Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова з М.п..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
436.22 Кб
Скачать

1.5. Аналіз рольової структури персоналу

Рольова структура – характеризує колектив за участю в творчому процесі на виробництві, комунікаційними і поведінськими ролями, тобто їх розподілом між окремими працівниками.

Творчі ролі притаманні ентузіастам, винахідниками і організаторам і характеризують активну позицію у вирішенні проблемних ситуацій, пошуку альтернативних рішень і варіабельності мислення.

Комунікаційні ролі визначають зміст і рівень участі в інформаційному процесі, взаємодії в обміні інформацією в процесі прийняття управлінських рішень.

Поведінські і змістовні ролі – характеризують типові моделі поведінки людей на виробництві, в побуті, на відпочинку, роботі, в конфліктних ситуаціях і відіграють важливу роль в колективі.

Основними методами для визначення ролевої структури є соціально-психологічні методи, тестування, спостереження, аналіз біографічних і кадрових даних, матеріали атестації персоналу, результати проведення рольових ігор. У опорному конспекті лекцій з курсу “Управління персоналом” наводяться найбільш характерні творчі, комунікативні і поведінські ролі з їх короткою характеристикою, згідно з якою бажано розподілити персонал організації

Вищий навчальний заклад укоопспілки

Полтавський університет економіки і торгівлі

Кафедра менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності

Курсова робота

З «менеджменту персоналу»

на тему

........

(виконану на матеріалах ........)

зі спеціальності……..

Виконавець роботи

__________________________________________

(П.І.П)

(група)

«___»______________________200__р.

(підпис)

Науковий керівник

(вчене звання, науковий ступінь)

(П.І.П)

«___»____________________200__р.

(підпис)

ПОЛТАВА - ......

Затверджую

Науковий керівник

______________

____”________________ _____ р.

План

Вступ

Розділ 1.

1.1

1.2 .

Розділ 2.

2.1.

2.2.

Розділ 3.

3.1.

3.2.

Висновки

Рекомендації

Зміст

Вступ

Стор.

Розділ 1.

1.1.

1.2 .

Розділ 2.

2.1.

2.2.

Розділ 3.

3.1.

3.2.

Висновки

Рекомендації

Перелік літератури

Додатки

Курсова робота з “Менеджменту персоналу” варанту 2 є індивідуальним самостійним навчально-науковим завданням, що виконується на основі вивчення літературного та аналізу практичного матеріалу конкретного підприємства. Саме тому написання курсової роботи повинно починатись з вивчення літератури з даного питання. Літературний огляд по темі є початковим етапом наукового дослідження. При вивченні літератури необхідно орієнтуватись в основному на видання останніх років.

Після ознайомлення зі спеціальною літературою студент переходить до складання плану курсової роботи. План відображає зміст роботи у вигляді основних питань і узгоджується з керівником. Робота, виконана без затвердженого плану або по плану зі змінами без згоди керівника, на перевірку не приймається.

Кількість питань і їх порядок в плані визначається в кожному конкретному випадку з урахуванням специфіки теми, проте в будь-якій роботі повинні бути такі частини та розділи:

Вступ

Теоретична частина (Розділ 1)

Практична частина (Розділ 2 та Розділ 3)

Висновки

Рекомендації

Перелік літератури

Додатки

У вступі необхідно дати оцінку сучасного стану проблеми на основі аналізу вітчизняної та зарубіжної літератури із зазначеннням практично вирішенних завдань, існуючих проблем в даній галузі; обгрунтувати актуальність теми; визначити мету роботи, об,єкт та предмет дослідження; основні завдання, які необхідно виконати при розкритті даної теми; відомості про обсяг роботи, кількість ілюстрацій, таблиць, додатків, джерел літератури; методи дослідження та інформаційне забезпечення.

У теоретичній частині роботи має міститись огляд літератури за обраною темою. Теоретична частина складається з одного розділу (Розділ 1), який може бути поділений на 2 підрозділи. Після розділу повинен бути зроблений обґрунтований перехід до практичної частини роботи.

Практична частина роботи є найбільш значною і повинна складати до 50 % всього обсягу курсової роботи. Вона складається з двох розділів: Розділ 2 та Розділ 3.

Розділ 2 має складатися з 2-х підрозділів. У першому підрозділі повинен бути проведений аналіз проблем які існують в управлінні конкретного підприємства як об’єкту управління. Аналіз проводиться за допомогою SWOT-аналізу, під час якого визначають: місію та цілі діяльності підприємства, його стратегію, сильні і слабкі сторони, можливості і загрози з боку зовнішнього середовища, основні проблеми які існують в управлінні даним підприємством; у другому підрозділі обґрунтовується доцільність розробки та проведення тренінгу за обраною темою, структура і розробляється програма тренінгу для конкретного підприємства з обраною темою курсової роботи (Додаток Ж). В кінці розділу повинен бути зробленим обґрунтований перехід до третього розділу роботи – Формування структурних елементів та роздаткового матеріалу для тренінгу за темою…… для…..

Розділ 3 може складатись з 2- х підрозділів і повинен вміщувати: у п.3.1 - Характеристику структурних елементів тренінгу (Додаток З) і у п.3.2 – Роздатковий матеріал для тренінгу (Додаток К).

Висновки та пропозиції є логічним продовженням аналізу теоретичного і практичного матеріалів попередніх розділів. Вони повинні бути конкретними, стосуватись різних сторін проблеми, що розглядається і спрямовані на усунення різних недоліків з метою удосконалення. Обов’язковим є обгрунтування практичного значення досліджень і розробок. Висновки та рекомендації слід розміщувати на окремих аркушах. У висновках слід дати оцінку отриманих результатів з дослідження проблем в управління конкретним підприємством. Текст висновків можна викласти за підпунктами.

На підставі отриманих висновків в роботі слід викласти пропозиції, які розміщуються на новій сторінці. Вони визначають доцільність проведення тренінгу на підприємстві, доцільність запропонованої структури тренінгу та роздаткового матеріалу.

Оскільки висновки і пропозиції є завершуючим розділом роботи, необхідно мати на увазі, що вони значною мірою визначають якість роботи.

Перелік літератури, що використовується в процесі виконання курсової роботи, розміщується після висновків і рекомендацій на окремих аркушах у відповідності до стандартів з бібліотечної та видавничої справи. Першими записуються закони України, накази і постанови Верховної Ради, потім нормативні документи. Після цього в алфавітній послідовності підручники, довідники, спеціальні книги, брошури, журнали, експрес-інформація, методичні розробки, нормативні та розрахункові матеріали підприємства.

До додатків можуть бути включені додаткові ілюстрації та таблиці, матеріали, які через великий обсяг або форму подання не можна включити до основної частини (розрахунки, бухгалтерська і статистична звітність, інструкції, методики і т.ін.).

Оптимальний обсяг роботи 35-45 сторінок друкованого тексту, виконаного на одній стороні окремих пронумерованих аркушів паперу у відповідності до стандарту на виконання документів з використанням друкуючих та графічних пристроїв приводу ПЕОМ.

Робота оформлюється на аркушах формату А4 (210-297 мм) через 1,5 інтервали, розмір шрифту 14, шрифт “Times New Roman”. Розмір поля: верхне, нижнє та ліве –20 мм, праве – 10 мм.

Порядок розміщення структурних елементів роботи наступний: перша сторінка - титульний аркуш (Додаток В). Після титульного аркушу – План затверджений науковим керівником роботи (Додаток Г), Зміст роботи (Додаток Д), в якому вказуються сторінки, Вступ, потім основний текст (Розділ 1, Розділ 2, Розділ 3, Висновки, Пропозиції), перелік літератури і додатки

Структурні елементи “ЗМІСТ”, “ВСТУП”, “ВИСНОВКИ”, “ПРОПОЗИЦІЇ”, “ПЕРЕЛІК ЛІТЕРАТУРИ” не нумерують, а їх найменування є заголовком структурного елементу.

Розділи та підрозділи мають мати заголовки. Заголовки структурних елементів та розділів необхідно розміщувати на середині рядка та друкувати прописними літерами без крапки в кінці. Заголовки підрозділів необхідно починати з абзацу (5 знаків) та друкувати звичайними літерами, починаючи з прописної. Відстань між заголовками та наступним або попереднім текстом має бути не менше двох рядків. Не можна розміщувати заголовок в нижній частині сторінки, якщо після нього залишається тільки один рядок тексту.

Розділи та підрозділи нумеруються арабськими цифрами. Номер підрозділу складається з номера розділу та порядкового номеру підрозділу, розділених крапкою, наприклад 1.1, 1.2 і т.д. У назвах Розділу 2, Розділу 3, їхніх підрозділів, рисунків, таблиць повинна бути назва підприємства, яке є об’єктом дослідження.

Сторінки роботи нумеруються арабськими цифрами в правому верхньому кутку сторінок, із збереженням наскрізної нумерації всього тексту. Титульний аркуш теж включають до нумерації, але номер сторінки не ставлять.

Ілюстрації необхідно розміщувати безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання в роботі. Ілюстрації нумеруються арабськими цифрами в межах підрозділу та називаються “Рисунок”, що разом з назвою ілюстрації (після тире) розміщується під рисунком, наприклад, “Рисунок 1.2.2 – Динаміка вікової структури персоналу.........”.

Цифровий матеріал оформлюють у вигляді таблиць. Таблицю слід розміщувати безпосередньо після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути посилання в тексті і нумеруються вони аналогічно ілюстраціям. Слово “Таблиця” розміщують справа над таблицею, після чого,нижче йде її назва.Наприклад:

Таблиця 1.2.2

Характеристика освітньої структури персоналу....

.

Формули та рівняння наводять безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині рядка, з полями зверху та знизу не менше одного рядка.

Номер формули або рівняння складається з номера розділу, підрозділу і порядкового номера, розділених крапкою. Номер проставляється в круглих дужках на рівні формули в крайньому правому положенні на рядку. Пояснення символів та числових коефіцієнтів формул слід наводити безпосередньо під формулою, в тій самій послідовності, в якій вони наведені в формулі. Перший рядок пояснень починають з абзацу словом “де” без двокрапки. Пояснення кожного символу необхідно починати з нового рядка.

Посилання у тексті на бібліографічні джерела слід пода­вати. вказуючи порядковий номер за списком літерату­ри, взятий у квадратні дужки, наприклад [5].

У разі потреби посилаються на стандарти, технічні умови, інструкції та інші подібні документи, на доку­мент у цілому або на його розділи, вказуючи позначення і найменування документа, номера і назви розділу. По­силання на джерела документальної інформації дається не лише на порядковий номер, а й на конкретні сторін­ки, наприклад [16, с. 45—47. Цього правила необхідно додержувати у всіх випадках запозичення чужого тексту, цифрових даних та ін., а та­кож використання цитат із творів інших авторів.

Бібліографічний опис літературних джерел, використаних у курсовій роботі – ПЕРЕЛІК ЛІТЕРАТУРИ, наводиться лише з включенням обов'яз­кових елементів. Опис книжок почи­нається з прізвища автора у називному відмінку. Після прізвища автора вказують його ініціали, назву книги, місце видання, видавництво, рік видання, кількість сто­рінок.

У заголовку бібліографічного опису дані про колектив­ного автора подають в офіційній формі, в називному від­мінку. У заголовку опису публікацій вищих органів дер­жавної влади та управління перед їх найменуванням ука­зується назва країни, наприклад: Україна, Верховна Рада, Кабінет Міністрів.

Назву місця видання наводять повністю у називному відмінку, за винятком назви міста Київ — К.:, перед на­звою міста ставиться тире, а потім крапка і двокрапка.

Приклад:

Салчук В. К. Аналіз господарської діяльності сільськогосподар­ських підприємств: Підручник. К.: Урожай. 1995. — 328 с.

Бібліографічний опис спеціальних видів нормативно-технічних документів (норми і нормативи, патенти, ти­пові проекти, креслення, каталоги обладнання), а також звітів про науково-дослідні роботи, нсопублікованих пе­рекладів науково-технічної літератури, в списках літера­тури. використаних у наукових дослідженнях, аналогіч­ний опису книг.

Бібліографічний опис на статті, опубліковані у серіальних виданнях наводять у такому порядку: автор, заголовок, джерело публікації, рік видання (число і місяць для газет), номер, випуск, том (для журналів та видань, що продовжуються), сторінки, на яких надрукована стаття (крім газет обсягом шість і менше сторінок).

Приклад.

Мазур В. Пріоритети промислової політики // Урядовий кур'єр. — 1995. - 5 грудня.

Штрадт Б., Петрах О. Контролінг у реалізації інформаційної функції // Бухгалтерський облік і аудит. — 1995. — № 7. — С. 35— 39.

Додатки потрібно розміщувати у порядку появи посилань на них у тексті. Кожний додаток має починатися з нової сторінки. Додатки позначають посередині рядка прописними літерами (А,Б,В....). Далі симетрично тексту друкується заголовок Додатка. Коли літер алфавіту не вистачає для нумерації додатків (згідно з вимогами стандарту літери Є,З,І,Ї,Й,О,Ч не використовуються), пропонується використовувати загальноприйняту систему: за додатком Я слідують додатки АА,АБ,АВ і т.д. Додатки мають мати спільну з рештою роботи наскрізну нумерацію сторінок.

Якщо додаток являє собою документ, який має самостійне значення і оформлюється згідно з вимогами до документа даного виду, то перед його копією вкладають аркуш, на якому посередині друкують “ДОДАТОК....” та його найменування. Сторінки копії документа нумерують, продовжуючи наскрізну нумерацію сторінок роботи, незважаючи на власну нумерацію сторінок документа.

Робота повинна бути підшита і мати жорстку обкладинку або розміщена в папку.

Після закінчення курсову роботу здають на кафедру, де вона підлягає рецензуванню. У рецензії на курсову роботу вказують її переваги і недоліки, виставляється попередня оцінка і даються рекомендації щодо її допрацювання та представлення на захист.

Рецензія на курсову роботу направляється студенту. Якщо рецензія негативна, робота повертається на доробку. Усунувши вказані в рецензії недоліки, студент зобов’язаний знову подати роботу на кафедру, з попередньою рецензією.

До захисту допускається тільки робота, яка повністю відповідає вимогам, що висувається до курсових робіт.

Захист курсових робіт проходить згідно з графіком на засіданні комісії, яка призначається завідуючим кафедрою.

Студенту надається 5-10 хв. часу, протягом якого він повинен розкрити головну ідею і зміст роботи, а потім дати відповіді на запитання.

Після захисту виставляється остаточна оцінка з курсової роботи, з урахуванням якості її виконання, виступу і відповідей на запитання.

  1. Розробка тренінгу за темою: «Система управління персоналом сучасної організації: підходи до формування та функціонування»

  2. Розробка тренінгу за темою: «Функції кадрової служби організації: порядок визначення та реалізації»

  3. Розробка тренінгу за темою: «Корпоративна культура та її вплив на ефективність функціонування організації»

  4. Розробка тренінгу за темою: «Кадрове забезпечення системи управління персоналом сучасної організації»

  5. Розробка тренінгу за темою: «Документльне забезпечення системи управління персоналом та його вплив на ефективність діяльності організації»

  6. Розробка тренінгу за темою: «Інформаційне забезпечення системи управління персоналом та його вплив на ефективність діяльності організації»

  7. Розробка тренінгу за темою: «Стратегічне управління персоналом організації»

  8. Розробка тренінгу за темою: «Кадрове планування в системі управління персоналом організації»

  9. Розробка тренінгу за темою: «Маркетинг персоналу як вид управлінської діяльності організації»

  10. Розробка тренінгу за темою: «Планування потреби в персоналі як основа процесу управління ним»

  11. Розробка тренінгу за темою: «Практичні підходи до управління адаптацією персоналу організації»

  12. Розробка тренінгу за темою: «Формування ефективної система оцінки персоналу в організації»

  13. Розробка тренінгу за темою: «Джерела та методи формування персоналу сучасної організації»

  14. Розробка тренінгу за темою: «Формування концепції найму персоналу в організацію»

  15. Розробка тренінгу за темою: «Розвиток персоналу як обов,язкова умова розвитку організації»

  16. Розробка тренінгу за темою: «Управління кар’єрою персоналу сучасної організації»

  17. Розробка тренінгу за темою: «Управління процесом вивільнення персоналу з організації»

  18. Розробка тренінгу за темою: «Формування кадрової політики організації»

  19. Розробка тренінгу за темою: «Економічні методи управління персоналом організації»

  20. Розробка тренінгу за темою: «Психологічні методи управління персоналом організації»

  21. Розробка тренінгу за темою: «Адміністративні методи управління персоналом організації»

  22. Розробка тренінгу за темою: «Формування системи управління талантами як складова системи управління персоналом організації»

  23. Розробка тренінгу за темою: «Традиційні і нетрадиційні методи оцінки персоналу сучасної організації»

  24. Розробка тренінгу за темою: «Формування ефективної системи мотивації персоналу організації»

  25. Розробка тренінгу за темою: «Формування ефективної системи контролю в організації»

  26. Розробка тренінгу за темою: «Вступ до підприємництва. Основи управління малим підприємством»

  27. Розробка тренінгу за темою: «Створи власний бізнес»

  28. Розробка тренінгу за темою: «Лідерство і менеджмент»

  29. Розробка тренінгу за темою: «Важкі клієнти і робота з ними»

  30. Розробка тренінгу за темою: «Креативність в управлінні сучасною організацією»

  31. Розробка тренінгу за темою: «Емоційний інтелект і його роль в управлінні сучасною організацією»

  32. Розробка тренінгу за темою: «Конфлікти і стреси в роботі менеджера: сутність і підходи до управління ними»

  33. Розробка тренінгу за темою: «Управлінська праця: особливості, проблеми і перспективи»

  34. Розробка тренінгу за темою: «Лояльність персоналу організації: сутність і методи формування»

  35. Розробка тренінгу за темою: «Алгоритм прийняття ефективних управлінських рішень»

  36. Розробка тренінгу за темою: «Майстерність комунікації»

  37. Розробка тренінгу за темою: «Формування іміджу сучасного менеджера»

  38. Розробка тренінгу за темою: «Мистецтво менеджменту»

ТЕМА: Розробка тренінгу за темою «Креативність в управлінні сучасною організацією»

Вступ

Розділ 1. Креативність як ознака ХХІ сторіччя

1.1 Сутність поняття «креативність» та її роль в управлінні сучасною організацією

    1. Ознаки креативності в діяльності працівників та методи їх визначення

Розділ 2. Обгрунтування доцільності розробки та проведення тренінгу за темою «Креативність в управлінні сучасною організацією» для ....

    1. Переваги та недоліки в управлінні ….

    2. Розробка програми тренінгу за темою темою «Креативність в управлінні сучасною організацією» для ....

Розділ 3. Формування структурних елементів та роздаткового матеріалу для тренінгу за темою «Креативність в управлінні сучасною організацією» для …….

3.1. Характеристика структурних елементів тренінгу за темою «Креативність в управлінні сучасною організацією» для …….

3.2. Роздатковий матеріал для тренінгу за темою «Креативність в управлінні сучасною організацією» для…..

Висновки

Пропозиції