Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2частина.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
49.63 Кб
Скачать

2.5. Костянтин Андроніков

Костянтин Андроніков (1916-1997 рр.) - викладач і вчений , письменник і повноважний міністр, був особистим перекладачем Шарль де Голя.

Костянтин Яссеевич Андроніков народився в Петербурзі 16 липня 1916 . У чотирирічному віці він опинився з матір'ю в еміграції. Навчався у школі в Англії. Закінчив філологічний факультет Сорбонни. Брав участь у Другій світовій війні, пішов на фронт добровольцем , а потім закінчив Свято-Сергієвський Богословський інститут в Парижі.

Він рано почав перекладати і писати. У 1945 р. став перекладачем при Міністерстві закордонних справ, а з 1958 р. , був офіційним перекладачем Президента Республіки . Супроводжував де Голля, Жискар д'Естена, Ширака в їхніх поїздках в Радянський Союз і до Америки. Працював перекладачем на міжнародних конференціях на найвищому рівні .

У 1949 році Андроніков був головним перекладачем на знаменитому процесі неповерненця Кравченка, радянського письменника. Кравченко, перебравшись до Вашингтона, видав там книгу, в якій описав всі біди, що були в СРСР. За це французька прокомуністична газета « Les Lettres françaises» звинуватила його у брехні, а Кравченко подав на цю газету позов про наклеп . Тривалий судовий процес, що проходив в 1949 році в Парижі , був названий « процесом століття » через свій масштаб. На процесі давали свідчення сотні свідків: з боку Кравченко виступали свідки , які пережили радянські табори , а з боку комуністів такі знаменитості, як Архієпископ Кентерберійський і Жан -Поль Сартр . Дружина і товариші по службі теж приїхали до Франції і дали свідчення проти нього.

Останньою роботою Костянтина Андронікова з усного перекладу був переклад інтерв'ю з Солженіциним для французького телебачення в 1993 році. [10]

Висновки

Отже, проаналізувавши діяльність та вклад в перекладацьку найвідоміших перекладачів-синхроністів, ми переконалися про справжню важливість синхронного перекладу. Синхронний переклад став справді незмінним, такий різновид перекладу заощаджував час. Також він став особливо важливим при укладанні договорів, підписанні угод. Зараз синхронний переклад відіграю важливу роль у політичній, економічній, юридичній, науковій та інших сферах.

Професія перекладача-синхроніста хоча і вимагає зусиль, але все-таки синхронний переклад набуває популярності, а дана професія стає все більш престижною, хоча, звісно, має деякі недоліки. Серед них, в першу чергу, високий рівень втрати інформації та менший рівень її засвоєння, необхідність мати спеціальне обладнання, без якого синхронний переклад буде неможливим.

Обравши професію перекладача-синхроніста варто пам’ятати про наступні вимоги: має вільно володіти як іноземною так і рідною мовою; мова має бути зрозумілою, чіткою, грамотною та добре артикульованою фонетично; мати багатий словниковий запас; знання стійких словосполучень, конструкцій для правильної передачі змісту; мати швидку реакцію, оперативну пам’ять, розумову та фізичну витривалість; вміння зосередитися; бути впевненим в собі та не соромитися виступати перед публікою.

Список використаної літератури

  1. Чернов Г. Основы синхронного перевода/Г. Чернов. — М. Высшая школа, 1987. — 255 с.

  2. Бережков В. Как я стал переводчиком Сталина/В. Бережков. — М.:ДЭМ, 1993. — 400 с.

  3. Суходрев В. Язык мой – друг мой/В. Суходрев. — М. Тончу, 2008. — 98 с.

  4. http://ru.wikipedia.org/wiki/Бережков,_Валентин_Михайлович

  5. http://ru.wikipedia.org/wiki/Суходрев,_Виктор_Михайлович

  6. http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_E._Bohlen

  7. http://www.bbc.co.uk/на веб-сайті подана інформація про перекладача Хью Лунгі/http://www.bbc.co.uk/russian/blogs/2014/03/140319_blog_seva_novgorodsev.shtml

  8. http://pavelpal.ru/на офіційному веб-сайті Павла Палажченка подана інформація про його перекладацьку діяльність.

  9. http://ru.wikipedia.org/wiki/Палажченко,_Павел_Русланович

  10. http://fr.wikipedia.org/wiki/Konstantin_Ieseevitch_Andronikov

  11. http://en.wikipedia.org/wiki/George_F._Kennan

  12. http://ru.wikipedia.org/wiki/Дэвис,_Джозеф_Эдвард

16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]