Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК з ЕП для вс_х спец..doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.14 Mб
Скачать

План семінарського заняття

  1. Інноваційні процеси як сукупність безперервно виникаючих у часі і просторі прогресивних, якісно нових змін.

  2. Науково-технічний прогрес та його вплив на інтенсифікацію виробництва.

  3. Суспільні форми організації виробництва.

  4. Оцінка ефективності технічних нововведень.

Термінологічний словник

Традиційні процеси і явища – характеризують звичайне функ­ціо­нування національної економіки, її галузей та окремих підприємств.

Інноваційні процеси і явища – характеризують розвиток націо­наль­ної економіки, її галузей та окремих підприємств на якісно ново­му рівні.

Науково-технічний прогрес (НТП) – безперервний взаємо­обу­мовлений процес розвитку науки і техніки; створення нових і удос­коналення застосовуваних технологій, засобів виробництва на базі використання досягнень фундаментальної науки.

Науково-технічна революція (НТР) – віддзеркалює докорінну якіс­ну трансформацію суспільного розвитку на основі новітніх науко­вих відкриттів та винаходів, що мають революціонізуючий вплив на змінювання знарядь праці, технологій, організації та управління ви­робництвом, характер трудових відносин у суспільстві.

Інновація використання результатів наукових досліджень і роз­робок, спрямованих на вдосконалення процесу виробничої діяльності, економічних, правових та соціальних відносин у сфері науки, куль­тури, освіти та інших сферах діяльності суспільства.

Науково-технічний прогрес постійний процес створення нових вдосконалення застосованих технологій, засобів виробництва кінце­вої.

Дифуція інновації процес поширення нововведення в нових умо­вах чи сферах застосування.

Інноваційний потенціал сукупність науково-технологічних, ви­робничих, фінансово-економічних, соціальних та культурно-освітніх можливостей країни (галузі, регіону, підприємства), необхідних для забезпечення інноваційного розвитку економіки.

Технологічні інновації – матеріалізація нових ідей і знань, від­крит­тів, винаходів і науково-технічних розробок з метою їхньої комер­ційної реалізації для задоволення потреб споживачів.

Моніторинг інноваційної діяльності – систематичний збір, об­роб­ка та аналіз інформації про перебіг інноваційних процесів, практичні наслідки заходів щодо стимулювання і регулювання інноваційної діяльності, результати реалізації пріоритетних напрямків інноваційної діяльності.

Теми рефератів

  1. Поняття та види інноваційних процесів, їх вплив на вироб­ниц­тво, господарську діяльність.

  2. Науково-технічний прогрес – головний чинник розвитку і під­вищення ефективності виробництва.

  3. Проблеми оцінки економічної ефективності нововведень.

Питання для самостійного вивчення

  1. Правова основа формування та реалізації інноваційної діяль­ності.

  2. Інноваційні цикли і показники дифузії новації на підприємстві.

  3. Етапи здійснення та оцінка ефективності інноваційного проекту.

  4. Напрямки підвищення ефективності здійснення інноваційної ді­яльності.