Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Davidenko.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
100.91 Кб
Скачать
  1. Характеристика видів зносу

Існують три види зносу: фізичний, функціональний та зовнішній (економічний) (мал. 2.1.).

Малюнок 2.1.

Класифікація видів зносу

Знос об’єкта нерухомості – втрата корисності та вартості, незалежно від причини що їх викликали

Зовнішній- негативний вплив зовнішнього середовища на об’єкт нерухомості

Фізичний – зміна фізичних властивостей, викликана експлуатаційним впливом й природними факторами

Функціональний - об’єкт нерухомості не відповідає сучасним стандартам з погляду функціональної корисності

Усуваний – затрати на поточний ремонт менші,в порівнянні з доданою при цьому вартість об’єкта

Неусувний – змешення вартості об’єкта нерухомості, пов’язане з надлишком чи нестачею корисних властивостей

Неусувний – затрати на випралення дефекта перевищують вартість, котра буде додана до об’єкта

Усуваний – величина затратна ремонт відповідає величині додатково отриманої вартості

Таким чином, співставити класичне поняття морального зносу з вказаними за стандартом оцінки майна видами стає проблематично, до того ж вказується, що "Фізичний та функціональний знос може бути таким, що технічно усувається, і таким, що не усувається, або усунення його є економічно недоцільним" [19,с.132]. Взагалі неясно чому класифікація зносу виконується не за причинами, а за "ознаками виникнення". Різні причини можуть привести до появи однакових ознак, а оцінка різних видів зносу потребує й різних методів визначення за істинними причинами.

За наведеним для оціночної діяльності визначенням фізичний знос — "знос, зумовлений частковою або повною втратою первісних технічних та технологічних якостей об'єкта оцінки". Технічний рівень машин та обладнання безперечно є їх первісними технічними та технологічними якостями, але це відносна величина, яка може зменшитись зовсім незалежно від фізичного зносу самого об'єкту, а якраз внаслідок морального зносу другого або третього роду, бо з'являться кращі машини аналогічного призначення, й об'єкт втратить частку вартості. З іншого боку, зовнішній вигляд об'єкта навряд чи можна віднести до технічних або технологічних якостей, але його втрата, і відповідна втрата ринкової вартості, безпосередньо залежить від фізичного зносу (до того ж зовсім не обов'язково у ході експлуатації, бо фарба облізти може й на складі).

Невдало визначено й функціональний знос — "знос, зумовлений частковою або повною втратою первісних функціональних (споживчих) характеристик об'єкта оцінки", оскільки зникають ці характеристики у першу чергу внаслідок втрати технічних та технологічних (особливо якщо об'єкт виробничого призначення), які, згідно стандарту, є ознаками фізичного зносу.

Економічний (зовнішній) знос за стандартами — "знос, зумовлений впливом соціально-економічних, екологічних та інших факторів на об'єкт оцінки", але хіба зовнішні до об'єкту хімічно-фізичні природні процеси в купі з такими екологічними явищами, як от підвищена вологість, жорстка вода, кислотні випари не зумовлюють саме фізичного зносу, хоча відповідають, згідно такому визначенню, ознакам "економічного". Модернізація, встановлення захисних засобів в змозі усунути ті ж екологічні та ергономічні обмеження, що накладають зовнішні фактори за так званим економічним зносом так само, як для будь-якого іншого виду морального зносу другого роду. На наш погляд взагалі будь який знос для оцінки є економічним, бо визнається як втрата вартості.

Якщо звернутися до Методики № 1891, то вона взагалі відносить до "економічного зносу" усе що веде до зменшення вартості: "У разі коли в процесі продажу ціна продажу орендованого нерухомого майна зменшилася порівняно з його початковою вартістю, покупець сплачує кошти за державну частку в об'єкті приватизації, яка дорівнює фактичній ціні продажу орендованого нерухомого майна, скоригованій з урахуванням питомої ваги державної частки у ньому, визначеній у процесі оцінки. Втрата вартості орендованого нерухомого майна-в процесі такого продажу визнається його економічним зносом" [3]. Таким чином, тут все складається до купи: і фізичний знос, і розукомплектування обладнання, і крадіжки майна, і коливання ринкових цін (за МСО це послаблення активу), і все, що призвело до зменшення вартості майна — це економічний знос. Взагалі, коли йдеться про приватизацію, то економічне обґрунтування оцінки майна, як правило, не достатнє.

Стосовно проблем виділення окремих видів зносу та його оцінки, іноді будують інші класифікації [5,с.174], за якими виділяється матеріальний знос, як втрата корисних властивостей, під впливом природних явищ, експлуатації та зовнішніх факторів (аварій, перевантажень, стихійних лих, ін.), та техніко-економічне старіння внаслідок втрати об'єктом конкурентоспроможності, яке поділяється на три види: технологічне, функціональне та економічне (зовнішнє). Автори чомусь стихійні лиха відносять до зовнішніх факторів, а не до природних явищ, так само як і перевантаження, які звісно ж виникають у ході експлуатації. Але справа не в цьому, а у тому, що вказані види зносу відповідають класичному поділенню на фізичний та моральний знос, який вивчається за курсом економіки та економічної теорії, і автори [17,с.174] вже наступної сторінки переходять до звичного "фізичного" зносу.

На наш погляд, проблема й так досить складна, щоб вносити додаткові складності. І якщо технологічне та функціональне старіння майже співпадає з моральним зносом першого та другого роду, то економічне (яке приблизно так само трактується й Стандартом) навряд чи можна віднести до зносу, особливо якщо мова йде про обладнання. Коливання попиту та пропозиції можуть не тільки знизити вартість, але й підвищити, після кризи настає етап розвитку, то як же тоді визначати цей "анти знос"? Законодавство теж змінюється не само по собі, екологія страждає не стільки від обладнання, як від шкідливих відходів, яких можна й позбутися, але це вже не є чисто зовнішніми факторами. Міжнародний стандарт оцінки МСФО 36 (Impairment of Assets) називає цей процес "Знецінення активів", або "Ослаблення активів" і не визнає яким-небудь видом зношування, теж вказуючи, що при зміні умов може відбуватися як зменшення, тобто "ослаблення", так і підвищення вартості активів.

Моральний знос виникає головним чином за таким фактором, як науково - технічний прогрес, який змінює техніку, технологію, матеріали, й через них посилює тиск на зовнішнє середовище та формує нові суспільні потреби (у тому числі й щодо екології). Виходячи зі сказаного, не слід у ході оцінки двічі враховувати співвідношення попиту та пропозиції — за первинною оцінкою (як економічний знос) та за результатом торгу з конкретної угоди, тим більш, що з моменту оцінки ринкова ситуація може дуже швидко змінитися (не те Що моральний знос, рівень якого залежить не тільки від появи нової техніки, а й від її кількості у вільному продажу). Таким чином, якщо оцінка машин та обладнання є часткою загальних економічних процесів, треба користуватися єдиною термінологією, розвивати та улагоджувати спільні підходи до класифікацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]