Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова лєва облспосспілка.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
890.88 Кб
Скачать

Висновки та пропозиції

Загалом роботу Полтавської облспоживспілки протягом періоду, що аналізується, слід оцінити позитивно, адже результатом його ефективної діяльності є забезпечення прибутковості, сума прибутку кожен рік значно збільшується. Чистий прибуток підприємства за 2008 рік складає 4000 тис.грн., або 1,2 % до обороту від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Оцінюючи з позиції сучасного стану економіки та з позиції економіки нашого підприємства це мало. Потреба в додаткових інвестиціях значно більша, тому треба шукати резерви підвищення рівня чистого прибутку щонайменше на 3-5 пунктів.

Проаналізувавши структуру активів Полтавської облспоживспілки можна сказати, що вартість майна в 2008 році зменшується в порівнянні з 2006 та 2007 роками, це відбувається за рахунок змін у вартості необоротних активів, що займають основну частину у валюті балансу. Також привертає увагу збільшення коштів у розрахунках, що може бути викликане погіршенням платіжної дисципліни покупців, така тенденція може значно погіршити фінансовий стан підприємства, оскільки пов’язане з відволіканням коштів з господарського обороту.

Аналізуючи структуру пасивів Полтавської облспоживспілки спостерігаємо, що основними джерелами фінансування майна підприємства є власний та позиковий капітал, а також перевищення зобов’язань над оборотними активами, це вказує на значне відволікання коштів підприємства на покриття, у першу чергу основних засобів. Позитивним значенням, є те, що кредиторська заборгованісь займає непомітне місце у структурі пасивів, а також користування кредитами.

Позитивним є те, що зберігається тенденція випереджаючого темпу росту оборотних активів над темпами росту необоротних. Наведені дані засвідчують зміни в структурі активів, майнового стану підприємства. Підприємству потрібно розпочати роботу щодо оптимізації структури активів з метою підвищення ефективності їх використання. Темп зростання статутного капіталу у порівнянні з темпом зростання величини основних засобів були такими, що забезпечили на кінець звітного року повне покриття основних засобів та участь статутного капіталу в фінансуванні інших активів. Висока питома вага власного капіталу в сукупному капіталі на кінець звітного року (86,9 %) розкриває підприємству можливість подальшого економічного зростання, збільшення активів і обсягів діяльності шляхом залучення середньо і короткострокових кредитів банку та коштів інших кредиторів. Їх реалізація сприятиме розширенню власного сегменту на ринку товарів і послуг, отриманню більшого прибутку, зміцненню майнового і фінансового стану підприємства. Також спостерігається збільшення вкладень власних коштів у мобільні активи підприємства в порівнянні з 2007 роком в 2008 році збільшились в 1 раз, однак можливість маневрування є невисокою. Підприємству необхідно продовжити процес накопичення власних оборотних коштів.

Розраховані показники фінансової стійкості показують, що необхідно продовжити процес накопичення власних оборотних коштів.

При розрахунку показників фінансової стійкості фінансовий стан Полтавської облспоживспілки у 2008 році оцінюється як кризовий. З розрахунку показників платоспроможності, спостерігається тенденція збільшення абсолютної платоспоможності, і облспоживспілка може негайно погасити 22,8 % найбільш термінових зобов’язань, але у разі потреби, свої поточні зобов’язання вона може погасити лише незначну їх частину за рахунок грошових коштів, а також при реалізації товарів та за рахунок очікуваних надходжень від дебіторської заборгованості.

Баланс облспоживспілки в 2008 році є неліквідним, так як найбільш ліквідні активи не покривають термінові зобов’язання. Враховуючи ступінь ліквідності оборотних активів фінансовий стан Полтавської облспоживспілки може бути оцінений, як кризовий. Спостерігається тенденція покращення структури оборотних активів, так як збільшилась частка найбільш ліквідної її частини. Негативним є те, що підприємство володіє зношеними основними засобами.

При аналізі рентабельності віддача з 100 грн коштів, які вкладені в оборотні активи у 2008 році склала 32,454 грн. Покращилося використання трудових ресурсів, де ріст рентабельності порівняно з 2006 роком становить 9,058 грн., а порівняно з 2007 роком – 8,958 грн. У 2008 році на 2,392 грн. збільшилась рентабельність власного капіталу порівняно з 2006 роком і на 1,923 грн.- з 2007 роком. Рентабельність продажу у 2008 році зросла порівняно з 2006 та 2007 роками на 0,986 грн. та 0,93 грн. відповідно.

Показники ділової активності вказують на покращення ділової активності підприємства: збільшення обсягу реалізації товарів, розміру власного капіталу, прискорення оборотності кредиторської заборгованості, запасів, зменшення тривалості операційного та фінансового циклів, періоду окупності власного капіталу (вкладення у розвиток даного підприємства окупляться аж через 28,8 років ).

27.11.2009 року ______________