Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursach1.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
54.06 Кб
Скачать

Відкриття аніону

Дія

Реакція

Спостереження

Результат

1

Аналіз на

І групу аніонів

Дія групового

реагенту: ВаСІ2

Ніяких змін

не відбулося

Відсутні аніони І групи

2

Аналіз на ІІ групу аніонів

Дія групового

реагента: АgNO3

в присутності

2н. НNO3

Ніяких змін

не відбулося

Відсутні аніони

ІІ групи

3

Аналіз на ІІІ

групу аніонів

Визначення NO3-

із насиченим

FeSO4 та Н2SO4(к)

Ніяких змін

не відбулося

NO3- відсутній

Визначення NO2-

із КІ+СНСООН+

крохмаль

Ніяких змін

не відбулося

NO2- відсутній

Результати якісного аналізу

В задачі присутній такий катіон:

Сu2+

Аніон відсутній

Дана сполука: СuO

Кількісний аналіз

Визначення кількісного вмісту Сu2+

Метод йодометрії

Я обрав метод йодометрії бо за допомогою цього методу буде краще видно титрувальний стрибок під час титрування солей міді.

Йодометрією називається метод титрометричного аналізу, в якому про кількість речовини, що визначають, роблять висновок по кількості затраченого або виділеного йоду.

Умови проведення йодометричних визначень

  1. Йодометричні визначення ведуть тільки на холоді, бо йод при підвищенні температури випаровується. Крім того, з підвищенням температури випаровується. Також, з підвищенням температури зменшується чутливість крохмалю як індикатора.

  2. Титрування не може проводити в сильно лужних розчинах, бо йод взаємодіє з лугами і утворює сполуки, які не діють на крохмаль:

І2+2КОН=КІ+Н2О

  1. При визначенні окисників потрібно брати надлишок розчину КІ. Вільний йод, що виділяється, мало розчинний у воді і може випасти в осад. В присутності надлишку КІ цього не відбувається, бо йод розчиняється в розчині КІ з утворенням комплексної сполуки – полі йодиду калію:

І2+КІ=К[I3]

Утворення цієї сполуки не заважає титруванню йоду тіосульфатом натрію. В процесі титрування рівновага реакції зміщується вліво, полійодит поступово розкладається, посилаючи в розчин все нові й нові кількості йоду.

Крім того, надлишок КІ прискорює реакцію окиснення іонів І-.

  1. Деякі реакції в методі йодометрії оборотні (не проходять до кінця). Збільшення концентрації іонів І- часто збільшує швидкість окислення І- до І2.

  2. Швидкість реакції окислення І- до І2 мала, незважаючи на використання надлишкової кількості розчинів йодиду калію і кислоти. Тому для завершення реакції суміші окисника з розчином КІ необхідно дати постояти 7-10хв. І тільки після цього титрувати тіосульфатом.

  3. Реагуючу суміш поставити у темне місце на 7-10хв., бо світло прискорює реакцію окислення іонів І- до І2 киснем повітря:

- + 4Н+ + О2 = 2І2 + 2Н2О

  1. Крохмаль абсорбує відносно значні кількості йоду і дуже повільно повертає їх у розчин. Тому, щоб запобігти помилок при титруванні І2 тіосульфатом натрію, крохмаль додають в кінці титрування, коли йоду в розчині залишається мало і буре забарвлення розчину стає блідо-жовтим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]