Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник з організації_08.04.09.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ БІЗНЕСУ

КАФЕДРА ОРГАНІЗАЦІЇ АГРОБІЗНЕСУ

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПЛАНУВАННЯ

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

За редакцією професора М.М. ІЛЬЧУКА,

доцента І.А. КОНОВАЛА

КИЇВ - 2009

УДК 631

ББК 65.32 Я73

Колектив авторів:

проф. М.М.Ільчук, проф. Л.Я.Зрібняк, доц. І.А.Коновал, доц. О.Д.Барановська, доц.І.В.Мельникова, доц.О.М. Нечипоренко, асист. В.В. Титарчук, асист. Р.М. Рудько, асист. Р.П. Любар, асист. В.І. Радько, асист. С.О. Нікітченко

Організація і планування сільськогосподарського виробництва: Навчальний посібник / За редакцією М.М. Ільчука, І.А. Коновала. – К.: ЗАТ „Нічлава”, 2009. – 54 с.

Навчальний посібник

„ОРГАНІЗАЦІЯ І ПЛАНУВАННЯ

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА”

Для вищих навчальних закладів

аграрної освіти III-IV рівнів акредитації

Рекомендовано Вченою радою

Навчально-наукового інституту бізнесу НУБіПУ

Протокол № 13 від 17 березня 2009 року

ISBN

© Ільчук М.М., Зрібняк Л.Я.,

Коновал І.А. та ін., 2009

Зміст

стор.

Вступ ... ... ... ... ... ...... ... ... ...... ...... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... ... ... ... ... ... … …

4

Розділ I. Організація і планування рослинницьких галузей ... ... ... ... ... ... ...

5

Розділ II. Організація і планування тваринницьких галузей ... ... ... ... ... ...

16

Розділ III. Організація і планування кормової бази ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

27

Розділ IV. Організація і планування засобів виробництва ... ... ... ... ... ... ... ...

34

Розділ V. Організація основних виробничих процесів ... ... ... ... ... ...... ... ...

43

Розділ VI. Планування трудових ресурсів ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

45

Розділ VII. Планування собівартості сільськогосподарської продукції

та рентабельності виробництва ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... … … …

48

ВСТУП

В умовах ринкової економіки значно підвищується роль прийняття обґрунтованих рішень при здійсненні організаційних заходів та плануванні виробництва в реформованих сільськогосподарських підприємствах. В зв’язку з цим при складанні перспективних і поточних планів сільськогосподарських підприємств необхідно, виходячи з попиту на продукцію, передбачити такі шляхи розвитку виробництва, які при раціональному використанні матеріальних, трудових і фінансових ресурсів можуть забезпечити одержання максимального прибутку. А тому при вивченні курсу “Організація і планування сільськогосподарського виробництва” важливе значення має виконання студентами практичних занять і набуття навиків складання науково обґрунтованих планів створених агроформувань ринкового типу.

В процесі виконання практичних робіт з організації і планування сільськогосподарського виробництва студенти повинні глибоко засвоїти різні методики планування, логічні зв’язки між економічними процесами, шляхи найбільш раціонального використання наявних ресурсів підприємств. В цьому зв’язку вивчення методів планової роботи на підприємстві є важливим етапом здобуття економічної освіти. В процесі виконання практичних робіт з даного курсу студенти - майбутні спеціалісти економічного профілю широко використовують попередньо отримані знання з технологічних, технічних і економічних дисциплін, підпорядковуючи їх вимогам практичного здійснення економічної роботи на виробництві в умовах ринкової економіки.

У пропонованому посібнику передбачено виконання основних планових розрахунків в межах відведеного часу у відповідності з методичними рекомендаціями, викладеними у практикумі з курсу “Організація і планування сільськогосподарського виробництва”, тобто збірник розрахункових таблиць є складовою частиною даного практикуму.

Виконання планових розрахунків, пропонованих в посібнику, передбачає глибоке наукове обґрунтування показників і розділів планових документів, рекомендованих Міністерством аграрної політики України для сільськогосподарських підприємств різних форм власності і господарювання. В посібнику передбачається виконання розрахунків з організації і планування розвитку галузей рослинництва, тваринництва, кормової бази, основних і оборотних засобів виробництва, трудових ресурсів, показників ефективності виробництва сільськогосподарських підприємств.

Виконання практичних завдань з організації і планування сільськогосподарського виробництва, засвоєння методик планування дасть можливість студентам після закінчення вузу успішно вести планово-економічну роботу в якості працівника економічної служби на підприємствах, в установах, організаціях.