Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
556.54 Кб
Скачать

1.4.2 Розрахунок каскаду попереднього підсилення за постійним струмом (практичне заняття)

Стан спокою транзистора – стан робочої точки на вхідній, вихідній, прохідній та наскрізній характеристиках без вхідного сигналу. Призначення кіл живлення – встановлення та стабілізація робочих точок і, як наслідок, - запобігання нестійкості підсилювача та сильних нелінійних спотворень та явищ.

Рекомендується такий порядок визначення положення робочої точки і розрахунку ланцюгів стабілізації:

а) біполярні транзистори. На сімействі вихідних статичних характе-ристик заданого типу транзистора Iк=f(Uк) (рис.1.2) проводять навантажувальну пряму для постійної складової колекторного струму (Iк = Eк/Rк, Uк = Ек). Так як вхідна динамічна характеристика практично збігається зі статичною, на далі використовують вхідну статичну характеристику Iб=f (Uбе). Будують прохідну динамічну характеристику Iк = f (Uбе), на якій проводять навантажувальну пряму струму колектора: на осі Uбе відкладають напругу Uзм=EкR2/(R1+R2) і з отриманої точки проводять навантажувальну пряму під кутом  = arctg Rе до перетинання з прохідною динамічною характеристикою.

Рисунок 1.2 – Вибір робочої точки резисторного каскаду підсилення

Визначають значення струму колектора I і напруги на базі U0бе в режимі спокою. Отриману точку перетинання транспортують на навантажувальну пряму за постійним струмом і одержують положення робочої точки, що визначить напругу колектора в режимі спокою U.

Емітерна стабілізація найпоширеніша, її дія грунтується на послідовному НЗЗ через резистор Re. Розрахунок схеми каскаду з емітерною стабілізацією проводиться за такими вихідними даними: Ек, І, Iк0, Uбе0, , TC, Iк.

Вмикання резистора Rе обумовлює втрату постійної напруги, яка подає на ньому. Для підвищення коефіцієнту стабілізації m=Rе/Rб, де Rб = R1||R2, збільшують Rе наскільки дозволяє джерело (як правило, Е0,2Eк), та зменшують Rб. Розрахунок можна провести за коефіцієнтом нестабільності.

Максимальне значення зворотного струму колекторного переходу для заданої температури

Iко т = Iко2TC/10 (Ge), Iко т = Iко2TC/5 (Si).

Приріст зворотного струму колекторного переходу Iк0 = Iко т - Iко . Значення коефіцієнта підсилення при TC T = (1+0,5 TC/100). Середнє значення ср = .Максимальний приріст  = T - ср. Необхідне значення коефіцієнта нестабільності

N = .

Коефіцієнт стабілізації дорівнює: m = (1+-N)/(1+)(N-1). Знаходять Rб=Rе/m, струм емітера Iе= Iк(1+)/. Потрібне значення напруги зміщення

Uзм = Rе Iе + Uбе + Rб(Iк/ - I).

Опори резисторів дільника бази дорівнює: R1 =RбEк/Uзм; R2 =(1/Rб -1/R1).

б) польові транзистори. Струм стоку польових МДНПТ-транзисторів і транзисторів з керувальним р-n-переходом при постійній напрузі заслон-витік спадає приблизно на 0,6% при підвищенні температури на 1C, тобто їм притаманна властивість температурної самостабілізації. Це означає, що на практиці варто правильно вибирати робочу точку. Вибір робочої точки можна зробити графічним засобом. При заданому струму стоку Iс визначають розмір опору в колі витоку Rв:

Rв =

де Iс max - струм у колі стік-витік, обумовлений перетинанням вхідної характеристики Ic = f (Uзв) з віссю струму Iс; UO - напруга відсікання. Проводять пряму 1/Rв і знаходять положення робочої точки на перетинанні з вхідною характеристикою (рис. 1.3), яка визначить струм спокою Iі напругу зміщення U0зм.

Напруга спокою стоку U0c = Ec - RcI0c, а напруга падіння на резисторі Rв

URв = .

Вхідний сигнал Uзв управляє струмом на виході Іc = SUзв практично при відсутності струму заслону. Значення крутизни S (відношення вихідного струму до вхідної напруги) можна визначити так:

S =

Наведемо розрахунок схеми витокової стабілізації на транзисторі з р-n-переходом за такими даними: IcIс, TC, Ес.

За передатними характеристиками Ic = f (Uзв) знаходять для заданого значення Iс напругу зміщення Uзв, крутизну S[мА/В], максимальне робоче відхилення струму стоку Iспр.

Температурне відхилення, прийнявши його швидкість 0,6% на градус

IсТ = 0,6T Ic/100.

Повна абсолютна нестабільність струму стоку у відсутності стабілізації Iс = Iс.пр + ІсТ

Рисунок 1.3 - Перехідна характеристика транзистора

Мінімально необхідний опір резистора Rв min = (Iс /Iс -1)/S. Напруга U= Rв min Ic. Якщо U << Uзв, то приймається U = Uзв і перераховується Rв=Uзв / Iс. Додаткове зміщення на заслоні не потрібно, тому R1 = , а R2 може бути будь-яким, але не більше декількох мегом. Таким чином, зауважимо, що каскад на ПТ із керуючим р-n-переходом завжди будується з одним резистором зміщення затвора.

1.4.3 Методика виміру вхідного опору

Найбільше поширення для виміру вхідного опору каскаду Rвх одержав метод заміщення. При вимірі Rвх каскаду на ПТ можна користуватися такою методикою:

- установити напругу на виході генератора (вході каскаду) Uвх1 = 100 мВ, f = 1 кГц; виміряти значення Uвих;

- послідовно з входом каскаду увімкнути вимірювальний опір R=1 МОм і довести рівень вхідної напруги до значення Uвх2, що забезпечує на виході пристрою значення напруги Uвих вимірюване раніше;

- вхідний опір каскаду на ПТ розрахувати за формулою

;

- вхідний опір каскаду на БТ розрахувати за формулою

.

Соседние файлы в папке Ан_электр_устр1