Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова з М.п..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
436.22 Кб
Скачать

1.2. Проаналізувати організаційну структуру персоналу

Організаційна структура персоналу – це склад, підпорядкованість та взаємозалежність ланок управління, яка характеризується через такі поняття як ланка управління, апарат (орган) управління, структурний підрозділ, функціональні структурні підрозділи, виробничий структурний підрозділ.

Все вище перераховане об’єднується в організаційну структуру управління. На кожному рівні управління органи управління, поділяються на лінійні та функціональні, і організаційна структура будується по рівнях управління.

Для того, щоб проаналізувати організаційну структуру персоналу, необхідно скласти схему організаційної структури підприємства і зробити висновки, щодо типу структури, типу влади та взаємозв’язків між управлінським та виробничим персоналом, визначити переваги та недоліки організаційної структури персоналу, а також визначити кількість рівнів управління та розподілити персонал організації за рівнями управління та за функціональним та лінійним призначенням (Таблиця 3).

Таблиця 3 - Функціональна та лінійна характеристика рівнів управління в (вказати назву організації) станом на 01.01. 200__ р.

№№

Рівень управління

Посади, що передбачають, функціональний характер діяльності

Посади, що передбачають лінійний характер діяльності

1.3. Проаналізувати функціональну структуру персоналу

Функціональна структура відображає розподіл управлінських функцій між різними рівнями управління, між керівництвом і окремими підрозділами, між функціональним та лінійним рівнями управління і характеризується через такі поняття: Функції управління, Комплекс завдань, - Завдання управління, Операції управління(робота) .

Для того, щоб проаналізувати функціональну структуру персоналу організації необхідно скориставшись організаційною структурою підприємства, Посадовими інструкціями працівників, Положеннями про структурні підрозділи з’ясувати яким чином організовано реалізацію як основних (планування, організація, мотивація і контроль) так і специфічних функцій управління (управління стратегією розвитку підприємства, організація системи і процесів управління, управління персоналом, управління соціальним розвитком, управління економічним розвитком, управління фінансами і бухгалтерським обліком, управління технічним розвитком, управління капітальним будівництвом і ремонтом, управління виробництвом, управління торгівлею та послугами, управління якістю продукції та послуг, управління працею і заробітною платою, управління охороною праці і технікою безпеки, управління МТЗ, управління транспортом, управління маркетингом та збутом, управління зовнішньоекономічною діяльністю тощо) як по рівнях організації так і між лінійними та функціональними підрозділами, визначити недоліки існуючого функціонального розподілу.

.

1.3. Проаналізувати соціальну структуру персоналу

Соціальна структура – характеризує персонал організації як сукупність груп, які класифіковані за статтю, віком, національним і соціальним складом, рівнем освіти, сімейним станом.

Проводячи аналіз соціальної структури персоналу необхідно по-перше, користуючись звітами зі складу персоналу охарактеризувати його загальну вікову структуру (Таблиця 4) і зробити висновки.

Таблиця 4 - Характеристика та динаміка вікової структури персоналу... (вказати назву організації) за ... (вказати період)

Вікові категорії

200__р.

200_ р.

200_р.

Відхилення у % 200_р. від

Кіль-кість, осіб

Питома вага, %

Кіль-кість, осіб

Питома вага, %

Кіль-кість, осіб

Питома вага,

%

200_р.

200_р.

Персонал підприємства в цілому

Молодь віком 15-28 років

29-40 років

41-50 років

Передпенсійні роки

Пенсійні роки

Разом

Управлінський персонал

Молодь віком 15-28 років

29-40 років

41-50 років

Передпенсійні роки

Пенсійні роки

Разом

Виробничий персонал

Молодь віком 15-28 років

29-40 років

41-50 років

Передпенсійні роки

Пенсійні роки

Разом

Аналогічний аналіз можна зробити по всіх категоріях зайнятих по керівниках, по спеціалістах, технічних службовцях.

По-друге, охарактеризувати його загальну освітню структуру (Таблиця 5) і зробити висновки.

Таблиця 5 - Характеристика та динаміка освітньої структури персоналу... (вказати назву організації) за .....(вказати період)

Рівень освіти

200_

200_

200_

Відхилення у % 200_ р. від

Кіль-кість,

осіб

Питома вага, %

Кіль-

кість,

осіб

Питома вага, %

Кіль-кість, осіб

Питома вага, %

200_р

200_р.

Середня освіта

з них:

- управлінський персонал

- виробничий персонал

Спеціальна професійна підготовка робітників (ПТУ), з них:

- управлінський персонал

- виробничий персонал

Неповна вища освіта (вищі навчальні заклади І-ІІ рівня акредитації – освітньо-кваліфікаційний рівень – «молодший спеціаліст») з них:

- управлінський персонал

- виробничий персонал

Базова вища освіта (вищі навчальні заклади ІІІ-ІУ рівня акредитації – освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр») з них:

- управлінський персонал

- виробничий персонал

Повна вища освіта (вищі навчальні заклади ІІІ-ІУ рівня акредитації – освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст», «магістр») з них:

- управлінський персонал

- виробничий персонал

Відносний рівень кваліфікованості працівників апарату управління

Разом