Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sud_bukh.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
111.8 Кб
Скачать

1.Господарськийоблік є кількіснимвідображенням та якісною характеристикою процесіввиконаннязавданьекономіки на різнихїїділянках з метою якомогаефективнішогокерівництва та управлінняцимипроцесами.

Головне завданняобліку — всебічневідображення тафіксуваннягосподарськихявищ. До всього, облікмає непросто реєструватигосподарськіпроцеси, а й активно впливати на них, виявлятивнутрішнірезервивиробництва,сприятивиконаннюпланів, попереджатибезгосподарністьта диспропорції в плануваннірозвиткуекономіки, боротисяізвтратами й непродуктивнимивитратами, виявлятипричини відхиленьвід плану.

У повсякденнійпрактицізастосовують три видивимірників: натуральні, трудові й грошові.

За допомогоюнатуральнихвимірниківодержуютьданіпро кількістьодноріднихоб’єктівобліку в одиницяхвиміру. В аналітичномуоблікуматеріальнихцінностей, готовоїпродукції, товарів, основнихзасобівтощовикористовуютьсятакінатуральнівимірники: довжини (сантиметри, метри та ін.), ваги (грами, кілограми та ін.), площі (квадратніметри, гектаритощо), обсягу (літри, кубічніметри та ін.).Трудовівимірники в одиницях часу (дні, години, хвилини) використовуютьсяз метою облікукількостівідпрацьованого часу й праці,витрачених на виготовленняпродукції.

Грошові(вартісні) вимірники (гривні, копійки) — універсальні, оскільки є своєріднимспільнимзнаменникомусіхгосподарськихоперацій і явищ, відображенихранішев натуральних та трудовихвимірниках.Внутрішньогосподарський (управлінський)облік — цесистема оброблення та підготовкиінформації про діяльністьпідприємства для внутрішніхкористувачів у процесіуправлінняпідприємством. Вінздійснюєтьсябезпосередньо на робочомумісці (цех, склад тощо) і забезпечуєспостереженняі реєстраціюпевнихвиробничих і комерційнихоперацій таіншихчинниківгосподарськоїдіяльностіпідприємства,організації, установи. Мета управлінськогообліку — швидкеодержанняінформації про хідвиробництва, реалізаціїпродукції (робіт, послуг).Здопомогоюстатистичногооблікувивчаютькількіснухарактеристику масовихгосподарськихпроцесів з метоюрозкриттяїхньоїякісноїсвоєрідності, використовуючи дляцьогоособливінауковіприйоми. Наприклад, за данимистатистичногооблікуможнавизначитипоказникизростанняпродуктивностіпраці, зниженнясобівартостіпродукції, кількістьпрацівниківтощо.

Бухгалтерськийоблік — цепроцесвиявлення, вимірювання, реєстрації, нагромадження, узагальнення, зберігання та передаванняінформації про діяльністьпідприємствадля зовнішніх і внутрішніхкористувачів, до яких належатьюридичні й фізичні особи, для прийняття ними рішень.

2.Документальна ревізія є одним із найефективнішихінструментів документального контролю за фінансовогосподарською діяльністю підприємств, установ, організацій дотриманням законодавства з фінансових питань, достовірності обліку і звітності. З її допомогою здійснюється такожвиявлення нестач, розтрат, привласнень і розкрадань коштів та матеріальних цінностей, попередження фінансових зловживань.Результат ревізії оформлюється актом, що підписуєтьсякерівником ревізійної групи (ревізором), керівником і головним бухгалтером перевіреного міністерства, іншого органу державного управління, підприємства, об’єднання, організації, а в разі потреби — колишнім керівником і головним бухгалтером, у період роботи яких мали місце вияв ленні порушення, зловживання. Один примірник акта (довідки) ревізії або перевірки вручається керівникові об’єктаперевірки під розписку на першому аркуші першого при мірника акта (довідки).У разі виникнення заперечень або зауважень щодо актаревізії (перевірки) керівник, головний бухгалтер або іншіособи, які підписують акт (довідку), роблять про це застереження перед своїми підписами і не пізніше ніж у 5денний термін із моменту підписання акта подають письмовіпояснення.Представники ревізійної служби (ревізори) зобов’язаніперевірити правильність обґрунтувань фактів, викладениху поясненнях посадових осіб і в 15денний термін дати щодоних письмовий висновок, підтверджений підписом керівника ДКРС або його заступника.

3.Первинні документи - це документи, створені у письмовій або електронній формі, що фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення.Первинні документи повинні бути складені у момент проведення кожної господарської операції або, якщо це неможливо, безпосередньо після її завершення.

Первинні документи та облікові регістри, що пройшли обробку, бухгалтерські звіти і баланси підлягають обов'язковій передачі до архіву .

Первинні документи та облікові регістри, що пройшли обробку, бухгалтерські звіти і баланси до передачі їх до архіву підприємства, установи повинні зберігатися в бухгалтерії у спеціальних приміщеннях або зачинених шафах під відповідальністю осіб, уповноважених головним бухгалтером.

Бланки суворої звітності повинні зберігатися в сейфах, металевих шафах або спеціальних приміщеннях, що забезпечують їх схоронність.

Первинні документи, облікові регістри та бухгалтерська звітність, створені у формі електронного документа, повинні зберігатися на електронних носіях інформації у формі, що дає змогу перевірити їх цілісність на цих носіях, та протягом строку, що не повинен бути меншим від строку, встановленого для відповідних документів на папері.

Первинні документи поточного місяця, що пройшли обробку ручним способом і відносяться до відповідного облікового регістру, комплектуються в хронологічному порядку, нумеруються, переплітаються і супроводжуються довідкою для архіву.

Зберігання первинних документів та облікових регістрів, що пройшли обробку і були підставою для складання звітності, а також бухгалтерських звітів і балансів, оформлення і передачу їх до архіву забезпечує головний бухгалтер підприємства, установи.

Видача первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерських звітів і балансів з бухгалтерії і з архіву може провадитися тільки за рішенням головного бухгалтера.

У разі пропажі або знищення первинних документів, облікових регістрів і звітів керівник підприємства, установи письмово повідомляє про це правоохоронні органи та наказом призначає комісію для встановлення переліку відсутніх документів та розслідування причин їх пропажі або знищення.

Для участі в роботі комісії запрошуються представники слідчих органів, охорони і державного пожежного нагляду.

Результати роботи комісії оформляються актом, який затверджується керівником підприємства, установи. Копія акта надсилається органу, в сфері управління якого перебуває підприємство, установа, а також державній податковій інспекції - підприємствами та місцевому фінансовому органу - установами, в 10-денний строк.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]