Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова лєва облспосспілка.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
890.88 Кб
Скачать

2. Характеристика фінансово –господарської діяльності Полтавської облспоживспілки

Споживча кооперація в Україні - це добровільне об’єднання громадян для спільного ведення господарської діяльності з метою поліпшення свого економічного та соціального стану. Вона здійснює торгівельну, заготівельну, виробничу та іншу діяльність не заборонену чинним законодавством України, сприяє соціальному і культурному розвитку села, народних промислів.

Полтавська обласна спілка споживчих товариств створена на добровільних засадах у відповідності з рішенням першого з’їзду споживчої кооперації України 2.03.1948 року.

Діяльність облспоживспілки, регулюється Законом “Про споживчу кооперацію”, іншими законодавчими актами України та нормативними документами Укоопспілки

Основним документом, що регулює діяльність облспоживспілки є Статут (додаток АА).

Основними видами діяльності облспоживспілки є :

  • оптова і роздрібна торгівля продовольчими і непродовольчими товарами, транспортними засобами, торгівля нерухомістю;

  • ресторанне господарство;

  • заготівля, переробка і реалізація сільськогосподарської продукції і сировини, та всіх видів вторинної сировини;

  • виробництво продовольчих і непродовольчих товарів;

  • здача в операційну оренду нерухомості, транспортних засобів, обладнання, іншого майна;

  • надання платних послуг у перукарнях, ательє з пошиву і ремонту одягу, взуття, побутової техніки, надання ритуальних послуг тощо;

  • інші види діяльності, не заборонені чинним законодавством України.

Облспоживспілка має повну господарську самостійність, розробляє програми (плани) свого економічного і соціального розвитку , розглядає і затверджує їх на зборах Ради.

Облспоживспілка та її підприємства здійснюють облік результатів своєї діяльності, ведуть бухгалтерську і статистичну звітність у порядку всттановленому чинним законодавством України, і несуть відповідальність за її достовірність.

Облспоживспілка покриває свої витрати за рахунок доходів, одержаних від господарсько-фінансової діяльності, а також інших надходжень, не заборонених чинним законодавством.

Майно облспоживспілки утворюється за рахунок: внесків споживчих товариств, прибутків власних підприємств і організацій, а також іншої діяльності та надходжень.

Майно облспоживспілки складається з неподільної і подільної частин:

а) неподільне (громадське) майно облспоживспілки визначається розміром, не менше ніж 25 відсотків балансової вартості основних засобів, і становить її статутний капітал;

б) подільне (колективне) майно облспоживспілки – це сукупність необоротних активів, які у встановленому законодавством і нормативними актами Укоопспілки порядку можуть бути переведені в оборотні активи шляхом їх продажу, а також безоплатно передані, внесені до статутних капіталів інших підприємств і організацій, передані в заставу, надані в оренду тощо.

Станом на 31 грудня 2008 року в облспоживспілку входять 19 районних споживчих спілок: Гадяцька, Глобинська, Диканьська, Зіньківська, Карлівська, Кобеляцька, Кременчуцька, Лохвицька, Лубенська, Машівська, Миргородська, Оржицька, Пирятинська, Полтавська, Решетилівська, Семенівська, Хорольська, Чорнухинська, Шишацька разом зі своїми споживчими товариствами, та підприємствами, що входять до їх складу, а також 6 районних споживчих товариств: Великобагачанське, Гребінківське, Козельщенське, Котелевське, Новосанжарське, Чутівське.

До складу облспоживспілки також входять Кременчуцьке міське споживче товариство, споживче товариство „Орель”, споживче товариство “Кооперативний технікум” та споживче товариство „Міськоопринкторг” та підприємства:

Міжрайбази: Полтавська, Лубенська, Кременчуцька, Миргородська, Полтавська оптово-роздрібна база, Полтавське обласне управління по закупівлі та збуту сільськогосподарських продуктів, до складу якого входить тарний завод, Шишацький завод мінеральних вод, Ремонтно-монтажний комбінат, Кущовий інформаційно-обчислювальний центр, Управління комплексного проектування, Лубенський ринок, Дочірне підприємство “Житлово-комунальна дільниця” та Дитячий оздоровчий табір “Зміна”.

Аналіз і загальна оцінка фінансового стану підприємства проводиться з метою оперативного реагування і прийняття управлінських рішень, скерованих на зміцнення фінансового стану, забезпечення фінансової стабільності в наступному періоді і на перспективу.

Примірний перелік показників, які характеризують фінансовий стан і економічну ефективність функціонування підприємства, наведено в таблиці 2.1