Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА держспиту з спецальності_2014_сп.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
119.81 Кб
Скачать
  1. Порядок складання екзамену

Державний екзамен із спеціальності складається після закінчення двох теоретичних триместрів річної фахової підготовки на п’ятому курсі та проходження переддипломної практики.

Державний екзамен із спеціальності проводиться у вигляді усного екзамену. Кожний білет містить три питання з нормативних дисциплін усього курсу навчання: "Управління та поводження з відходами", "Фітомеліорація", "Екологічне інспектування", "Природоохоронні технології", "Фізико-хімічні та біологічні системи очистки води", "Екологічна стандартизація і сертифікація", «Системний аналіз якості навколишнього середовища».

4. Перелік навчальних дисциплін,

матеріал яких міститься в екзаменаційних білетах

В якості базових дисциплін для державного екзамену із спеціальності вибрані такі курси:

Управління та поводження з відходами;

Фітомеліорація;

Екологічне інспектування;

Природоохоронні технології;

Фізико–хімічні та біологічні системи очистки води;

Екологічна стандартизація і сертифікація;

Системний аналіз якості навколишнього середовища;

  1. Теми навчального матеріалу

з дисциплін, що входять до білетів

Природоохоронні технології

Ноосфера, від зародження концепції до стратегії гармонійного розвитку. Технології охорони навколишнього середовища. Екологічні проблеми атмосферного повітря та його охорона. Забруднення атмосферного повітря. Джерела утворення та викидів в атмосферу забруднювачів за галузями промисловості. Розподіл промислових виробництв за кількісним та якісним складом шкідливих викидів. Виробництва, що викидають в атмосферу токсичні і канцерогенні речовини. Розсіювання забруднюючих речовин в атмосфері. Захист атмосферного повітря. Пасивні методи. Технічні засоби і технології очищення викидів. Безвідходні та маловідходні технології. Нові типи фізико-хімічних процесів знезараження промислових викидів.

Екологічна стандартизація і сертифікація

Мета, принципи і функції стандартизації. Нормативні документи по стандартизації і види стандартів. Державна система стандартизації України. Загальна характеристика стандартів різних категорій та видів. Стандарти з управління та забезпечення якості. Міжнародні стандарти на системи забезпечення якості продукції. Система стандартів по керуванню й інформації. Система стандартів соціальної сфери. Організація робіт із екологічної стандартизації в Україні. Правові основи екостандартизації і її задачі. Органи і служби по стандартизації. Методи стандартизації. Державний контроль і нагляд за дотриманням обов'язкових вимог стандартів. Маркірування продукції знаком відповідності державним стандартам. ЄСКД техніко-економічної інформації. Інформаційне забезпечення робіт із екологічної стандартизації і сертифікації. Організація робіт зі стандартизації в рамках Європейського Союзу (ЄС). Міжнародні екостандарти. Застосування міжнародних і регіональних стандартів у вітчизняній практиці. Міжнародні організації, що беруть участь у міжнародній стандартизації. Застосування міжнародних стандартів в Україні. Міжнародні стандарти, що спрямовані на захист довкілля. Структура міжнародних стандартів серії ISO 14000. Оцінка стану довкілля ISO 14030. Оцінка життєвого циклу продукції ISО 14020. Основні терміни і поняття та принципи сертифікації. Обов'язкова і добровільна сертифікація. Суб'єкти (учасники) сертифікації. Акредитація органів по сертифікації і іспитових лабораторій. Знаки відповідності. Екосертифікація сільськогосподарської продукції. Маркування сертифікованої продукції. Екознак. Інспекційний контроль. Основні положення державної системи сертифікації УкрСЕПРО. Прийом та розгляд заявок, оформлення та видання сертифікатів, атестатів. Сертифікація продукції, процесів, послуг. Атестація виробництва. Експертиза. Акредитація. Номенклатура сертифікуємих послуг (робіт) і порядок їхньої сертифікації. Особливості вимог до окремих груп послуг. Сертифікація систем якості (ССК). Сертифікація імпортованої продукції в Україні. Екосертифікація на міжнародному і регіональному рівнях.