Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУК1 (2).docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
56.73 Кб
Скачать

2.2. Методики визначення показників якості світлого пива.

Етикетка і маркування.

Для збереження якісних властивостей пива продукт повинен бути розлитий у пляшку с темного скла, це може бути: зелене скло, коричневе або у металеву банку.

Етикетка включає в себе: головну етикетку, контр-етикетку, и кольєретка.

Вся інформація нанесена на головну етикетку та на контр-етикетку, кольєретка використовується для додаткової інформації про властивості пива. Маркування повинно бути на державній мові, це обов’язковою умова. Обов’язково вказується назва, тип пива, склад. Обов’язково в складі повинно бути зазначено всі барвники и концерванти.

Якість світлого пива визначається за такими показниками:

Прозорість.

Світле пиво, з точки зору прозорості, повинне блищати і злегка іскритися, при цьому, в ньому не повинно бути жодних сторонніх речовин. Проте, в ньому допускається слабка муть, яка може вплинути на якість пива.

Колір.

Світле пиво можна охарактеризувати так - прозоре, золотисте, чисте. Світле пиво не може бути червонуватого або коричневого відтінку. Світле пиво повинно бути від світло-жовтого до темно-жовтого кольору.

Піна.

У пива високої якості піна має бути стійкою і густою, що означає правильне насичення пива двуокисом вуглецю. Потрібно вилити пиво в келих і дивитися за піноутворенням. Спочатку відбувається дуже швидке виділення вуглекислого газу, результатом чого стає поява пінної шапки. Потім виділення газу сповільнюється і пивна піна деякий час просто тримається, а далі починає розпадатися. Якість пива оцінюється за розміром піни і часу, який вона тримається.

Смак і аромат.

До смакових властивостей пива відноситься вміст сухих речовин в початковому суслі ,від цього залежить смакові властивості пива.

По-перше, на смак пива дуже сильно впливає якість його інгредієнтів, а це: вода, солод, хміль, дріжджі. По-друге, технологія, яка відповідає за приготування сусла і бродіння.У світлому пиві повинна відчувати дуже тонка (м'яка) хмільовая гіркота, але це не повинно бути гірке пиво.Важливим показникам смаку пива є його температура. Пиво має бути охолодженим до 8-12 градусів.

Хмільова гіркота.

Якщо у пива приємна м'яка гіркота, то використаний свіжий хміль прекрасної якості.Якщо пиво відверто гірчить, то був використаний хміль дуже низької якості.

3. Експериментальне визначення кольору пива колориметричним методом .

ГОСТ 12789-87.

Метод заснований на вимірюванні оптичної щільності шару пива певної товщини і обчислення показника поглинання, що характеризує колір пива.

Методика виконання вимірювання забезпечує отримання достовірних даних при визначенні кольору в діапазоні 0,1-4,0 см 3 розчину йоду з концентрацією 0,1 моль / дм 3 на 100 см 3 води.

Підготовка проби пива

Звільнення пива від двоокису вуглецю.

Непрозоре пиво фільтрують через паперовий фільтр. Першу порцію фільтра об'ємом приблизно 20 см 3 виливають.

Темне пиво перед випробуванням розбавляють дистильованою водою у співвідношенні 1:3.

Мийка кювет.

Кювети миють водою і обполіскують дистильованою водою. Допускається застосування суміші розчину соляної кислоти і етилового спирту у співвідношенні 1:1.

Не допускається застосування розчинів лугів, концентрованих кислот і механічне чищення за допомогою абразивних засобів.

Проведення випробування

Підготовлене пиво наливають в вимірювальну кювету, попередньо не менше двох разів сполоснувши її цим пивом, і вимірюють оптичну щільність при λ max = (440 ± 10) нм по відношенню до дистильованої води.

Після вимірювання кювету миють.

Обробка результатів

Показник поглинання (К) при λ max = (440 ± 10) нм у м -1 обчислюють за формулою

К = D / I * K; (2.4)

де D - оптична щільність при λ max = (440 ± 10) нм;

I - дійсна товщина шару рідини в кюветі, м;

До 1 - коефіцієнт розведення. Для темного пива До 1 = 4, для світлого пива До 1 = 1.

Обчислення проводять до першого десяткового знака. За результат випробування приймають середнє арифметичне результатів двох паралельних визначень і висловлюють цілим числом.

Щодо допускається розбіжності між результатами двох паралельних вимірювань не повинно перевищувати 3%.

Колір пива визначають перекладом величини показника поглинання в см 3 розчину йоду концентрацією 0,1 моль / дм 3 на 100 см 3 води .

Остаточний результат висловлюють цілим числом з одним десятковим знаком.