Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Temi_seminarskikh_zanyat.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
58.66 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЮРИДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

ПОЛТАВСЬКИЙ ЮРИДИЧНИЙ ІНСТИТУТ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ ІНФОРРМАЦІЇ ТА ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ»

(галузі знань 0304 «Право»,

освітньо-кваліфікаційний рівень «Магістр»,

напрям підготовки 8.03040101 «Правознавство»)

(відповідно до вимог ECTS)

для студентів 5 курсу

Полтава 2014

Навчально-методичний посібник для самостійної роботи та практичних занять з навчальної дисципліни «Правовий захист інформації та персональних даних» напрям підготовки 8.03040101 «Правознавство», галузь знань 0304 «Право», освітньо-кваліфікаційний рівень «Магістр» (відповідно до вимог ECTS) для студентів 5 курсу / уклад. О.Є. Кущ, О.С. Шевчик – Х.: Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, 2014. – 43 с.

У к л а д а ч і: О. Є. Кущ,

О. С. Шевчик

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою

університету (протокол №____ від ________)

1. Вступ

Значна увага, яка в сучасній Україні приділяється питанням захисту інформації та персональних даних, є закономірною: вона свідчить про загальне розуміння того, що без правильно організованого захист та охорони різного роду інформації жодна модернізація держави та успішний рух уперед неможливі. Як визначне досягнення сприймаються дані про перспективи зближення України з Європейським Союзом, де питанням захисту як публічної інформації так і персональних даних приділяється особлива увага. Тому вирішення питання належного правового захист інформації та персональних даних сьогодні перебувають не лише в фокусі уваги суспільства, але також є необхідними чинниками для подальшого руху нашої держави до європейської та світової інтеграції.

Звідси і така гостра увага до цієї проблематики, яка ще 10 – 15 років тому перебувала переважно в сфері академічної науки. Проте на сучасному етапі це питання безпосереднього життя і практики.

Основна мета вивчення дисципліни «Правовий захист інформації та персональних даних» полягає в тому, щоб допомогти тим, хто її опановує зорієнтуватися в методах, способах, засобах охорони, захисту, регулювання діяльності в інформаційній сфері, які знайшли відображення у чинному праві, нормативно-правових актах, юридичній науці та практиці.

Основні завдання навчального курсу:

  1. Засвоєння знань щодо основ правового регулювання інформаційної діяльності різних суб’єктів, у тому числі законодавчого забезпечення формування та розвитку єдиного інформаційного простору України, правових основ організації та координації дій органів державної влади в цьому просторі.

  2. Визначення у понятійному апараті та природі правового захист інформації та персональних даних його зв’язку з традиційними та новими міжгалузевими інститутами права.

  3. Визначення структури, джерел і методології правового захист інформації та персональних даних.

  4. З’ясування правових аспектів формування, розвитку охорони та захисту інформаційних ресурсів єдиного інформаційного простору України.

  5. Визначення проблем міжнародного співробітництва та з’ясування питань правового регулювання і розвитку глобального інформаційного простору та його захисту.

  6. Формування навичок щодо застосування знань у сфері інформаційної діяльності в майбутній практичній або науковій роботі, в тому числі удосконалення правової основи інформаційного простору та інформаційних ресурсів України, методів їх захисту.

Концепція навчального курсу ґрунтується на науковій доктрині, згідно з якою у системі права виокремлюється комплексний правовий інститут серед традиційних галузей публічного права України: конституційного, адміністративного, цивільного, трудового та кримінального.

Під час вивчення навчальної дисципліни студенти повинні:

знати: міжнародно-правові акти, що регулюютьінформаційнудіяльність; предмет, метод і системудисципліни «Правовий захист інформації та персональних даних»; основні поняття та інститутидисципліни(інформація, державне регулюванняінформаціної безпеки,інформацінівідносини, суб’єкти, об’єкти, зміст, методи правового регулюваннязахисту інформації та персональних даних, формитакого захисту); зміст правового регулювання основних типів суспільних відносин, що виникаютьпри захисті інформації та персональних даних, включаючи правовий статус учасниківцих відносин; практику застосування законодавства при здійсненнізахисту інформації та персональних даних;

вміти:використовувати отримані знання в практичній діяльності; вільно орієнтуватися в системі нормативно-правових актів, якими регламентуються відносини при здійсненнізахисту інформації та персональних даних.

оволодіти: цілісними уявленнями про сутність, структуру, правила функціонування сфери захисту інформації та персональних даних та навичками щодо: самостійного вивчення і використання актівінформаційногозаконодавства та літератури зцих питань; самостійного розв’язання проблем, що виникають в процесі застосування законодавства з питань захисту інформації та персональних даних; розробки правових документів, що опосередковуютьтаких захисті як такі використовуються в практичній юридичній діяльності (запити, внутрішні документи господарських організацій).

Програмою навчальної дисципліни «Правовий захист інформації та персональних даних» передбачено шістнадцять годин лекцій та шістнадцять годин семінарських занять, на які винесено ключові питання, що стосуються нормативно-правового регулювання правового захисту інформації та персональних даних в Україні.

Головною метою лекцій та семінарських занять визначено завдання: навчити студентів самостійно формулювати і чітко висловлювати свої думки, сприяти розширенню загального та професійного кругозору, оволодіти методикою аналізу теоретичних та практичних аспектів організації роботи органів державної влади в інформаційному просторі, сформувати цілісне уявлення про захист інформації та персональних даних в Україні.

При підготовці до проведення занять необхідно приділити належну увагу питанню роботи з літературою та джерелами з навчальної дисципліни. Це викликано тим, що сьогодні в нашій країні продовжується реформування нормативно-правових актів в інформаційній сфері і з цієї причини навчальна література не завжди відповідає сучасному стану речей. Тому при підготовці до занять необхідно обов’язково керуватися нормативно-правовою базою, яка розміщена на офіційних сайтах органів державної влади та місцевого самоврядування, і з їх допомогою відслідковувати зміни, що відбулися в чинному законодавстві.

При підготовці до доповіді на семінарському занятті необхідно пам’ятати, що вона повинна відповідати таким вимогам:

  • методологічно повно і правильно розкрити зміст вибраного питання;

  • показати якість проведеної самостійної роботи з нормативно-правовими документами, монографіями та науковими статтями з питання;

  • продемонструвати вміння студента чітко планувати свою відповідь і зрозуміло формулювати головні положення доповіді.

При підготовці тез доповіді необхідно враховувати, щоб час виступу не перевищував 10–15 хвилин.

На кожне семінарське заняття навчальним планом передбачено дві академічні години навчального часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]