходів. Ведення реєстрів об’єктів утворення, утилізації, видалення та знешкодження відходів. Контроль за перевезенням відходів на регіональному, міжрегіональному та державному рівнях. Ліцензування в сфері поводження з відходами. Система ранжування відходів. Правові та соціальні норми охорони навколишнього середовища в сфері управління та поводження з відходами.

Системний аналіз якості навколишнього середовища

Системний підхід в екології. Розуміння поняття «система». Описова статистика. Регресійний аналіз. Кореляційний аналіз. Кластерний аналіз. Факторний і дискримінантний аналіз. Глобальні екологічні процеси із застосуванням системного підходу. Системний аналіз локальних екологічних процесів. Моделювання динаміки популяцій. Моделювання багаторівневої трофічної мережі.