Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Taktika_2.docx
Скачиваний:
527
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
807.85 Кб
Скачать

1.Види та визначення бою

Бій – основна форма тактичних дій підрозділів, узгоджені за метою, місцем і часом удари, вогонь і маневр військових частин, підрозділів (кораблів, літаків) для відбиття ударів противника, його знищення (розгрому) та виконання інших завдань в обмеженому районі впродовж короткого часу.

Бій може бути: загальновійськовим; вогневим; протиповітряним; повітряним; морським.

Основними видами загальновійськового бою є оборонний (оборона) і наступальний бій (удар, вогонь, маневр).

2. Визначення складових елементів бою

Оборона здійснюється з метою відбиття наступу сил противника, які переважають, завдання йому максимальних втрат, утримання важливих районів (об’єктів) місцевості та створення сприятливих умов для переходу в наступ.

Удар – складовий елемент бою, що полягає в одночасному та короткочасному ураженні угруповань військ та об’єктів противника потужною дією на них зброєю або військами. Залежно від сил і засобів, що застосовуються, удари можуть бути: удари військами (силами) та вогневі (ракетні, ракетно-артилерійські, авіаційні).

Вогонь – ураження противника стрільбою (пуском) з різних видів зброї (озброєння) для знищення, подавлення, виснаження і руйнування.

Маневр – організоване пересування військових частин і підрозділів у ході бою з метою зайняття вигідного положення стосовно противника і створення необхідних сил і засобів на новому напрямку (рубежі, в новому районі), відведення військових частин та підрозділів з-під ударів противника, а також перенесення вогню для найбільш ефективного ураження противника.

3. Види тактичних дії загальновійськових підрозділів

Видами тактичних дій є:

а) основні: оборона (позиційна, маневрена, бій в оточенні, вихід з оточення); наступ (на противника, який обороняється, зустрічний бій, переслідування, дії тактичних повітряних десантів);

б) ті, що забезпечують (пересування, розташування на місці, розвідка, охорона)

в) спеціальні дії:

Стабілізаційні дії – особлива форма застосування військ (сил) для стабілізації обстановки у кризовому районі та недопущення ескалації (відновлення) воєнного конфлікту.

Специфічні дії – форма застосування військ під час участі в АТО і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

За способами виконання спеціальні дії поділяються на демонстрацію, блокування, розвідувально-пошукові, пошуково-ударні, рейдово-штурмові, ударно-вогневі, засадні дії.

г) допоміжні: підготовка бойових дій; створення матеріальних запасів.

4.Характерні риси сучасного загальновійськового бою

Характерними рисами сучасного загальновійськового бою є: рішучість; висока напруженість; швидкоплинність і динамічність бойових дій; їх наземно-повітряний характер; одночасний потужний вогневий вплив на всю глибину побудови військ; застосування різноманітних способів ведення бою; швидкий перехід від одних видів дій до інших; складна радіоелектронна обстановка; широке застосування різноманітних сил і засобів видів Збройних Сил, інших військових формувань та правоохоронних органів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]