Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kievpribor.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
123.35 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ОРГАНІЗАЦІЙНА ПОБУДОВА І СТРУКТУРА АПАРАТУ УПРАВЛІННЯ НА ПРИКЛАДІ ПІДПРИЄМСТВА «КИЇВПРИЛАД»

    1. Інструктаж з техніки безпеки та пожежної безпеки……………………..

    2. Структура управління підприємством……………………………………

    3. Аналіз зовнішнього середовища підприємства та внутрішнього середовища організації ……………………………………………………

РОЗДІЛ 2. МЕТОДИ І ПРИЙОМИ ДІЯЛЬНОСТІ МЕНЕДЖЕРА НА ПРИКЛАДІ ПІДПРИЄМСТВА «КИЇВПРИЛАД»

  1. Економічні та організаційно-розпорядчі методи в менеджменті ……...

  2. Класифікація управлінського персоналу ………………………………..

  3. Формування кадрового складу менеджменту…………………………..

РОЗДІЛ 3. ТЕХНОЛОГІЯ МЕНЕДЖМЕНТУ ТА МОТИВАЦІЯ В СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ НА ПРИКЛАДІ ПІДПРИЄМСТВА «КИЇВПРИЛАД»

  1. Мотивація і компенсація. Матеріальне стимулювання праці та його принципи ………………………………………………………………….

  2. Особливості управлінських рішень……………………………………...

  3. Комунікації в системі менеджменту ……………………………………

РОЗДІЛ 4. УПРАВЛІННЯ ТРУДОВИМИ РЕСУРСАМИ НА ПРИКЛАДІ ПІДПРИЄМСТВА «КИЇВПРИЛАД»

  1. Планування персоналу …………………………………………………...

  2. Трудові ресурси і продуктивність праці…………………………………

  3. Конфліктні ситуації у виробничих колективах. Причини конфліктів. Основні способи розв’язання конфліктів………………………………..

ВИСНОВОК…………………………………………………………………………..

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…………………………………….....

ДОДАТКИ

ВСТУП

В сучасних умовах економіки найважливішими завданнями підприємства є випуск високо якісної продукції відповідно до держзамовленнями, договорами , потреб ринку і отримання підприємствами максимального прибутку . Ці завдання можуть бути вирішені тільки за умови організації виробництва на високому рівні і раціональному і економічному використанні, наявних на підприємстві матеріальних , трудових , фінансових та часового ресурсу .

Організація виробництва - це комплекс організаційно-технічних і економічних заходів, спрямованих на створення умов для найбільш повного та ефективного використання наявного обладнання шляхом скорочення його простоїв з організаційних та інших причин; своєчасного і кількісного проведення технічного обслуговування і ремонтів, повного завантаження наявних потужностей; дотримання технологічного регламенту та здійснення контролю якості продукції і робіт, а також на створення умов високопродуктивної праці працівників підприємства шляхом підвищення рівня механізації та автоматизації трудових ресурсів; більш повного і ефективного використання робочого часу; застосування прогресивних форм і способів організації праці .

Виробниче об'єднання "Київприлад" засноване в 1947 році як підприємство для виготовлення газових приладів - лічильників газу і газових плит - завод « Газаппарат № 2 ».

У 1956 році завод отримав назву «КИЇВПРИЛАД» і змінив напрямок діяльності . В основу подальшої спеціалізації були закладені прилади контролю і регулювання технологічних процесів, прилади газового аналізу та інша радіоелектронна апаратура .

У 1964 році завод почав випуск апаратури для космічної індустрії. У наступні роки підприємство брало участь у розробці і виробництві приладів та апаратури для виконання космічних програм: «БІОН», «ФОТОН», «Інтеркосмос», «ПРОТОН», «ГОРИЗОНТ», «ЕКРАН», «ЦІЛИНА», «ЕКРАН -О», «СIЧ», МКС «АЛЬФА», саме виробництво деталей та приборів для космічної індустрії дало нове життя підприємство, дало йому можливість вийти на міжнародний ринок і бути одним з ключових підприємств космічної галузі України сьогодні.

Паралельно з цим об'єднання приділяє велику увагу випуску продукції виробничо -технічного характеру, товарів народного споживання. В останні роки ВО «Київприлад» продовжує випуск апаратури космічного напряму, а також працює над створенням наукомістких , високотехнологічних приладів енергетичної галузі.

ВО «Київприлад», підпорядковане Національному космічному агентству України, маючи великий досвід в розробці і виготовленні апаратури космічного напряму, а також високопрофесійних розробників, останні роки працює над створенням наукоємної, високотехнологічної апаратури для енергетичної галузі.

Сертифіковані та серійно випускаються мікропроцесорні пристрої захисту, автоматики, контролю і керування приєднань 6-35 кВ МРЗС-05, в Держреєстр України внесені серія багатотарифних трифазних лічильників електроенергії «Каскад» і серія однофазних лічильників електроенергії «Каскад-1».

Підприємство має значні перспективи стати у майбутньому лідером космічної галузі.

У першому розділі звіту йдеться про дотримання техніки безпеки на режимному об’єкті «Київприлад», про саму організаційну структуру та буде зроблен початковий погляд на якість виробленої продукції.

У другому розділі буде повністю розглянута якість продукції, та система управління якістю згідно з сертифікацією яка знаходиться в додатках, виробничі та технологічні процеси підприємства, планування виробництва, виробничої потужності, собівартості продукції та обсягу реалізації.

У третьому розділі йтиме мова про фонд заробітної плати, основні показники економічної ефективності підприємства «Київприлад» та про складання кошторису витрат на виробництво космічної продукції

В четвертому розділі розповідається про нову продукцію, техніці, її створення та економічне обґрунтування її створення, а також про інструментальне господарство необхідне для створення продукції.

Метою проходження практики є вдосконалення теоретичних та практичних навичок з технології та організації виробництва, проведення аналізу діяльності підприємства.

Місце проходження практики – підприємство «Київприлад».

Об’єктом практики буде ознайомлення з загальною діяльністю підприємства, технологією та організацією виробництва на ВО «Київприлад».

Розділ 1. Організаційна побудова і структура апарату управління на прикладі підприємства «київприлад»

    1. Інструктаж з техніки безпеки та пожежної безпеки

Для захисту людини від виробничої небезпеки передбачена система охорони праці. 

Джерелами небезпеки є знаряддя праці (інструмент, спеціальні пристрої, машини), сам предмет праці або виробниче середовище. Оточуюче виробниче середовище, зокрема соціальне оточення, може стати джерелом психічної травми.

Система організаційних і технічних заходів і засобів, що надають запобігання виробничому травматизму, носить назву техніки безпеки.

Інструктаж з техніки безпеки проводить головний інженер з техніки безпеки. Особливе значення має інструктаж на робочому місці з показом безпечних методів роботи.

Усі працівники незалежно від виробничого стажу і кваліфікації повинні один раз на шість місяців проходити повторний інструктаж, а особи, які виконують роботи підвищеної безпеки (зварювальники та ін) - один раз на три місяці.

У цехах і на виробничих ділянках, де розташовані робочі місця, відповідальність за безпеку праці несуть начальники цехів і майстри. Здійснення заходів з техніки безпеки та виробничої санітарії контролює старший інженер з техніки безпеки і профспілкові організації (якщо такі є). Вказівки старшого інженера з техніки безпеки може скасувати лише керівник підприємства.

Крім вивчення інструкцій передбачається вступний інструктаж при надходженні на роботу, інструктаж на робочому місці, додаткові інструктажі та навчання за спеціальною програмою. Вступний інструктаж проводиться з метою ознайомлення вступників на роботу із загальною виробничою обстановкою і особливостями роботи підприємства, з небезпеками, що зустрічаються при роботі на підприємстві. Інструктаж безпосередньо на робочому місці є практичним показом безпечного прийому праці. При перекладі на іншу посаду або на іншу ділянку, кожен працівник проходить спеціальний інструктаж на робочому місці.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Кожний працюючий в приміщеннях підприємства повинен чітко знати та суворо виконувати встановленні правила пожежної безпеки. Не допускати дій, які можуть призвести до пожежі.

1.2. Особи, винні в порушенні вимог правил пожежної безпеки, протипожежного режиму, в залежності від характеру порушень та їх наслідків, несуть відповідальність в дисциплінарному, адміністративному та судовому порядку.

1.3. Відповідальність за пожежну безпеку в приміщеннях підприємства несуть начальники служб.

1.4. Всі робітники та службовці зобов’язанні один раз в квартал проходити інструктаж з заходів пожежної безпеки.

2. ВИМОГИ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

2.1. Шляхи евакуації (коридори, проходи, сходи) повинні бути постійно вільними.

2.2. Не дозволяється захаращувати меблями та іншими предметами підступів до засобів пожежогасіння.

2.3. Стан засобів пожежогасіння перевіряти систематично.

2.4. Електромережі необхідно утримувати в робочому стані та систематично перевіряти.

2.5. Встановлення робочих місць, обладнання, стелажів, шаф повинно забезпечувати вільний прохід, вихід.

2.6. На радіаторах центрального опалення та поблизу них забороняється зберігання горючих матеріалів, легкозаймистих та горючих рідин (ЛЗР та ГР).

3. КОЖНИЙ ПРАЦІВНИК ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ:

3.1. Слідкувати за чистотою в приміщенні та робочих місцях.

3.2. На робочих місцях зберігати тільки необхідні для виконання конкретної роботи матеріали.

3.3. При використанні електроприладів суворо виконувати режими їх роботи.

3.4. Після закінчення зміни вимкнути електроживлення, освітлення та прибрати робоче місце.

3.5. При виявленні на своєму робочому місці або в приміщенні джерела або причин, які можуть призвести до пожежі, прийняти всі заходи для їх усунення та сповістити про це адміністрацію підприємства.

4. В ПРИМІЩЕННІ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

4.1. Палити та застосовувати відкритий вогонь.

4.2. Використання побутових електронагрівальних приладів (праски, чайника, кип’ятильника тощо) без негорючих теплоізоляційних підставок.

4.3. Захаращувати проходи, виходи, шляхи евакуацій та підступи до засобів пожежогасіння

4.4. 3берігати ЛЗР та ГР.

4.5. 3алишати після закінчення роботи ввімкнуте електрообладнання та освітлення.

4.6. Використовувати засоби пожежогасіння не за призначенням.

4.7. Використовувати саморобних подовжувачів, які не відповідають вимогам ПУЕ, що пред’являються до переносних (пересувних) електропроводок.

4.8. Застосовувати для опалення приміщення нестандартного (саморобного) електронагрівального обладнання або ламп розжарювання.

4.9. Користування пошкодженими розетками, відгалужувальними та з’єднувальними коробками, вимикачами та іншими електровиробами.

5. ДІЇ У ВИПАДКУ ПОЖЕЖІ

5.1. У випадку пожежі, або вияві її ознак (запах диму, чад) необхідно:

- негайно сповістити про пожежу за міським телефоном 101 (внутрішній тел.01 або 43-84) вказавши при цьому де і що горить та назвати своє прізвище;

- вимкнути все електроживлення та освітлення;

- приступити до гасіння пожежі первинними засобами пожежогасіння;

- організувати евакуацію людей та матеріальних цінностей;

- організувати зустріч підрозділів пожежної охорони.

    1. Структура управління підприємством

Організаційна структура підприємства – це склад відділів, служб і підрозділів в апараті управління, системна їх організація, характер підпорядкованості та підзвітності один одному і вищому органу управління, а також набір координаційних і інформаційних зв’язків, порядок розподілу функцій управління по різним рівням і підрозділам управлінської ієрархії.

Підприємство може складатися з виробничих структурних підрозділів, а також функціональних структурних підрозділів апарату управління. Функції, права та обов'язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами. Підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Організаційна структура включає засоби розподілу різних видів діяльності між складовими структури та координації діяльності цих складових, що використовуються для досягнення цілей. В межах організаційної структури відбуваються усі управлінські процеси і функції, що забезпечують випуск продукції, в яких приймають участь менеджери всіх рівнів, категорій і професійної спеціалізації, та робітники.

Ці схеми застосовуються для вирішення низки завдань: визначення ролей і обов’язків всього персоналу в межах організації; встановлення ієрархічної структури повноважень, влади і процесу прийняття рішень; формування комунікаційних каналів і потоків інформації, включаючи правила підпорядкування і методи регулювання, що відносяться до методик звітності; формування механізму контролю з визначенням ступеню централізації та масштабу контролю; визначення функцій і управлінських завдань.

Організаційна структура є базисом оптимізації функціонування підприємства та використання його виробничо-технологічного потенціалу.

В результаті аналізу організаційної структури підприємства «Київприлад» можна виділити її основні ланки: генеральний директор; бухгалтерія; директор з маркетингу; група планування та маркетингу; група логістики; відділ маркетингу; відділ продажів; комерційний директор; відділ приймання; відділ закупівель; обліково-операційний відділ; відділ сертифікації; обліковий відділ; склад; виконавчий директор; відділ кадрів; IT-служба.

Схема 1.1. Організаційна структура підприємства «Київприлад»

З даної схеми чітко видно ієрархію та ступінь підпорядкованості на підприємстві.

Ми можемо побачити, що генеральний директор виступає основою організаційної структури заводу та має у своєму розпорядженні основних керуючих відділами. Також видно, що директор з маркетингу,наприклад, має у своєму розпорядженні персонал професіональних маркетологів, логістів та експертів у вивченні ринку.

Слід зазначити, що за такої організаційної структури можна чітко розділити відповідальність за виконання певного завдання між відділами, що зведе до нуля вірогідність шанс виникнення непорозуміння у випадку невиконання певної роботи.

    1. Аналіз зовнішнього середовища підприємства та внутрішнього середовища організації

Основними конкурентами ВО „Київприлад” є :  ВАТ «Чезара», Київський «Радіозавод», всі ж інші не представляють особливої загрози, тому вони не  є основними конкурентами.

Потенційними учасниками ринку є  дрібні та середні компанії – продавці електротехнічної продукції. Але на даному етапі розвитку вони не становлять загрози, адже в минулому році вони втратили частку  ринку, за рахунок того, що із-за підвищення цін на електротехнічну продукцію, компанії не змогли забезпечити себе продукцією  і відчували дефіцит  в асортиментних  позиціях.

Товари-субститути — це продукція інших галузей, яка може замінити товари підприємства, оскільки виконує однакові функції для однієї і тієї ж групи споживачів.  Товарів-субститутів для електротехнічних  товарів   не існує, є величезна кількість електротехнічних матеріалів та комплектуючих різних фірм – виробників, які  мають ексклюзивні  параметри і  не взаємозамінними. Для кінцевого споживача вибір електротехнічного обладнання часто стає складним завданням,  яке  потрібно  вирішувати  шляхом професійного консультування.

Покупці. Розвиток будівництва, бажання наблизитися до західного стилю, дають змогу реалізувати електротехнічну продукцію широкому колу клієнтів, проте здебільшого юридичним особам.

Постачальники.  ВО „Київприлад” як виробнича   компанія частково  самостійно  забезпечує  виробничі  потреби  шляхом власного виробництва необхідних деталей та пристроїв,  проте деякі   з  складових залучаються  зі  сторони.

Основними постачальниками  є  ВАТ «Електровимірювач» (м.Житомир), ВАТ «Спеціальне конструкторське бюро мікроелектроніки в приладобудуванні» (м.Львів»), ЗАТ «Завод "Металоприлад"» (м.Хмельницький»), ВАТ «Виробниче об'єднання Дніпропетровський приладобудівний завод" (Дніпропетровська обл.)  та  інші  вузькоспеціалізовані  підприємства.  

ВО „Київприлад” вийшло на ринок України, з подібними товарами, одним  з перших (підприємство почало  роботу  з  1947 року), і ще до появи інших таких компаній, заслужила прихильність, повагу, лояльність споживачів, створивши собі вартий довіри імідж, до цього також можна додати високу якість продукції, та висококваліфікований сервіс у всіх напрямках.

Вивчення економічного середовища дозволяє зрозуміти, яким чином  формуються й розподіляються ресурси суспільства. До основних дестабілізуючих факторів варто віднести суперечливість і нестабільність податкового законодавства 2010 року, нерозвиненість фондового й інвестиційного ринку, досить високий ступінь державного втручання в систему ринкового ціноутворення й відсутність розвитої законодавчої бази.

Фактори економічного середовища чинять  негативний  й позитивний вплив на діяльність ВО „Київприлад”.

Найбільший негативний вплив мають  такі  фактори:  загальний рівень економічного розвитку;  система оподатковування і якість економічного законодавства;  рівень розвитку конкурентних відносин.

На сьогоднішній день послуги  ВО „Київприлад” мають  нестійкий попит.   Ринком збуту продукції є   Київська область, а  також інші  регіони України та зарубіжжя.

Найбільший негативний вплив на діяльність ВО „Київприлад” мають  наступні фактори:  високий ступінь залежності продавця від покупця;  оцінка якості продукції;  діяльність підприємства  в області реклами, стимулювання збуту й підтримки каналів руху продукції.          

Недоліком системи матеріально-технічного постачання ВО „Київприлад” є те, що  відсутня система збору даних і аналізу про обсяги поставок і аналітичного контролю частки кожного постачальника  підприємства. Найбільший позитивний вплив на діяльність ДП ВО „Київприлад” мають  наступні фактори діяльності постачальників:  важливість ресурсів, що поставляються, для виробничого  процесу;  кількість і концентрація постачальників;  розмір витрат постачальника при зміні покупця;  ступінь спеціалізації  покупця в придбанні сировини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]