Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нац.екон.в умовах економ.глоболизации.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
125.28 Кб
Скачать

Основні терміни та поняття

Моделі національної відкритої економіки, екзогенно-залежна модель розвитку, ендогенно-орієнтована модель розвитку, теорія «нового міжнародного поділу праці», факторна модель національної конкурентоспроможності, інноваційна модель національної конкурентоспроможності, динамічні переваги, виміри міжнародної інтеграції, економічна безпека країни, економічна незалежність країни, види загроз економічній безпеці країни, напрямки зовнішньоекономічної політики України

Контрольні та дискусійні питання

  1. Які моделі національної відкритої економіки Вам відомі?

  2. Які перспективи розвитку економіки України у контексті економічної глобалізації?

  3. Назвіть моделі національної конкурентоспроможності.

  4. Назвіть та охарактеризуйте основні конкурентні переваги економіки України.

  5. Чи володіє Україна динамічними конкурентними перевагами?

  6. Охарактеризуйте становище України на товарних ринках.

  7. Охарактеризуйте становище України на міжнародному ринку робочої сили.

  8. Охарактеризуйте становище України на ринку міжнародних інвестицій.

  9. Назвіть найбільш перспективні виміри інтеграції України у світове господарство.

  10. Назвіть основні складові економічної безпеки України.

  11. Яким чином оцінюється рівень економічної безпеки національної економіки?

  12. Охарактеризуйте цілі та напрямки зовнішньоекономічної політики України.

1Губський Б., Лук’яненко Д., Сіденко В. Інтернаціоналізація української економіки // Економіка України. —2000. — №9. — С. 23.

2 До внутрішніх форм прояву інтернаціоналізації відносять імпорт товарів, послуг, капіталів, трудова імміграція, до зовнішніх - експорт товарів, послуг, капіталів, трудова еміграція.

3 Наведено за класифікацією ЄЕК ООН.

4 Спільне виробництво виражається передусім у поставках субпродуктів, вузлів та деталей із подальшою доробкою, доведенням та збиранням кінцевої продукції на підприємствах партнерів або одного з партнерів.

5 "Ніжинський науково-виробничий комплекс "Прогрес" та "Центральне конструкторське бюро "РИТМ" ведуть співробітництво з ТФПГ "Точність", "Корюківська фабрика технічного паперу" - з ТФПГ "Слов’янський папір", м'ясопереробне підприємство "Прикарпаття" та Чернігівський м'ясокомбінат - з ТФПГ "Росагропром".

6 Див.: http://www.ukrstat.gov.ua/.

7 Дані наводяться наростаючим підсумком з початку інвестування. Перелік країн визначено, виходячи з найбільших обсягів інвестицій, що здійснені в економіку України та внесені в економіку інших країн світу за даними на 1 січня кожного року (Див.: http://www.ukrstat.gov.ua/).

8 Див: Світова економіка: підручник / С. Філіпенко, О. Шнирков та ін. — К.: Либідь, 2001.—С.144—145.

9 Єврорегіони – це зони багатостороннього міжнародного співробітництва (міждержавні регіональні асоціації), які включають в себе прикордонні області країн-учасниць та розвиваються у відповідності до погоджених комплексних програм соціально-економічного та культурно-гуманітарного характеру, підпадають під національне регулювання процесу створення та функціонування зон вільної торгівлі.

10 ЦЕФТА - Центрально-Європейська Угода про Вільну Торгівлю (CEFTA - Central European Free Trade Agreement).

11 http://www.masters.donntu.edu.ua/qhistory/ustav/dec_5_ua.html - Міжнародний благодійний фонд вченых-універсалів "Український діалог".

12 Під життєво важливими інтересами в даному контексті розуміють сукупність потреб, які забезпечують існування і про­гресивний розвиток особистості, суспільства, держави.

13 Див.: Економічна політика: Навч. посіб. / О. О. Бєляєв, А. С. Бебело, М. І. Диба та ін. — К.: КНЕУ, 2004. — 252 с.

14 Розрахунок та аналіз стану економічної безпеки України здійснюється за Методикою розрахунку рівня економічної безпеки України, що затверджена Міністерством економіки України.

15 За даними Міністерства економіки України.