Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова з М.п..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
436.22 Кб
Скачать

У відповідності з навчальним планом для передбачено виконання курсової роботи з дисціпліни “Менеджмент персоналу”

Одним з елементів навчального процесу у вищому навчальному закладі є самостійна робота студентів. Універсальним, а тому одним з найбільш складних і відповідальних завдань є курсова робота. У процесі її підготовки студенти вчаться працювати з навчальною та науковою літературою, знайомляться з сучасними напрямами з різних галузей економіки. Проявляють вміння застосовувати одержані знання і робити правильні висновки.

Курсова робота виконується після завершення теоретичних і практичних занять з даної дисципліни з метою закріплення і поглиблення одержаних знань.

Курсова робота тісно пов’язана з такими спеціальними дисціплінами, як “Основи менеджменту”, «Операційний менеджмент», «Управління персоналом», «Ситуаційний менеджмент», «Стратегічне управління», «Менеджмент організацій», «Фінансовий менеджмент», «психологія управління». Її тема або окремі розділи можуть в подальшому стати темою наукової доповіді, темою або складовою частиною дипломної роботи.

Тематика курсових робіт складена у відповідності з навчальною програмою з курсу “Менеджмент персоналу” з урахуванням необхідності самостійної роботи над темами. Тематика охоплює основні розділи та теми курсу.

Курсова робота з дисціпліни “Менеджмент персоналу”, як і кожна наука і навчальний предмет, має свій об’єкт і предмет досліджень, що необхідно зрозуміти при виборі теми та виконанні роботи.

Крім того, дана курсова робота носить науково-дослідний характер. Сутність його повинна проявлятись в особливому підході до розкриття кожної теми, ґрунтуючись на аналізі практичної діяльності конкретного підприємства.

Теми вибираються у відповідності з шифром залікової книжки студента (Додаток А), закріплюються за студентами рішенням кафедри з призначенням наукового керівника.

Підготовка фахівців за …. передбачає можливість навчання за означеним фахом студентів які мають фахову освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» напряму підготовки «Менеджмент і адміністрування» та освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» з інших напрямів підготовки.

Відповідно до цього, з даного курсу, передбачається два варіанти щодо вибору теми і структури курсової роботи.

Варіант № 1. Для студентів які мають фахову освіту освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр» напряму підготовки «Менеджмент і адміністрування» .

Варіант № 2. Для студентів які мають фахову освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магіст» з інших напрямів підготовки.

Курсова робота з “Менеджменту персоналу” є індивідуальним самостійним навчально-науковим завданням, що виконується на основі вивчення літературного та аналізу статистичного матеріалу конкретного підприємства. Саме тому написання курсової роботи повинно починатись з вивчення літератури з даного питання. Літературний огляд по темі є початковим етапом наукового дослідження. При вивченні літератури необхідно орієнтуватись в основному на видання останніх років.

Після ознайомлення зі спеціальною літературою студент переходить до складання плану курсової роботи. План відображає зміст роботи у вигляді основних питань і узгоджується з керівником. Робота, виконана без затвердженого плану або по плану зі змінами без згоди керівника, на перевірку не приймається.

Кількість питань і їх порядок в плані визначається в кожному конкретному випадку з урахуванням специфіки теми, проте в будь-якій роботі повинні бути такі частини та розділи:

Вступ

Теоретична частина (Розділ 1)

Практична частина (Розділ 2 та Розділ 3)

Висновки

Рекомендації

Перелік літератури

Додатки

У вступі необхідно дати оцінку сучасного стану проблеми на основі аналізу вітчизняної та зарубіжної літератури із зазначеннням практично вирішенних завдань, існуючих проблем в даній галузі; обгрунтувати актуальність теми; визначити мету роботи, об,єкт та предмет дослідження; основні завдання, які необхідно виконати при розкритті даної теми; відомості про обсяг роботи, кількість ілюстрацій, таблиць, додатків, джерел літератури; методи дослідження та інформаційне забезпечення.

У теоретичній частині роботи має міститись огляд літератури за обраною темою. Теоретична частина складається з одного розділу (Розділ 1), який може бути поділений на 2-3 підрозділи. Після розділу повинен бути зроблений обґрунтований перехід до практичної частини роботи.

Практична частина роботи є найбільш значною і повинна складати до 50 % всього обсягу курсової роботи. Вона складається з двох розділів: Розділ 2 та Розділ 3.

Розділ 2 має складатися з 2-х підрозділів. У першому підрозділі повинен бути проведений аналіз персоналу конкретного підприємства як об’єкту управління (Додаток Б); у другому підрозділі проводиться аналіз практичної реалізації висвітлених у теоретичному розділі питань на конкретному підприємстві згідно з обраною темою курсової роботи. В кінці розділу повинні бути визначенні недоліки діючої практики управління персоналом конкретного підприємства та зроблено обґрунтований перехід до третього розділу

Розділ 3 може складатись з 2- х підрозділів і повинен вміщувати характеристику конкретних напрямів щодо усунення виявлених недоліків та удосконалення існуючої системи управління персоналом на конкретному підприємстві. У цьому розділі повинні бути запропоновані конкретні методи управління персоналом, методики його дослідження і т.ін.

Висновки та пропозиції є логічним продовженням аналізу теоретичного і практичного матеріалів попередніх розділів. Вони повинні бути конкретними, стосуватись різних сторін проблеми, що розглядається і спрямовані на усунення різних недоліків з метою удосконалення. Обов’язковим є обгрунтування практичного значення досліджень і розробок. Висновки та рекомендації слід розміщувати на окремих аркушах. У висновках слід дати оцінку отриманих результатів роботи. Текст висновків можна викласти за підпунктами.

На підставі отриманих висновків в роботі слід викласти пропозиції, які розміщуються на новій сторінці. Вони визначають необхідні на думку автора подальші дослідження проблеми, містять пропозиції щодо ефективного використання результатів дослідження.

Оскільки висновки і пропозиції є завершуючим розділом роботи, необхідно мати на увазі, що вони значною мірою визначають якість роботи.

Перелік літератури, що використовується в процесі виконання курсової роботи, розміщується після висновків і рекомендацій на окремих аркушах у відповідності до стандартів з бібліотечної та видавничої справи. Першими записуються закони України, накази і постанови Верховної Ради, потім нормативні документи. Після цього в алфавітній послідовності підручники, довідники, спеціальні книги, брошури, журнали, експрес-інформація, методичні розробки, нормативні та розрахункові матеріали підприємства.

До додатків можуть бути включені додаткові ілюстрації та таблиці, матеріали, які через великий обсяг або форму подання не можна включити до основної частини (розрахунки, бухгалтерська і статистична звітність, інструкції, методики і т.ін.).

Оптимальний обсяг роботи 35-45 сторінок друкованого тексту, виконаного на одній стороні окремих пронумерованих аркушів паперу у відповідності до стандарту на виконання документів з використанням друкуючих та графічних пристроїв приводу ПЕОМ.

Робота оформлюється на аркушах формату А4 (210-297 мм) через 1,5 інтервали, розмір шрифту 14, шрифт “Times New Roman”. Розмір поля: верхне, нижнє та ліве –20 мм, праве – 10 мм.

Порядок розміщення структурних елементів роботи наступний: перша сторінка - титульний аркуш (Додаток В). Після титульного аркушу – План затверджений науковим керівником роботи (Додаток Г), Зміст роботи (Додаток Д), в якому вказуються сторінки, Вступ, потім основний текст (Розділ 1, Розділ 2, Розділ 3, Висновки, Пропозиції), перелік літератури і додатки

Структурні елементи “ЗМІСТ”, “ВСТУП”, “ВИСНОВКИ”, “ПРОПОЗИЦІЇ”, “ПЕРЕЛІК ЛІТЕРАТУРИ” не нумерують, а їх найменування є заголовком структурного елементу.

Розділи та підрозділи мають мати заголовки. Заголовки структурних елементів та розділів необхідно розміщувати на середині рядка та друкувати прописними літерами без крапки в кінці. Заголовки підрозділів необхідно починати з абзацу (5 знаків) та друкувати звичайними літерами, починаючи з прописної. Відстань між заголовками та наступним або попереднім текстом має бути не менше двох рядків. Не можна розміщувати заголовок в нижній частині сторінки, якщо після нього залишається тільки один рядок тексту.

Розділи та підрозділи нумеруються арабськими цифрами. Номер підрозділу складається з номера розділу та порядкового номеру підрозділу, розділених крапкою, наприклад 1.1, 1.2 і т.д. У назвах Розділу 2, Розділу 3, їхніх підрозділів, рисунків, таблиць повинна бути назва підприємства, яке є об’єктом дослідження.

Сторінки роботи нумеруються арабськими цифрами в правому верхньому кутку сторінок, із збереженням наскрізної нумерації всього тексту. Титульний аркуш теж включають до нумерації, але номер сторінки не ставлять.

Ілюстрації необхідно розміщувати безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання в роботі. Ілюстрації нумеруються арабськими цифрами в межах підрозділу та називаються “Рисунок”, що разом з назвою ілюстрації (після тире) розміщується під рисунком, наприклад, “Рисунок 1.2.2 – Динаміка вікової структури персоналу.........”.

Цифровий матеріал оформлюють у вигляді таблиць. Таблицю слід розміщувати безпосередньо після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути посилання в тексті і нумеруються вони аналогічно ілюстраціям. Слово “Таблиця” розміщують справа над таблицею, після чого,нижче йде її назва.Наприклад:

Таблиця 1.2.2

Характеристика освітньої структури персоналу....

.

Формули та рівняння наводять безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині рядка, з полями зверху та знизу не менше одного рядка.

Номер формули або рівняння складається з номера розділу, підрозділу і порядкового номера, розділених крапкою. Номер проставляється в круглих дужках на рівні формули в крайньому правому положенні на рядку. Пояснення символів та числових коефіцієнтів формул слід наводити безпосередньо під формулою, в тій самій послідовності, в якій вони наведені в формулі. Перший рядок пояснень починають з абзацу словом “де” без двокрапки. Пояснення кожного символу необхідно починати з нового рядка.

Посилання у тексті на бібліографічні джерела слід пода­вати. вказуючи порядковий номер за списком літерату­ри, взятий у квадратні дужки, наприклад [5].

У разі потреби посилаються на стандарти, технічні умови, інструкції та інші подібні документи, на доку­мент у цілому або на його розділи, вказуючи позначення і найменування документа, номера і назви розділу. По­силання на джерела документальної інформації дається не лише на порядковий номер, а й на конкретні сторін­ки, наприклад [16, с. 45—47. Цього правила необхідно додержувати у всіх випадках запозичення чужого тексту, цифрових даних та ін., а та­кож використання цитат із творів інших авторів.

Бібліографічний опис літературних джерел, використаних у курсовій роботі – ПЕРЕЛІК ЛІТЕРАТУРИ, наводиться лише з включенням обов'яз­кових елементів. Опис книжок почи­нається з прізвища автора у називному відмінку. Після прізвища автора вказують його ініціали, назву книги, місце видання, видавництво, рік видання, кількість сто­рінок.

У заголовку бібліографічного опису дані про колектив­ного автора подають в офіційній формі, в називному від­мінку. У заголовку опису публікацій вищих органів дер­жавної влади та управління перед їх найменуванням ука­зується назва країни, наприклад: Україна, Верховна Рада, Кабінет Міністрів.

Назву місця видання наводять повністю у називному відмінку, за винятком назви міста Київ — К.:, перед на­звою міста ставиться тире, а потім крапка і двокрапка.

Приклад:

Салчук В. К. Аналіз господарської діяльності сільськогосподар­ських підприємств: Підручник. К.: Урожай. 1995. — 328 с.

Бібліографічний опис спеціальних видів нормативно-технічних документів (норми і нормативи, патенти, ти­пові проекти, креслення, каталоги обладнання), а також звітів про науково-дослідні роботи, нсопублікованих пе­рекладів науково-технічної літератури, в списках літера­тури. використаних у наукових дослідженнях, аналогіч­ний опису книг.

Бібліографічний опис на статті, опубліковані у серіальних виданнях наводять у такому порядку: автор, заголовок, джерело публікації, рік видання (число і місяць для газет), номер, випуск, том (для журналів та видань, що продовжуються), сторінки, на яких надрукована стаття (крім газет обсягом шість і менше сторінок).

Приклад.

Мазур В. Пріоритети промислової політики // Урядовий кур'єр. — 1995. - 5 грудня.

Штрадт Б., Петрах О. Контролінг у реалізації інформаційної функції // Бухгалтерський облік і аудит. — 1995. — № 7. — С. 35— 39.

Додатки потрібно розміщувати у порядку появи посилань на них у тексті. Кожний додаток має починатися з нової сторінки. Додатки позначають посередині рядка прописними літерами (А,Б,В....). Далі симетрично тексту друкується заголовок Додатка. Коли літер алфавіту не вистачає для нумерації додатків (згідно з вимогами стандарту літери Є,З,І,Ї,Й,О,Ч не використовуються), пропонується використовувати загальноприйняту систему: за додатком Я слідують додатки АА,АБ,АВ і т.д. Додатки мають мати спільну з рештою роботи наскрізну нумерацію сторінок.

Якщо додаток являє собою документ, який має самостійне значення і оформлюється згідно з вимогами до документа даного виду, то перед його копією вкладають аркуш, на якому посередині друкують “ДОДАТОК....” та його найменування. Сторінки копії документа нумерують, продовжуючи наскрізну нумерацію сторінок роботи, незважаючи на власну нумерацію сторінок документа.

Робота повинна бути підшита і мати жорстку обкладинку або розміщена в папку.

Після закінчення курсову роботу здають на кафедру, де вона підлягає рецензуванню. У рецензії на курсову роботу вказують її переваги і недоліки, виставляється попередня оцінка і даються рекомендації щодо її допрацювання та представлення на захист.

Рецензія на курсову роботу направляється студенту. Якщо рецензія негативна, робота повертається на доробку. Усунувши вказані в рецензії недоліки, студент зобов’язаний знову подати роботу на кафедру, з попередньою рецензією.

До захисту допускається тільки робота, яка повністю відповідає вимогам, що висувається до курсових робіт.

Захист курсових робіт проходить згідно з графіком на засіданні комісії, яка призначається завідуючим кафедрою.

Студенту надається 5-10 хв. часу, протягом якого він повинен розкрити головну ідею і зміст роботи, а потім дати відповіді на запитання.

Після захисту виставляється остаточна оцінка з курсової роботи, з урахуванням якості її виконання, виступу і відповідей на запитання.

  1. Менеджмент персоналу – ключова ланка внутріорганізаційного управління: еволюція розвитку та сучасний стан

  2. Людський фактор трудової діяльності і система управління людськими ресурсами

  3. Трудові ресурси і проблеми управління зайнятістю в Україні

  4. Методологія формування системи управління персоналом організації: еволюція і сучасний стан

  5. Організаційне проектування системи управління персоналом сучасної організації

  6. Цільовий та функціональний характер системи управління персоналом

  7. Організаційна структура системи управління персоналом

  8. Кадрове забезпечення системи управління персоналом та його вплив на ефективність діяльності організації

  9. Документаційне забезпечення системи управління персоналом та його вплив на ефективність діяльності організації

  10. Інформаційне та технічне забезпечення системи управління персоналом організації та їх вплив на ефективність діяльності організації

  11. Стратегія та тактика управління персоналом організації

  12. Кадрове планування в системі управління персоналом організації

  13. Маркетинг персоналу як вид управлінської діяльності організації

  14. Планування потреби в персоналі як основа процесу управління ним

  15. Теорія та практика організації та здійснення трудової адаптація персоналу

  16. Формування та функціонування ефективної система оцінки персоналу в організації

  17. Кадрові технології процесу управління персоналом та їх вплив на ефективність діяльності організації

  18. Джерела та методи формування персоналу організації та їх вплив на ефективність діяльності організації

  19. Системний підхід до процесу найму персоналу в організацію

  20. Умови та принципи використання та раціонального розміщення персоналу в організації

  21. Системний підхід до розвитку персоналу організації

  22. Управління кар’єрою персоналу сучасної організації

  23. Управління процесом вивільнення персоналу з організації

  24. Управління соціальним розвитком організації та її персоналу

  25. Формування та управління кадровою політикою організації

  26. Персонал сучасної організації як об’єкт управління: методологія дослідження, аналізу та управління

  27. Формування ефективної системи методів управління персоналом

  28. Ефективність роботи персоналу та управління нею

  29. Адміністративні методи управління персоналом організації та їх вплив на ефективність діяльності організації

  30. Економічні методи управління персоналом організації та їх вплив на ефективність діяльності організації

  31. Соціальні методи управління персоналом організації та їх вплив на ефективність діяльності організації

  32. Психологічні методи управління персоналом організації та їх вплив на ефективність діяльності організації

  33. Атестація персоналу організації як метод його оцінки

  34. Організація роботи з резервом персоналу, як форма його професійного розвитку

  35. Організація кадрового діловиробництва та його вплив на ефективність функціонування системи управління персоналом

  36. Рух персоналу в організації і процес управління ним

  37. Управління робочим часом працівників організації

  38. Система та особливості управління персоналом в акціонерних товариствах

  39. Система та особливості управління персоналом в спільних підприємствах

  40. Система та особливості управління персоналом на підприємствах малого та середнього бізнесу

  41. Система та особливості управління персоналом виробничого підприємства

  42. Система та особливості управління персоналом підприємства у сфері послуг

ТЕМА: Система оцінки персоналу в організації

Вступ

Розділ 1. Системний підхід до оцінки персоналу в організації

    1. 1.1 Цілі і завдання оцінки персоналу в організації

1.2 Методологічні та організаційні аспекти створення системи оцінки персоналу організації

Розділ 2. Аналіз персоналу ........ як об’єкту управління

    1. Персонал організації...... як об’єкт управління

    2. Характеристика та аналіз системи оцінки персоналу в ....

Розділ 3. Шляхи удосконалення системи оцінки персоналу в ї....

3.1. Удосконалення організації оцінки персоналу ...

3.2. Сучасні методи ділової оцінки персоналу і можливість їх використання в діяльності ....

Висновки

Рекомендації

Основні проблеми, які необхідно розгянути при виконанні курсових робіт з курсу “Менеджмент персоналу” по темах:

  1. Менеджмент персоналу – ключова ланка внутріорганізаційного управління: еволюція розвитку та сучасний стан

Роль і місце менеджменту персоналу в загальній системі менеджменту організації. Завдання, функції та процес менеджменту персоналу. Концептуальний підхід до управління персоналом та особливості застосування. Напрями роботи з персоналом у сучасній організації. Особливості управління персоналом у пострадянський період.

  1. Людський фактор трудової діяльності і система управління людськими ресурсами

Сутність та зміст людського фактору трудової діяльності. Людські ресурси, трудові ресурси, робоча сила, персонал та кадри як складові елементи людського фактору. Їх зміст. Система управління людськими ресурсами в суспільстві і в організації.

  1. Трудові ресурси і проблеми управління зайнятістю в Україні

Трудові ресурси як економічна і планово-облікова категорія. Трудовий потенціал організації та суспільства. Проблеми управління зайнятістю в Україні. Місце персоналу підприємства в загальній системі управління зайнятістю. Державна система управління трудовими ресурсами і її вплив на процес управління персоналом організації.

  1. Методологія формування системи управління персоналом організації: еволюція і сучасний стан

Концептуальний системний та комплексний підхід до управління персоналом. Принципи і методи побудови системи управління персоналом організації, склад її функціональних підсистем. Система методів управління персоналом та їх вплив на формування ефективного процесу управління організації в цілому.

  1. Організаційне проектування системи управління персоналом сучасної організації

Системний підхід до розробки проекту системи управління персоналом. Склад підсистем. Етапи організаційного проектування, їх зміст і документаційне забезпечення. Місце процесу проектування системи управління персоналом в загальній системі управління організацією та процесі її проектування.

  1. Цільовий та функціональний характер системи управління персоналом

Взаємозв’язок цілей організації з цілями управління персоналом. Система цілей управління персоналом організації. Об’єкти та носії функцій управління персоналом. Склад функціональних блоків по управлінню персоналом. Процес їх формування, правове та документацій не забезпечення.

  1. Організаційна структура системи управління персоналом

Сутність та особливості створення організаційної структури служби управління персоналом. Варіанти включення служби в загально організаційну структуру. Формування і варіанти внутрішньої оргструктури системи управління персоналом. Світовий досвід та можливості його використання в процесі створення системи управління персоналом вітчизняного підприємства.

  1. Кадрове забезпечення системи управління персоналом та його вплив на ефективність діяльності органазції

Сутність кадрового забезпечення системи управління персоналом. Кількісний і якісний склад працівників кадрової служби організації. Методи розрахунку чисельності працівників кадрової служби. Професійна і кваліфікаційна характеристика працівників кадрової служби. Особливості підготовки менеджерів з персоналу в Україні. Світовий досвід.

  1. Документаційне забезпечення системи управління персоналом та його вплив на ефективність діяльності органазції

Діловиробництво сучасної організації: зміст, принципи та організаційні аспекти. Мета, функції та організація кадрового діловиробництва. Класифікація документів кадрового діло виробництва, їх форми і порядок роботи з ними. Нормативне, методичне та правове забезпечення системи управління персоналом.

  1. Інформаційне та технічне забезпечення системи управління персоналом організації та їх вплив на ефективність діяльності органазції

Інформаційне забезпечення системи управління персоналом, його зміст і принципи утворення. Технічне забезпечення системи управління персоналом, особливості його формування і характеристика технічних засобів. Використання комп’ютерної техніки. Світовий досвід та можливості його використання в процесі управління персоналом вітчизняного підприємства.

  1. Стратегія та тактика управління персоналом організації

Стратегічне управління підприємством як обов,язкова умова його функціонування. Складові елементи персонал-стратегії. Процес її формування і взаємозв’язок з загальною стратегією розвитку організації. Об’єкт, суб’єкт і функції персонал-стратегії, управління нею. Тактичні аспекти реалізації стратегії управління персоналом організації.

  1. Кадрове планування в системі управління персоналом організації

Сутність, цілі, завдання і місце кадрового планування в системі управління персоналом в організації. Система внутріорганізаційних планів і місце в ній планів по управлінню персоналом. Структура і процес розробки оперативного плану роботи з персоналом. Особливості його реалізації.

  1. Маркетинг персоналу як вид управлінської діяльності організації

Задачі і принципи персонал-маркетингу. Система маркетингової діяльності в галузі управління персоналом. Маркетингові дослідження робочої сили. Функції маркетингу персоналу в загальній системі управління персоналом організації. Особливості і принципи здійснення маркетингу персоналу в організації. Світовий досвід.

  1. Планування потреби в персоналі як основа процесу управління ним

Якісна та кількісна потреба в персоналі організації, зміст та методологія визначення. Документаційне забезпечення, форми та їх характеристика. Аналіз роботи, нормування та облік чисельності персоналу. Психологічні та організаційні аспекти. Світовий досвід.

  1. Теорія та практика організації та здійснення трудової адаптація персоналу

Зміст трудової адаптації. Типи, форми та методи. Процес управління трудовою адаптацією персоналу в організації. Особливості та методи управління адаптацією управлінського та виробничого персоналу організації. Світовий досвід.

  1. Формування та функціонування ефективної система оцінки персоналу в організації

Цілі створення системи оцінки персоналу в організації. Види та процес оцінки персоналу. Методи первинної та ділової оцінки персоналу. Документацій не забезпечення системи оцінки персоналу організації. Світовий досвід та можливості його впровадження в практичну діяльність сучасної вітчизняної організації.

  1. Кадрові технології процесу управління персоналом організації та їх вплив на ефективність діяльності організації

Сутність поняття “кадрові технології”. Зміст та складові елементи технологічного процесу управління персоналом організації, їх взаємозв’язок. Сучасні кадрові технології, їх характеристика, процес формування та роль в системі управління персоналом. Світовий досвід.

  1. Джерела та методи формування персоналу організації та їх вплив на ефективність діяльності організації

Роль різних джерел формування персоналу організації в створенні ефективної системи управління персоналом. Внутрішні та зовнішні джерела формування персоналу організації. Кадрові агенції та служби зайнятості, їх функції та особливості взаємодії з організацією. Світовий досвід.

  1. Системний підхід до процесу найму персоналу в організацію

Процес найму персоналу в організацію, його місце в загальній системі управління персоналом. Методи первинної оцінки і співбесіда з претендентами на посаду, тестування, їх форми та процес проведення. Світовий досвід.

  1. Умови та принципи використання та раціонального розміщення персоналу в організації

Система та умови використання персоналу в організації. Принципи та напрями раціонального використання та розміщення персоналу. Світовий досвід.

  1. Системний підхід до розвитку персоналу організації

Сутність та складові елементи системи розвитку персоналу та його значення для розвитку організації. Створення системи розвитку персоналу в організації та управління ним. Світовий досвід та можливості його використання в практичній діяльності вітчизняних підприємств.

  1. Управління кар’єрою персоналу сучасної організації

Сутність поняття, види та етапи кар’єри персоналу. Система управління кар’єрою. Система службово-професійного просунення персоналу організації, робота з кадровим резервом. Світовий досвід.

  1. Управління процесом вивільнення персоналу з організації

Зміст та сутність процесу звільнення персоналу організації. Види звільнення та організація роботи кадрових служб при цьому, система заходів, організаційно-психологічні аспекти. Світовий досвід та можливості його використання в процесі управління персоналом вітчизняного підприємства.

  1. Управління соціальним розвитком організації та її персоналу

Соціальний розвиток організації як об’єкт управління. Соціальна інфраструктура організації та основні фактори соціального середовища організації. Соціально-психологічний клімат організації. Особливості створення та діяльність соціальних служб. Соціальне партнерство. Світовий досвід.

  1. Формування та управління кадровою політикою організації

Сутність та основні елементи кадрової політики. Порядок та процес її розробки. Документацій не забезпечення кадрової політики організації. Особливості формування кадрової політики на підприємствах України та закордоном.

  1. Персонал сучасної організації як об’єкт управління: методологія дослідження, аналізу та управління

Зміст поняття персонал організації. Його класифікація та структура. Статистика персоналу. Методи дослідження та аналізу структури персоналу. Система та процес управління персоналом. Персонал організації як трудовий колектив.

  1. Формування ефективної системи методів управління персоналом

Система методів управління персоналом організації. Організаційно-розпорядчі, економічні та соціально-психологічні методи управління персоналом, їх характеристика та взаємозв’язок. Місце методів управління персоналом в загальній системі методів управління організацією.

  1. Ефективність роботи персоналу та управління нею

Підходи до оцінки ефективності роботи персоналу організації. Методики оцінки ефективності роботи персоналу, основні критерії та показники. Світовий досвід та можливості його впровадження в процесі управління вітчизняним підприємством.

  1. Адміністративні методи управління персоналом та їх вплив на ефективність діяльності організації

Характеристика адміністративних методів управління персоналом, їх класифікація та зміст. Інформативне та документаційне забезпечення адміністративних методів управління персоналом, позитивний та негативний вплив та особливості управління ним.

  1. Економічні методи управління персоналом організації та їх вплив на ефективність діяльності організації

Характеристика економічних методів управління персоналом, їх класифікація та зміст. Інформативне та документацій не забезпечення економічних методів управління персоналом, позитивний та негативний вплив та особливості управління ним.

  1. Соціальні методи управління персоналом організації та їх вплив на ефективність діяльності організації

Характеристика соціальних методів управління персоналом, їх класифікація та зміст. Інформативне та документацій не забезпечення соціальних методів управління персоналом, позитивний та негативний вплив та особливості управління ним.

  1. Психологічні методи управління персоналом організації та їх вплив на ефективність діяльності організації

Характеристика психологічних методів управління персоналом, їх класифікація та зміст. Інформативне та документацій не забезпечення психологічних методів управління персоналом, позитивний та негативний вплив та особливості управління ним.

  1. Атестація персоналу організації як метод його оцінки

Зміст, форми та види атестації персоналу. Організація процесу атестації персоналу та його документацій не забезпечення. Місце атестації персоналу в загальній системі оцінки. Світовий досвід та можливості його впровадження в процес управління персоналом вітчизняного підприємства.

  1. Організація роботи з резервом персоналу, як форма його професійного розвитку

Сутність, види резерву персоналу, їх характеристика. Процес роботи з резервом персоналу в організації, документацій не забезпечення. Місце та роль роботи з резервом персоналу в загальній системи розвитку персоналу та організації. Світовий досвід та можливості його використання в процесі управління персоналом вітчизняного підприємства.

  1. Організація кадрового діловиробництва та його вплив на ефективність функціонування системи управління персоналом

Система кадрового діловиробництва в організації, її сутність та особливості формування і функціонування. Види, форми документів, порядок їх складання і руху в організації. Вплив кадрового діловиробництва на ефективність функціонування системи управління персоналом.

  1. Рух персоналу в організації і процес управління ним

Зміст поняття “рух персоналу”, його складові елементи і принципи здійснення. Взаємозв’язок з іншими етапами процесу управління персоналом. Документаційне забезпечення процесу руху персоналу в організації. Види і форми руху. Процес управління рухом персоналу. Світовий досвід і досвід України.

  1. Управління робочим часом працівників організації

Поняття “робочий час” працівника в організації, його складові елементи. Правове забезпечення даної категорії. Процес управління робочим часом працівників в організації: планування, організація, контроль і мотивація. Вплив процесу управління робочим часом працівника на загальну ефективність діяльності організації. Світовий досвід і досвід підприємств України з цих питань.

  1. Система та особливості управління персоналом в акціонерних товариствах

Особливості системи управління в акціонерних товариствах. Учасники корпоративного управління, їх взаємодія і роль персоналу в акціонерному товаристві. Особливості утворення системи управління персоналом акціонерного товариства. Суб’єкт та об’єкт системи управління персоналом. Особливості створення служби управління персоналом. Світовий досвід і можливості його впровадження в практичну діяльність вітчизняних акціонерних товариств.

  1. Система та особливості управління персоналом в спільних підприємствах

Особливості системи управління в спільних підприємствах. Учасники системи управління, їх взаємодія і роль персоналу в спільному підприємстві. Особливості утворення системи управління персоналом спільного підприємства. Суб’єкт та об’єкт системи управління персоналом. Особливості створення служби управління персоналом. Світовий досвід і можливості його впровадження в практичну діяльність вітчизняних акціонерних товариств.

  1. Система та особливості управління персоналом на підприємствах малого та середнього бізнесу

Особливості системи управління на підприємствах малого та середнього бізнесу. Учасники системи управління, їх взаємодія і роль персоналу. Особливості утворення системи управління персоналом приватним підприємством, товариством. Суб’єкт та об’єкт системи управління персоналом. Особливості функціонального розподілу обов’язків, щодо управління персоналом. Світовий досвід і можливості його впровадження в практичну діяльність вітчизняних підприємств малого та середнього бізнесу.

  1. Система та особливості управління персоналом виробничого підприємства

Особливості системи управління на виробничих підприємствах. Учасники системи управління, їх взаємодія і роль персоналу. Особливості утворення системи управління персоналом виробничого підприємства. Суб’єкт та об’єкт системи управління персоналом. Особливості функціонального розподілу обов’язків, щодо управління персоналом. Світовий досвід і можливості його впровадження в практичну діяльність вітчизняних виробничих підприємств.

  1. Система та особливості управління персоналом підприємства у сфері послуг

Особливості системи управління на підприємствах у сфері послуг. Учасники системи управління, їх взаємодія і роль персоналу. Особливості утворення системи управління персоналом підприємства у сфері послуг. Суб’єкт та об’єкт системи управління персоналом. Особливості функціонального розподілу обов’язків, щодо управління персоналом. Світовий досвід і можливості його впровадження в практичну діяльність вітчизняних підприємств у сфері послуг.

Варіанти курсової роботи

Остання

цифра

Передостання цифра номера особової справи /шифра/

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1

37

8

2

38

9

3

39

10

4

40

11

5

41

12

6

42

13

7

3

14

8

4

15

9

5

16

10

1

17

1

11

2

18

12

3

19

13

4

20

14

5

21

15

6

22

16

7

23

17

8

24

18

9

25

19

10

26

20

11

27

2

21

12

28

22

13

29

23

14

30

24

15

31

25

16

32

26

17

33

27

18

34

28

19

35

29

20

36

30

21

37

3

31

22

38

32

23

39

33

24

40

34

25

41

35

26

42

36

27

3

37

28

4

38

29

5

39

30

1

40

31

2

4

41

32

3

42

33

4

3

34

5

4

35

6

5

36

7

6

37

8

7

38

9

8

39

10

9

40

11

10

41

12

5

6

42

13

7

3

14

8

4

15

9

5

16

10

6

17

11

7

18

12

8

19

13

9

20

14

1

21

15

6

22

6

16

7

23

17

8

24

18

9

25

19

10

26

20

11

27

21

12

28

22

13

29

23

14

30

24

15

31

25

16

32

7

7

17

33

8

18

34

9

19

35

10

20

36

11

21

37

12

22

38

13

23

39

14

24

40

15

25

41

16

26

42

8

17

27

3

18

28

4

19

29

5

20

30

1

21

31

2

22

32

3

23

33

4

24

34

5

25

35

6

26

36

7

9

27

37

8

28

38

9

29

39

10

30

40

11

31

41

12

32

42

13

33

1

14

34

2

15

35

3

16

36

4

17