Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсоая работа (141111).docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
103.35 Кб
Скачать

3. Шляхи підвищення ефективного використання основних фондів підприємства

Економічна діяльність сільськогосподарських підприємств України відбувається в умовах обмеженості інвестиційних ресурсів, що обумовлює необхідність раціонального використання наявних у них основних фондів. Отже, перед підприємствам стає завдання домогтися підвищення використання наявних основних засобів і насамперед активної їх частини, в часі і за потужністю, тобто мова йде про підвищення рівня інтенсивного їх використання. Для вирішення цього завдання та тримання відчутних результатів у діяльності підприємства повинні бути розроблені конкретні заходи, спрямовані на поліпшення використання основних фондів, практичне застосування яких дасть змогу використовувати наявні на підприємствах резерви підвищення їх ефективності.

Пріоритетне значення серед таких заходів повинно бути відведено своєчасній заміні і мобілізації морально застарілого устаткування, організації прискореного введення в експлуатацію придбаної нової техніки; удосконаленню організації матеріально-технічного забезпечення підприємств та технічного обслуговування сучасних систем машин; запровадження прогресивних форм організації виробництва і праці; застосування сучасних ефективних систем матеріального стимулювання робітників та технічних працівників; залучення інвестиційних ресурсів вітчизняних і зарубіжних інвесторів для модернізації матеріально-технічної бази підприємств; широке застосування лізингових операцій.

Практична реалізація окреслених заходів на підприємствах позначиться на їх економічній діяльності і сприятиме підвищенню інтенсивності виробництва. Зокрема, складаються широкі можливості для прискорення переорієнтації підприємств на випуск нової продукції, яка користується підвищеним попитом у споживачів. Поряд з тим, поліпшення інтенсивного використання основних засобів підприємства є важливою передумовою збільшення обсягів випуску продукції, яка користується попитом на ринку без додаткових капітальних вкладень, що особливо важливо в умовах обмеженості інвестиційних ресурсів.

Збільшення обсягів виробництва промислової продукції досягається за рахунок:

1) запровадження в дію основних фондів;

2) поліпшення використання діючих основних фондів.

Отже, інтенсифікація використання основних засобів підприємств дає змогу значно знизити витрати, пов'язані з фізичним зносом машин і устаткування, сприяє прискоренню їх оновлення, що в кінцевому результаті позитивно позначається на фондоозброєності праці працюючих та зростанні її продуктивності. А в кінцевому підсумку зростає і фондовіддача на підприємстві.

Цей процес можна пояснити відповідними розрахунками. Наприклад, якщо в розрахунку фондовіддачі (Фв.) обсяг виробництва продукції виразити через добуток чисельності працівників (Т) і продуктивності їхньої праці (П), а вартість основних фондів через добуток чисельності працівників (Т) і фондоозброєності їх праці за умови однозмінної роботи (Фоз.),то матимемо таке відношення:

Фв = ТП / ТФоз = П / Фоз (1.18)

Виходячи із змісту цього відношення видно, що фондовіддача наявних на підприємстві основних фондів прямо пропорційно, залежить від продуктивності праці працюючих і обернено пропорційно від її фондоозброєності. Отже, для зростання фондовіддачі на підприємствах необхідно розробляти і застосовувати заходи, які дадуть змогу забезпечувати випередження темпів зростання продуктивності праці порівняно з темпами зростання її фондоозброєності.

Серед напрямів підвищення ефективності використання основних засобів на підприємствах чільне місце повинно бути відведено заходам, спрямованим на поліпшення їх екстенсивного використання. Зокрема, важливе значення повинно надаватися насамперед таким, які спрямовані на підвищення змінності роботи устаткування. Підвищення змінності роботи устаткування є важливим фактором зростання обсягів виробництва продукції і підвищення ефективності використання основних засобів. У зв'язку з цим, на підприємствах необхідно домагатися оптимальної структури складових засобів праці, досягнення пропорцій між робочою силою і відповідними видами машин і устаткування, тобто повинна зростати питома вага прогресивного нового устаткування, удосконалюватись організація функціонування виробничої інфраструктури, що сприятиме поліпшенню технічного обслуговування основних підрозділів підприємства, перерозподілу працюючих в його межах, вивільненню робітників в допоміжних виробництвах і залучення їх після відповідної підготовки до роботи в основних цехах, щоб підвищити змінність наявного у них устаткування.

Поряд з технічними і організаційними факторами важливу роль в підвищенні ефективності використання основних засобів повинні відігравати фактори матеріального стимулювання працівників підприємств. Мова йде про те, що менеджмент підприємства має розробляти і постійно удосконалювати механізми матеріального стимулювання робітників, інженерів та інших працівників, діяльність яких сприяє виявленню та організації використання резервів підвищення ефективності основних засобів.

Поліпшення інтенсивного та екстенсивного використання основних засобів підприємств безпосередньо позначається на зниженні собівартості виготовлюваних виробів за рахунок економії на умовно-постійних витратах, а в кінцевому підсумку це дає змогу збільшити прибуток підприємств та підвищити рентабельність їх діяльності.

Висновки

У ході написання курсової роботи були розкриті питання і поставлені перед нами задачі. В першій частині були ретельно вивчені питання, пов’язані з визначенням основних засобів їх класифікацією та методикою аналізу використання.

З метою аналізу стану забезпеченості та ефективності використання основних фондів, була розглянута виробничо-господарська діяльність ТОВ «Тавр».

Ефективності використання основних виробничих фондів в рослинництві залежить в більшій мірі від зміни обсягу виробленої продукції, в свою чергу зміна значення даного показника характеризується станом використання машино-тракторного парку. Таким чином на зменшення вартості валової продукції на нашу думку суттєво вплинуло зменшення рівня оснащеності сільськогосподарською технікою, рівень продуктивності тракторів та інтенсивність їх використання.

Для покращення технічного стану основних фондів підприємству необхідно виділяти кошти для придбання нових основних засобів, вчасно проводити технічне обслуговування і технічні ремонти транспортних засобів, машин і механізмів.

Статистично нами доведено, що підвищення ефективності використання основних виробничих фондів може забезпечуватись більш інтенсивним використанням сільськогосподарської техніки, шляхом максимального використання фонду робочого часу техніки.

Так було використано визначення основних виробничих засобів, як частина виробничих фонів, яка бере участь у процесі виробництва довгого часу, що зберігає при цьому свою натуральну форму, а їх вартість переноситься на виготовлений продукт поступово, по частинам, в міру використання. Основні засоби поділяються на виробничі і невиробничі. До основних виробничих засобів відносяться засоби, які опосередковано приймають участь у виробничому процесі, а до невиробничих - ті, що створюють умови для життя робітників. Особливу увагу приділяється діленню основних засобів на активну та пасивну частину. Збільшення долі активної частини основних засобів сприяють збільшенню показників випуску продукції та економічної ефективності діяльності підприємства.

У процесі виробництва основні засоби зношуються фізично і старіють морально. Ступінь фізичного зносу основних засобів визначається в процесі нарахування амортизації. Цей процес можна розглядати в кількох аспектах:

  • по-перше, як метод визначення поточної оцінки не зношеної частини основних засобів.

  • по-друге, як спосіб віднесення на готову продукцію одноразових витрат на основні засоби.

  • по-третє, як спосіб нагромадження фінансових ресурсів для заміщення виведених з виробничого процесу основних засобів або для вкладання коштів у нові виробництва.

Коефіцієнт оборотності основних засобів (фондовіддача) протягом останніх років постійно зростав, у середньому на 16.81 %. Збільшення рівню фондовіддачі свідчить про зростання ефективності використання основних засобів підприємства.

Список використаної літератури

1. Закон України від 16.07.99 р. № 996-XIV „ Про бухгалтерську фінансову звітність і бухгалтерський облік в Україні”.

2. МСБО 16 - Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку "Основні засоби".

3. Бойчик І.М. Економіка підприємства. Київ: Атіка, 2002.

4. Бондар Н.М. Економіка підприємства: Навч . посіб. - К.: Видавництво А.С.К., 2004.

5. Волков О.И., Скляренко В.К. Економіка підприємства : Курс лекцій. -М., 2003.

6. Горфинкель В.Я. Економіка підприємства: Підручник - 3-е вид. - М., 2003.

7. Економіка підприємства / П.П. Руснак, В.Г. Андрійчук, А.А. Ілєн

8. Прокопивний С.Ф. Економіка підприємства.-К.:КНЕУ. -2001.

9. Рузавин Г.И. Основи ринкової економіки: ЮНИТИ, 2001.

10. Рудченко О., Омельянчик Н., Табак М. Методичні підходи к регулюванню основних фондів // Економіка України. - №2. - 2002.

35

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]