Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_36_zadachi.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
52.11 Кб
Скачать

1. Підрядник зобов'язаний своєчасно попередити замовника:

1) Про недоброякісність або непридатність матеріалу, одержаного від замовника;

2) про те, що додержання вказівок замовника загрожує якості або придатності результату роботи;

3) про наявність інших обставин, що не залежать від підрядника, які загрожують якості або придатності результату роботи.

  1. Основаны ли на законе требования Алоева?

Стаття 840. Виконання роботи з матеріалу замовника

3. Підрядник відповідає за невиконання або неналежне виконання роботи, спричинене недоліками матеріалу, наданого замовником, якщо не доведе, що ці недоліки не могли бути ним виявлені при належному прийманні матеріалу.

Отже, підрядник повинен довести, що під час прийняття матеріалу неможливо було побачити його недоліки.

Стаття 848. Правові наслідки невиконання замовником вимог підрядника

1. Якщо замовник, незважаючи на своєчасне попередження з боку підрядника, у відповідний строк не замінить недоброякісний або непридатний матеріал, не змінить вказівок про спосіб виконання роботи або не усуне інших обставин, що загрожують якості або придатності результату роботи, підрядник має право відмовитися від договору підряду та право на відшкодування збитків.

2. Якщо використання недоброякісного або непридатного матеріалу чи додержання вказівок замовника загрожує життю та здоров'ю людей чи призводить до порушення екологічних, санітарних правил, правил безпеки людей та інших вимог, підрядник зобов'язаний відмовитися від договору підряду, маючи право на відшкодування збитків.

  1. Правомерны ли утверждения ателье?

Вимоги ательє правомірні.

Стаття 855. Розрахунки між сторонами у разі випадкового знищення предмета договору підряду або неможливості закінчення роботи

1. Якщо предмет договору підряду до здачі його замовникові був випадково знищений або закінчення роботи стало неможливим без вини сторін, підрядник не має права вимагати плати за роботу.

Підрядник має право на плату, якщо знищення предмета договору підряду або неможливість закінчення роботи сталися через недоліки матеріалу, переданого замовником, чи внаслідок його вказівок про спосіб виконання роботи або якщо таке знищення чи неможливість закінчення роботи сталися після пропущення замовником строку прийняття виконаної роботи.

Стаття 872. Права замовника у разі істотного порушення підрядником договору побутового підряду

1. Якщо підрядником були допущені істотні відступи від умов договору побутового підряду або інші істотні недоліки в роботі, виконаній із матеріалу замовника, він має право вимагати за своїм вибором:

1) Виготовлення іншої речі з однорідного матеріалу такої самої якості;

2) Розірвання договору та відшкодування збитків.

2. У разі виявлення інших відступів від умов договору або інших недоліків у роботі замовник має право за своїм вибором вимагати безоплатного усунення цих недоліків у розумний строк або відшкодування його витрат на усунення недоліків чи відповідного зменшення плати.

3. Вимога про безоплатне усунення недоліків роботи, виконаної за договором побутового підряду, які можуть становити небезпеку для життя або здоров'я замовника та інших осіб, може бути пред'явлена замовником або його правонаступником протягом десяти років з моменту прийняття роботи, якщо у встановленому законом порядку не передбачені більш тривалі строки (строки служби). Така вимога може бути пред'явлена незалежно від того, коли виявлено ці недоліки, у тому числі й при виявленні їх після закінчення гарантійного строку.

У разі невиконання підрядником цієї вимоги замовник має право протягом цього ж строку вимагати повернення частини ціни, сплаченої за роботу, або відшкодування його витрат на усунення недоліків.

5. По договору, заключенному между Шиманским и домостроительным комбинатом «Сельстрой», в поселке «Дачное» был возведен жилой дом, который был принят Шиманским в день завершения строительства — 20 апреля 2004 г. Обнаружив, что некоторые работы, предусмотренные проектом жилого дома, строителями не выполнены, Шиманский 10 октября 2004 г. обратился к комбинату с претензией и потребовал устранить недоделки. В этом ему было отказано под предлогом, что Шиманский пропустил срок, установленный для предъявления такой претензии. Тогда заказчик обратился в суд. Решением суда в удовлетворении иска Шиманского о понуждении комбината устранить недоделки было отказано за пропуском им срока предъявления претензии подрядчику.

Вопросы:

  1. Какой договор был заключен между Шиманским и комбинатом «Сельстрой»?

  2. Какие права предоставлены заказчику по договору на строительство жилого дома?

  3. Правомерны ли действия комбината и решение суда?

  4. Был ли пропущен срок исковой давности Шиманским?

  5. Как разрешить ситуацию. Ответ обоснуйте.

ЦК Стаття 875. Договір будівельного підряду 1. За договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

2. Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов'язаних з місцезнаходженням об'єкта.

3. До договору будівельного підряду застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.

Стаття 858. Відповідальність підрядника за неналежну якість роботи

1. Якщо робота виконана підрядником з відступами від умов договору підряду, які погіршили роботу, або з іншими недоліками, які роблять її непридатною для використання відповідно до договору або для звичайного використання роботи такого характеру, замовник має право, якщо інше не встановлено договором або законом, за своїм вибором вимагати від підрядника:

1) безоплатного усунення недоліків у роботі в розумний строк;

2) пропорційного зменшення ціни роботи;

3) відшкодування своїх витрат на усунення недоліків, якщо право замовника усувати їх встановлено договором. 2. Підрядник має право замість усунення недоліків роботи, за які він відповідає, безоплатно виконати роботу заново з відшкодуванням замовникові збитків, завданих простроченням виконання. У цьому разі замовник зобов'язаний повернути раніше передану йому роботу підрядникові, якщо за характером роботи таке повернення можливе. 3. Якщо відступи у роботі від умов договору підряду або інші недоліки у роботі є істотними та такими, що не ожуть бути усунені, або не були усунені у встановлений замовником розумний строк, замовник має право відмовитися від договору та вимагати відшкодування збитків.

4. Умова договору підряду про звільнення підрядника від відповідальності за певні недоліки роботи не звільняє його від відповідальності за недоліки, які виникли внаслідок умисних дій або бездіяльності підрядника. 5. Підрядник, який надав матеріал для виконання роботи, відповідає за його якість відповідно до положень про відповідальність продавця за товари неналежної якості.

Стаття 863. Позовна давність, що застосовується до вимог щодо неналежної якості роботи

1. До вимог щодо неналежної якості роботи, виконаної за договором підряду, застосовується позовна давність в один рік, а щодо будівель і споруд - три роки від дня прийняття роботи замовником.

6. Пуговкин заключил договор с ООО «Сервис-Дом» на ремонт его трехкомнатной квартиры. Стоимость работы и предоставляемых ООО материалов составила 12 500 гривен. Согласно условиям договора, ремонт должен быть начат 10 июня и окончен 16 июня. При заключении договора Пуговкин уплатил 7850 гривен. 9 июня Пуговкину позвонили из ООО «Сервис-Дом» и попросили его согласия о переносе начала ремонта квартиры на 15 июня, так как ООО не может выделить рабочих, они заняты на других объектах, ремонт которых своевременно окончен не был из-за недопоставки ООО некоторых строительных материалов. Пуговкин ответил отказом, поскольку он взял на работе отпуск за свой счет и ждет ремонтников. Работы в квартире Пуговкина были начаты лишь 14 июня и окончены 24 июня. По окончании работы Пуговкин уплатил еще 1000 гривен, а остальные 3650 гривен платить отказался, считая их убытками (не полученная за 4 дня зарплата), понесенными в результате нарушения ООО «Сервис-Дом» условий договора. ООО «Сервис-Дом» предъявил в суде иск о взыскании с Пуговкина 3650 гривен.

Вопросы:

1)Какой договор был заключен между Пуговкиным и ООО «Сервис-Дом»?

2) Имел ли право недоплатить оставшуюся сумму Пуговкин?

3) Правомерны ли действия ООО «Сервис-Дом».

4) Как разрешить ситуацию. Ответ обоснуйте.

Стаття 865. Договір побутового підряду

1. За договором побутового підряду підрядник, який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується виконати за завданням фізичної особи (замовника) певну роботу, призначену для задоволення побутових та інших особистих потреб, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. 2. Договір побутового підряду є публічним договором.

3. До відносин за договором побутового підряду, не врегульованих цим Кодексом, застосовується законодавство про захист прав споживачів.

Стаття 633. Публічний договір

1. Публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв'язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

2. Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги. 3. Підприємець не має права надавати переваги одному споживачеві перед іншим щодо укладення публічного договору, якщо інше не встановлено законом. 4. Підприємець не має права відмовитися від укладення публічного договору за наявності у нього можливостей надання споживачеві відповідних товарів (робіт, послуг).

У разі необгрунтованої відмови підприємця від укладення публічного договору він має відшкодувати збитки, завдані споживачеві такою відмовою.

5. Актами цивільного законодавства можуть бути встановлені правила, обов'язкові для сторін при укладенні і виконанні публічного договору. 6. Умови публічного договору, які суперечать частині другій цієї статті та правилам, обов'язковим для сторін при укладенні і виконанні публічного договору, є нікчемними.

Стаття 849. Права замовника під час виконання роботи

2. Якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її у строк стає явно неможливим, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків.

??? Стаття 872. Права замовника у разі істотного порушення підрядником договору побутового підряду

1. Якщо підрядником були допущені істотні відступи від умов договору побутового підряду або інші істотні недоліки в роботі, виконаній із матеріалу замовника, він має право вимагати за своїм вибором:

1) виготовлення іншої речі з однорідного матеріалу такої самої якості;

2) розірвання договору та відшкодування збитків.

7. Бородин узнал, что его сосед по квартире, радиотехник Климов, сам собрал хороший магнитофон. Бородин договорился с Климовым о том, что в свободное от работы время тот сделает музыкальный центр для него, но по улучшенной схеме. Разработку новой схемы, подбор и закупку необходимых материалов Климов взял на себя. Было установлено, что за музыкальный центр Бородин заплатит 7500 гривен. Приступив к работе, Климов встретил затруднения в разработке новой схемы музыкального центра, в связи, с чем он договорился с инженером Анохиным о разработке такой схемы за 2150 гривен, причем выдал ему задаток — 1000 гривен. Кроме того, некоторые детали отсутствовали в продаже и их пришлось бы делать самому. Поэтому Климов заявил Бородину, что за музыкальный центр он должен заплатить не 7500 гривен, а 10000 гривен. Бородин заявил Климову, что, заключив договор, он взялся осуществить работу за свой риск, поэтому последствия ее удорожания должны быть отнесены на его счет. Климов утверждал, что обусловленная ими сумма при заключении договора была лишь приблизительной, и если Бородин считает для себя доплату неприемлемой, то они могут расторгнуть договор, причем Бородин должен возместить ему понесенные расходы в сумме 2150 гривен (1000 гривен, выплаченные в качестве задатка Анохину, и 1150 гривен, истраченные на приобретение деталей).

Вопросы:

    1. Какой договор был заключен между Бородиным и Климовым?

    2. Каким образом устанавливается цена в договоре, и как она была установлена в конкретном договоре?

3) Как разрешить возникший спор? Ответ обоснуйте.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]