Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Національний університет біоресурсів і природок...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
43.53 Кб
Скачать

Національний університет біоресурсів і природокористування України

ННІ лісового і садово – паркового господарства

Факультет садово – паркового господарства і ландшафтної архітектури

Реферат

на тему:

«Вимоги безпеки праці при обрізці, видалення дерев»

Виконала ст. ОКР «Магістр»

1-го року навчання

Андрущенко І.А

Перевірив:Шеремет В.О.

Київ – 2012

1. Загальні положення.

1.1 Виконуйте тільки ту роботу, яка вам доручена, не передоручайте її іншим особам.

1.2 Не дозволяйте приступати до роботи у стані алкогольного, наркотичного, або медикаментозного сп’яніння, у хворобливому або стомленому стані.

1.3 Погоджуйте з керівником виробничої дільниці чітке визначення меж вашої робочої зони, недопускайте перебування сторонніх осіб у робочій зоні.

1.4 Протягом зміни слідкуйте за самопочуттям. Відчувши нездорові симптоми, припиніть роботу, використайте відповідні медичні препарати з аптечки або зверніться за допомогою до присутніх.

2. Вимоги безпеки під час виконання роботи.

2.1 Адміністрація підприємства повинна організувати зберігання, ремонт, і щоденну видачу відремонтованого, правильно заточеного інструменту, пристосованого, інвентарю і засобів індивідуального захисту працюючих.

2.2 Рукоятки секаторів, чеканочних ножів, садових ножів і пилок повинні бути гладенькими, лезо правильно і гостро заточеними. Секатор повинен мати обмеження сходження ручок. Пружина секатора повинна бути змащена і вільно, без заїдання розводити леза. Полотно пилки не повинно мати тріщин і зламаних зубів.

2.3 Для перенесення ручного ріжучого інструменту, якщо це потребується по умовах праці, кожного працівника необхідно забезпечувати сумкою або легким переносним ящиком.

2.4 Працюючих, які виконують ручну обрізку дерев, адміністрація повинна забезпечити засобами індивідуального захисту по встановленим нормам.

2.5 При праці з садовим ножем необхідно стежити, щоб вільна рука працівника не находилась на шляху руху інструменту, а при роботі з секатором – на відстані 15-20см.

2.6 Під час підйому і опускання платформи знаходьтесь на своїх робочих місцях, міцно тримайтесь за поручні.

2.7 Механізований інструмент для обрізування дерев і чагарників допускається вводити в дію тільки після того, як його ріжуча і протиріжуча частини повністю охоплять гілку. При заміні ножів, регулюванні, загостренні робочого полотна чи цепу інструмент потрібно вимкнути.

2.8 Не видаляйте руками стружку або тирсу під час роботи інструменту. Стружку видаляйте після повної зупинки механізованого інструменту спеціальними гачками або щітками.

2.9 Гілки, укладені вище борту кузова, надійно ув’язуйте мотузкою. Висота укладки вантажу не повинна перевищувати допустимі габарити проїздів по маршруту руху.

2.10 Місця спалювання відходів обрізки вказує бригадир чи майстер. Спалювання повинно виконуватись бригадою не менше ніж із двох працівників.

2.11 Забороняється:

проводити роботи по обрізці дерев під час і після дощу до повного просихання стовбура і товстих гілок;

спилювання дерев і робота на підйомнику при швидкості вітру більше 6м/с;

класти в кармани ножі, секатор і інші інструмент, який використовується при обрізці і лікуванні ран і дупел дерев;

працівникам приступати до роботи без сигнального жилета;

при зрізі гілок сучкорізом ставати під зрізаючою гілкою і знаходитись стороннім особам під деревом, котре обрізається;

проводити роботи без попереднього оточення території, розставлених попереджуючих знаків про те, що проводиться обрізка дерев .

3. вимоги безпеки після закінчення робіт.

3.1 Приберіть, очистіть інструмент, пристрої, здайте на склад або складіть у відведене місце.

3.2 Зніміть спецодяг, приведіть його в порядок, здайте на зберігання.

4. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

4.1 При раптовій зупинці електроінструменту негайно відключіть інструмент вимикачем. Відєднайте живильний кабель від мережі і проінформуйте керівника робіт.

4.2 Якщо у процесі роботи з електроінструментом відчуваєте хоча б невелику дію електричного струму, роботу негайно припиніть, несправний інструмент здайте для перевірки.

Правила охорони праці під час проведення робіт з видалення дерев і пеньків у населених пунктах України.