Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

sud_bukh (1)

.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
28.56 Кб
Скачать

2.2. Бухгалтерські документи та їх використання

при виявленні й розслідуванні злочинів

(2 год)

П л а н

1. Поняття, обов’язкові та додаткові реквізити бухгал-

терських документів.

2. Криміналістична класифікація бухгалтерських доку-

ментів.

3. Види підробок у бухгалтерських документах, доброя-

кісні і недоброякісні документи.

4. Методи перевірки окремого бухгалтерського доку-

мента (арифметична, нормативна, формальна).

5. Порядок вилучення бухгалтерських документів пра-

воохоронними органами.

2. У широкому розумінні документ — це матеріальний об'єкт, на якому у той чи інший спосіб зафіксовано інформацію щодо певних фактів. Це поняття поширюється на письмові акти та документи, кіно- та відеодокументи, креслення, схеми, перфокарти, телеграфні та телетайпні стрічки, магнітні стрічки-фонодокументи, кодові тексти комп'ютерів, машинописні тексти, які засвідчують будь-який факт, явище, подію.

Предметом криміналістичного дослідження є тільки письмові та машинописні документи, на яких мовними засобами (знаками) закріплені думки людини, певні події та факти. Як правило, для виготовлення документів застосовують основу (папір для письма, газетний, друкарський, картон), на яку за допомогою барвника (чорнила, пасти, туші, штемпельної чи друкарської фарби, олівця тощо) наносять інформацію з використанням мовних знаків.

Документи різняться за формою (розміром, наявністю певних реквізитів, захисних засобів, відбитків печаток і штампів, матеріалом) та змістом і поділяються на такі:

• за призначенням — ті, що засвідчують певні факти чи права, і ті, що містять певну інформацію довідкового та іншого характеру;

• за джерелом походження — офіційні, що походять від державних органів, установ, підприємств, організацій, а також підприємств, установ, організацій і фірм різних форм власності, і приватні, що виходять від приватних осіб;

• за способом виготовлення — рукописні, друковані, виготовлені друкарським та іншими поліграфічними способами;

• за походженням — оригінали та копії.

Відповідно до ст. 78 КПК України документи вважаються речовими доказами, якщо є засобом вчинення злочину, зберегли на собі сліди злочину чи були об'єктом злочинних дій, а також можуть бути засобом розкриття злочинів та викриття винних. У будь-яких інших випадках документи є самостійним джерелом доказів, якщо в них викладено чи засвідчено обставини, які мають значення для справи (ст. 83 КПК України). Необхідно зазначити, що у ст. 83 КПК України, де йдеться про документи як самостійне джерело доказів, маються на увазі не тільки письмові, а й будь-які документи.

Якщо документ є речовим доказом, слідчий повинен детально описати його у протоколі огляду, за можливості сфотографувати і долучити постановою до кримінальної справи.

За допомогою техніко-криміналістичної експертизи розв'язують такі основні завдання:

• встановлюють спосіб виготовлення документа та його окремих фрагментів;

• визначають факт і спосіб внесення змін до змісту документа;

• відновлюють пошкоджені (спалені, розірвані, зотлілі) документи;

• відновлюють слабовидимі і невидимі записи в документах;

• встановлюють давність виготовлення документів;

• ідентифікують цілий документ за його частинами, друкарські машинки, встановлюють групову (родову) належність барвників, паперу та інших матеріалів письма.

Техніко-криміналістична експертиза не вирішує питання про справжність або фальшивість документів, бо воно є правовим і належить до компетенції слідчого чи суду.

Техніко-криміналістична експертиза документів може бути призначена як під час попереднього розслідування та судового розгляду кримінальної справи, так і під час розгляду цивільних справ. Право призначати таку експертизу мають також нотаріуси і посадові особи, які виконують нотаріальні дії, якщо справжність поданого документа викликає в них сумнів.

4. На підприємствах і в організаціях всі матеріальні та грошові ресурси обліковуються за їх рухом, накопиченням та витрачанням, встановлюється відповідний контроль.

В такій ситуації прямі привласнення та розтрати ведуть до невідповідальності в обліку та викриваються шляхом ревізій, інвентаризацій та іншими методами фінансового контролю.

Тому злочинці спочатку накопичують резерви до крадіжки у вигляді необлікованих надлишків товарно-матеріальних цінностей і грошових коштів.

Для цього вони використовують недоліки в документальному оформленні господарських операцій, в бухгалтерському обліку та контролі виробничого процесу. В результаті, вони можуть складати такі обставини, при яких крадіжки власності та майна не приводять до нестач товарно-матеріальних цінностей та грошових коштів.

Способи розкрадання, в тому числі накопичення надлишків, які не відображені у обліку, запасів сировини, готової продукції, товарів і грошових коштів, а також способи маскування злочинних дій у багатьох випадках пов'язані із знищенням деяких первинних облікових документів, внесенням в документи підроблених записів.

Крім того, крадії, як правило, ведуть неофіційні записи. Для виявлення та попередження таких замаскованих крадіжок виникає необхідність виявлення та дослідження документів, облікових записів, матеріалів фінансового контролю.

Тому працівники правоохоронних органів (особливо слідчі, оперативники) повинні знати класифікацію бухгалтерських документів та методи їх дослідження, методи фактичного контролю господарських операцій.

У системі методів судової бухгалтерії методи дослідження документів посідають особливе місце у зв'язку з обов'язковістю його застосування під час формування доказової бази в окремих кримінальних справах.

Методи дослідження документів відрізняються за своїм змістом, формами здійснення, об'єктом, предметом і завданнями дослідження, колом об'єктів перевірки, сферою застосування та іншими ознаками.

Виходячи з кола об'єктів перевірки, виділяють методи дослідження одного або кількох документів [13, с.114]

Методи документальної перевірки:

Замасковані правопорушення зовні відбиваються в облікових даних в основному в трьох формах:

1) протиріччя в змісті окремого документа;

2) протиріччя між змістом декількох взаємопов'язаних документів;

3) відхилення від звичайного порядку руху цінностей.

Методи дослідження окремого документа включають в себе формальну, нормативну і арифметичну перевірку.

Формальна перевірка, або зовнішній огляд документа, складається з двох основних і послідовних етапів: аналізу дотримання встановленої форми документа і детального вивчення обов'язкових його реквізитів.

На першій стадії огляду увага ревізора, оперативного працівника, слідчого може залучити вказані раніше порушення формальної вимоги.

На другому етапі огляду з'ясовують, чи немає в документі сумнівних реквізитів.

Нормативна перевірка являє собою глибоке вивчення змісту відображеної в документі господарської операції з точки зору його відповідності діючим нормам, правилам і інструкціям.

Арифметична перевірка - це контроль за правильністю самих різноманітних підрахунків, зроблених при складанні конкретного бухгалтерського документа. Рахункова перевірка дає змогу виявляти випадки розкрадань шляхом завищення результатів у горизонтальних і вертикальних графах платіжних відомостей та інших документів, неправильного підрахунку відсоткового вмісту сировини і продукції різних сортів та відходів у партіях товарів, установлювати розмір заподіяного збитку.

Методи перевірки взаємопов'язаних документів. Деякі злочини, не викликаючи протиріч у змісті окремого облікового документа, залишають сліди в системі взаємопов'язаної облікової документації. Для їх виявлення використовують методи зустрічної перевірки і взаємного контролю документів

Під зустрічною перевіркою розуміють зіставлення різних примірників одного й того ж документа. Зустрічна перевірка є ефективним методом з'ясування реальності та правильності відображених у документах різноманітних господарських операцій та інших обставин. З її допомогою розкриваються такі зловживання, як, наприклад, наявність різних екземплярів одного й того самого документа у кожної із сторін - учасників двосторонньої операції.

Наприклад, у їдальню надходили продукти харчування від приватних підприємців, які надавали покупцю не заповнені бланки накладних. Шеф-кухар у ці бланки записував операції, які фактично не здійснювалися (назви товару, ціни товару, кількість товару). В результаті цих дій, шеф-кухар та комірник проводили реалізацію продуктів харчування, списували фактично не одержані продукти, а одержані гроші привласнювали. При дослідженні документів щодо фактично проведених господарських операцій була проведена зустрічна перевірка накладних постачальників, які знаходилися у звітах шеф-кухаря та накладних, які знаходилися безпосередньо у постачальників. В результаті були встановлені види продуктів харчування та їх кількість, що були вкрадені.

Зіставлення документів ,що відображають операції (факти), із документами їхнього обґрунтування. Цей метод спрямований на виявлення протиріч між різноманітними документами й операціями. Наприклад, можуть бути зіставлення: оплачених рахунків із договорами, прибутковими і видатковими накладними, актами приймання робіт; записами про списання матеріалів у відходи з актами на псування матеріалів; кошторисами на ремонт будинку з дефектними актами тощо .

Зіставлення виконавчих і розпорядницьких документів. Зіставлення перших із другими дає змогу перевірити, чи відповідають вчинені дії змісту розпорядження .

Зіставлення первинних і похідних документів. До перших документів належать такі, що безпосередньо фіксують здійснені операції або інші фактичні обставини. У похідних документах ці операції та обставини відображаються на основі первинних або інших похідних документів. Зіставлення первинних і похідних документів може виявити протиріччя між ними, вказують на можливі зловживання. Відомі, наприклад, факти, коли для приховання нестачі під час інвентаризації матеріально відповідальні особи не долучають до останнього товарного звіту окремі прибуткові документи. Натомість вони пред'являють підроблені накладні на відпускання товарів іншим організаціям, заявляючи, що не включили їх у товарний звіт помилково.

Метод взаємного контролю являє собою зіставлення самих різних документів, прямо або непрямо що відображають проведену операцію метод взаємного контролю використовується, передусім, для виявлення ознак фальсифікації в конкретних облікових документах .

Наприклад, приватний підприємець із приватним сільгосптоваро-виробником оформили квитанцію на фіктивну закупку м'яса. До підробленої квитанції були прикладені ветеринарні свідоцтва, які були складені фельдшером - учасником крадіжок. Злочин було викрито після того, як провели взаємний контроль свідоцтв із журналом де вони реєструються на ветеринарній станції. Було встановлено, що у журналі під відповідними номерами відображена видача довідок про огляд тварин.

Методи перевірки документів, що відображають однорідні операції. Перевіркою декількох документів, що відображають одну і ту ж господарську операцію, нерідко вдається викрити злочинця.

Метод відновлення кількісно-вартісного обліку характеризується найбільш вузькою сферою практичного застосування. Відновлення кількісно-вартісного обліку може бути суцільним або вибірковим. Суцільне відновлення є дуже трудомістким, тож якщо дані можна отримати шляхом перевірки руху окремих товарів або окремих груп товарів, варто проводити не суцільне, а вибіркове відновлення.

При контрольному звіренні вивчають дані первинної документації про залишки і рух яких-небудь конкретних товарів за певний інвентаризаційний період шляхом аналізу бухгалтерських документів отримують і зіставляють наступні дані: залишок товару за інвентаризаційною відомістю на кінець інвентаризаційного періоду, порівнюється з підсумковими даними про рух цього товару за весь період, починаючи з попередньої інвентаризації .

Суд бух

Обліковий регістр- це спец таблиця, яка признач для документ відображення госп операцій в системі рахунків з метою хронологічного систематичного та комбінованого накопичення та зберігання обліковоі інформації

Облікові регістри являють собою розграфлені таблиці , які використовуються для бух записів.

Зовнішній вигляд і порядок заповнення обліковий регістр її у бух обліку різні. Це залежить від того яка з форм бух обліку обрана.

Існує 4 види форм бух обліку :

1. Меморіально-ордерна , яка полягає в тому що на кожну операцію або ряд однорідних операцій у первинних документах склад-ся меморіальний ордер, по я кому розпочнеться операції по рахунках і облікових регістрах, дотримуючись правила подвійного запису.

2. Журнальна форма полягає в тому що операції фіксують ся безпосередньо з первинних документів у головну книгу, така форма використ тоді, колі рахунків небагато

3. Журнально- ордерна форма зд-ся шляхом збирання засобів у накопичувальних відомостях, яки наз журнали-ордери. Підсумки журналів-ордерів наприкінці місяця перенос у головну книгу

3. Компьютерна форма обліку. При оформленні бух документів , складанні проводок, а також при записі операцій в облікові регістри м б допущені випадкові помилки. Внесення виправлено у касові та банківські документи не допускаються. В ін первинні док-ти бух обліку виправлення можуть вноситись але за походженням учасників госп операцій. Для виправлення помилкових записів у первинних документах і облікових регістрах викор-ся 2 способи:

1. Коректурний

2. Червоні сторно

Коектурний спосіб: якщо помилка допущена в первинному документі або обліковому регістрі, то виправлення м б оформлена коректуоним способом, який полягає в наступн: допущ помилку необх закрили ти однією рискою і написати зверху правильний текст або правильну суму, поті правильний текст чи правильну суму повтор б'ють на полях документа або внизу документа і завіряють підписом особи яка внесла виправлення .

Якщо в облікових записах зазнала на неправильно кореспонденції рахунків то її необх виправити методом червоного сторно. Цей метод полягає в тому що неправильний запис анулюється шляхом повторення червоними кольором і проводиться новий правильний запис, але вже звич чорнилом. У бух обліку прийнято вважати , що суми записано червоним чорнилом є негативні , тому такі суми при підрахунку оборотів відмінусовуються від загал суми. У практиці є 3 види помилок, які виправл методом червоного сторно :

1. Бух проводка і записи по рахунках, зроблені необґрунтовано т.я. Гос поперація не мала місця. Така помилка м б виправлена однією червоної проводкою із записали в облікових регістрах, які анулюєть неправильні записи.

2.бух проводка і записи по рахунках зроблені на основі первинних документів і відпов сумі операції , але ця сума відносна на рахунок поточного обліку і не відпов змісту операції . Для виправлення даної помилки склад 2 проводки. У першій проводкі повторюється червоним чорнилом неправильна кориспонденція , а в другій запис звичайним чорнилом правильна кориспонденція рахунків.

3.Коли проводка складено правильно але сума самої операції завищена у цьому випадку робиться запис на суму завищення .

Способи червоного сторно та додатков проводки застосов не тільки для виправл випадкових помилок а і для внесення уточненнь в облікові дані.

Особливості виявлення підроблених записів в аналітичної обліку . Захисті функц бух рахунків , які використовуються в юр парктиці реалізуються в. Системі аналітичного обліку. Дані аналітичного обліку утворюють один з компонентів системи економ інформації , при цьому аналіт облік відображ госп операцію змінено подією злочину . Аналіт облік у порівн із синтетичним реагує на ознаки правопорушень на це вказують різні відхилення від звичайного порядку формування поточних залишків на алітичних рахунках. Записи в аналіт рахунках розрізняються залежно від ступеня іх документальноі обгрунтованості. В залежн від цього може зустріч 2 ситуації:

1) коли повністю відповідають записи облікових регістрі впервинним документам

2) Характеризується розривом між змістом первинних док-тів і записали в аналітичному обліку . Обгрунтовані дані аналіт обліку в практиці правоохорон органів викор-ся при виріш-і наступ завдань:

1) встановлення ознак винаданоі у первинних документах госп діяльності

2) Визнач сум структури і періоду утворення нестачі для проведення інвентаризації

3) Виявл ознак матеріальних або інтелектуал підробок у збереже них первинних док-так і в матеріалах інвентаризації . За даними аналіт обліку м б відновлений зовнішн вигляд утрачених первин документах , після чого вони підлягають перевірені.

Також в аналіт рахунках можуть бути зроблені необґрунтовані засоби, це може бути наслідком як випадкових помилок так і результатом навмисних дій із перекручуваннм даних бух обліку . Необгрунтов записи можуть коасифікувптися за 3 поставками:

1) Повнота охопленн видів бух обліку

2) відношення до документів

3) спосіб виконання записів

Також помилки м б допущені при проведення комп'ютер нього обліку. На даний час поширення набули 2 способи підробки документів:

1. Машинний спосіб - при цьому способі затруднється застосування ряду способів зловживань, які викор при ручній обробці облікових даних, але в юр практиці все частіше зустріч факти вчин протиправних діянь і в умовах застосування автоматичного обліку . Разом з тими умовах автоматизаціі обліку вчин злочинів має свої особл , а саме викор ін способи перекрученя облікових даних.

2. Комп'ютерна обробка облікових даних приавтоматизованій відомості пр матеріал цінності найчастіше кодуються . В цьому випадку розкрадання можуть відбув шляхом маніпуляції з кодовими позначеннями під якими будуть числитись певні матеріал цінності. До числа осн ознак, що вказ на можлив зловжив і розкрадання в умовах автомат обліку належать :

1) У первинних документах неправильно зазначено кодовий позначення матеріально-товарних цінностей. Занижений кількісний показник поприбудкування.

2) до пачку додатк накладних повторно включ док-ти що вже пройшли автомат обробку

Документи бух обліку як об'єкти криміналістичного дослідження

1. Поняття , класифікація бух документів та іх значення

2.документооьбіх у бух обліку та його значення в юр практиці

3. Криміналістична класифікація бух документів та способи іх фальсифікації

4. Особливості вилучення бух документів працівниками правоохорон органів

1) документу винні госп операцій є основн елементом методу бух обліку

У госп діяльності документи є носіями як економічної так і юр інформації . У суд бухгалтеріі окупантів бух обліку мають подвійних характеру одного боку документи розглядають у правильності здійсненні і оформленні госп операції , з ін боку розгляд з позиції законності здійснення госп операції та особл використання бух документів

У суд бухгалтеріі документ розглядають як : 1) матер носій обліковоі інформації , призначений для її обробки і передачі як в часі так і впросторі

2) як письмове свідчення реальності здійснення факту госп операції або права на її здійснення ;

3) письмове свідчення фактичності здійснення госп операції

4) письмового чи речовий доказ здійснення або приховуваввння госп злочину

Кожен прийнятий документ до бухгалтеріі повинен мати обов'язкові та додаткові ( у деякий випад) реквізити

У п2ст.9 ЗУ про бух облік і фін звітність украіни перелічені реквізити обов'язкові для первинних, до них віднос: назва документа чи форма . , дата і місце складання , назва підприємства від імені якого складений документ , зміст і Обсяг гос операції , посади осіб, відповідальних за зд госп операції і правильності її оформлення, особистий підпис чи ін дані, що дають змогу ідентифікувати особу яка приймала участь у зд-ні операції , ці реквізити обов'язкові для всіх первинних документів.

Відсутність в б-я перелічених реквізитів може стати підставою для визнання первин нього документу недійсним .

До додатк документів належать реквізити: ідентифікаційний код підприємства, номер документу, підстави для зд операцій, дані про документ, що засвідчує особу одержувача

Класифікація первинних документів :

Бух документи різноманітні , вони поділ не тільки за змістом а і за структурою формою і ін ознаками які вмзнач форму документа . Залежно від рівня затвердження і обовязковості використання документи поділяються:

1група: Документи форм судової звітності. Якими оформлюються визнач законодавством госп операції

2 Документи типових форм- признач для обов'язкового використання на підприємствах , установ, орган.

3 документи спец форм

4. Документи форми яких розробляють ся підприємствами самостійно , відповідно зі спеціфікою і виробничої діяльністю підприємства .

За призначенням на:

-розпорядчі- це документи що містять розпорядження на зд-ня госп операції

- виконавчі- це документи якими зафіксовано факти зд-ня госп операцій, тобто в них містяться дані про іх виконання . Ці документи склад безпосередньо під час здійснення операції чи відразу після її закінчення .

- комбіновані- це документи , що поєднуються у собі ознаки як розпорядчих так і виконавчих документів (zBкасовий ордер)

Документи за місцем склад поділ:

На

-внутрішні - це докум які безпесоредньо склад на підпр по здійснення ними операцій

-зовнішні - це документи які надходять на підприємство від інших підприємств-партнерів

- бухгалтерського оформлення- складаються у бухгалтеріях підприємства на основі відповідних розпорядчих і внутрішніх документів підприємства для підготовки і полегшення облікових записів у реєстру обліку .

За способом :

--Разові- відбивають одну чи кілька госп операцій що записується в документ одночасно

--Накопичувальні- це документи які складено шляхом зведення однорідних госп операцій за певний проміжок часу звітногт періоду.

--Зведені- це документи які складено шляхом зведення даних кількох однорідних документів .

За змістом голос операцій первинні документи групуються:

а) документи з обліку касовий операцій

б) з обліку сировини і матеріалів

в) обліку основних засобів.

Згідно ст 9 ЗУ про ... І фін звітність . До відповід вимоги

1) Первинні облікові документи повинні бути складні в момент зд-ня госп операцій чи безпосередньо після її закінчення

У первинних документах повинні бути зазначені всі необхідні відомості які дозвол точно встановити зміст і умови зд-ня операцій

Виправлення , що є в первин ній документації повинні бути підтверджені підписали осіб які підписали документи із вказівкою дати внесення виправлення

Заповнення первинних документів повинно забезпечувати схоронність записів протягом часу встановленого для іх збереження в архіві

Бухгалтерський первинні документи повинні складати ся і підписувати ся правомочнимипосадовими особами

Усі первинні документи , що відображ в болісно повинні мати відмітку ( дата запису в облікових реєстр ) якщо документ об робляться автоматично, то повинен бути штаб оператора відповідального за його розробку.

18.03.2013

Розуміється шлях руху документів через усі студії іх обробки починаючи з момента виписки документа і закінчується моментом здачі іх до архіву.

Усі документи проходять наступні етапи:

1. Виписка

2. Перевірка і прийом

3. Бух обробка документів

4. Відображення операцій на рахунках

5. Задача докум до архіву

Первинні обробка документів - це початковий етап технологічного процесу бух обліку

Обробка документу починається на етапі прийняття документа

Первинні документи що приймаються до бухгалтеріі підлягають перевірці, вони перевіряються за формою, потім перевіряються арифмеиично і по суті господарської операції.

За формою: перевіряються дотримання до форми документів, Повнота і правильність оформлення наявність у них основних реквізитів і наявності у документа підпису осіб, підписи яких затвердження у встановл порядку.

Арифмеиично документ перевіряються на правильність об числені і підсумкових значень.

Перевірка по суті включає перевірку законності, доцільності госп операцій, перевіряються правильність встановлених розцінок

Після складання первинні документи та облікові регістри після обробки іх бухгалтерією підлягають обов'язковий передачі в поточний архів, де вони перебувають на збереження до кінця поточного року. Після закінчення звітногт року документи з поточного архіву передаються в загальний архів, де вони зберігаються на протязі терміну встановленого законодавством .

Окремі документи м б знищені по закінченню терміну зберігання лише за умови завершення ревізії фінансово-господарської діяльності підприємства. Відповідальність за збереження первинних облікових документів регістрі бух обліку і фінансової звітності несе керівник підприємства . Порядок обліку банків цінних паперів і документів Суворов звітності регламентом ані наказом міністерства статистики украіни про затвердження типових норм первин нього обліку бланків сувороі звітності. Згідно ст. 9 ЗУ про фін облік документи бувають доьроякісними і не доьроякісними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]