Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2частина.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
49.63 Кб
Скачать

2.1. Чарльз Болен

Чарльз Юстіс Болен (1904 – 1974 рр.) - дипломат США з 1929 по 1969 і радянського фахівця, що працюючих у Москві до і під час Другої світової війни, змінивши Джорджа Кеннана як посла Сполучених Штатів в Радянський Союз (1953-1957), потім посол в Філіппінах (1957-1959), а також Франції (1962-1968 ).

Болен народився у Нью –Йорку. Закінчив Гарвардський коледж в 1927 році. Після закінченняколеджа в 1929 році Болен приєднався до Державного департаменту, вивчав російську і став Радянським фахівецем, працюючи спочатку в Ризі та Латвії. У 1934 році він був зарахований як посол до Москви.

Вранці 24 серпня 1939 він разом з дипломатом Гансом фон Хервартом відвідали Третій Рейх і отримали повний зміст секретного протоколу до пакту Молотова- Ріббентропа , підписаний напередодні. Секретний протокол містив взаєморозуміння між Адольфом Гітлером і Йосипом Сталіним про розподіл Центральної Європи, Прибалтики і Фінляндії між їх народами. Президент США Франклін Рузвельт був терміново повідомлений про цей договір. Через тиждень цей план був реалізований вторгненням Німеччини до Польщі, почалася Друга світова війна.

У 1940-х рр. Болен тісно співпрацював з президентом Франкліном Рузвельтом і був його перекладачем на Тегеранській конференції (1943) і Ялтинській конференції (1945). Пізніше Болен став ключовим радником нового американського президента Гаррі Трумена .

Чарльз Болен також служив в якості посла на Філіппіни (4 червня 1957-15 жовтня 1959). Він був послом у Франції (1963-1968) від президентів Джона Кеннеді і Ліндона Джонсона. Чарльз Болен пішов з дипломатичної служби в січні 1969 року. [6]

2.2. Джордж Кеннан

Джордж Кеннан (1904-2005) - Джордж Фрост Кеннан ( 16 лютого 1904 - 17 березня 2005) - американський дипломат, політолог, відомий , як ідейний батько «політики стримування » часів Холодної війни. Автор праць з історії взаємин Росії і країн Заходу.

У 1925 році , відразу після закінчення Прінстонського університету, Кеннан вступив на дипломатичну службу. Після недовгого перебування в Женеві він дізнався про те, що може навчатися три роки на аспірантурі в одному з європейських університетів за умови, що буде вивчати яку-небудь рідкісу мову. Кеннан обрав російську, оскільки у нього була можливість отримати роботу в Радянському Союзі. Після завершення аспірантури Дж. Ф. Кеннан продовжив дипломатичну службу за кордоном - у Талліні та Ризі. Він скрізь багато подорожував, що допомагало йому краще дізнаватися про народ і культуру країни. У 1933 році Кеннан приїхав до Москви в якості перекладача Вільяма Буллітт, першого посла США в Радянському Союзі.

Потім була служба в Берліні, Відні, Празі, Лісабоні та Лондоні. Але в центрі уваги Кеннана як і раніше залишалася Росія. Працював перекладачем, вивідуючи воєнні наміри СРСР. Саме з Москви він посилає «довгу телеграму », в якій закликає уряд Сполучених Штатів твердо виступити проти радянської експансії в Східній Європі. Потім, в липні 1947 року , в журналі «Міжнародні відносини » з'явилося есе за підписом якогось « Х» , в якому викладалася стратегія стримування, незабаром втілена в життя. Значення цієї стратегії важко переоцінити: вона зробила вплив на вироблення американської доктрини на наступні 40 років, зумовила політику інших держав щодо Америки і, нарешті , лягла в основу багатьох важливих дипломатичних і політичних починань , таких , як доктрина Трумена , план Маршалла , НАТО і Берлінський повітряний міст .

Будучи призначеним послом США в СРСР , прибув до Москви 5 травня 1952 та майже щодня повідомляв президенту Трумену становище в СРСР: «Ми (американська дипмісія в СРСР) , - говорив Кеннан,- настільки відрізані, стиснуті заборонами, і нас настільки ігнорує радянський уряд , що це виглядає так , ніби взагалі перервані дипломатичні відносини». 26 вересня 1952 в « Правді » з'явилася редакційна стаття , в якій повідомлялося , що американський посол зробив наклепницьку заяву для преси і показав себе брехуном і заклятим ворогом СРСР. Кеннан більше ніколи не приїздив до Радянського Союзу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]