Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_36_zadachi.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
52.11 Кб
Скачать

Договір підряду

1. Член садоводческого товарищества Миронов заключил с рабочими строительной организации Сидоровым, Сомовым и Аркадьевым договор, который они назвали трудовым соглашением. В соответствии с этим договором указанные рабочие обязались, в свободное от работы время, построить на садовом участке Миронова из его и, частично, из своих материалов деревянный хозяйственный блок на кирпичном фундаменте. Кто и какие именно материалы предоставляет, указывалось в описи, приложенной к договору. Срок окончания строительства был установлен 20 мая. К 18 мая строительство, в основном, было закончено, оставалось выполнить лишь незначительные малярные работы. Однако, в ночь с 18 на 19 мая была гроза, и от удара молнии строение полностью сгорело. Остался один фундамент. Рабочие потребовали от Миронова оплатить стоимость работы, ссылаясь на то, что заключенный договор является трудовым, а также уплатить им 2 500 гривен — стоимость предоставленных ими материалов, погибших во время пожара. Миронов отказался оплатить стоимость работы, так как работа им не принята. Отказался он и возместить стоимость указанных материалов, поскольку они погибли не по его вине.

Кодекс законів про працю України

Стаття 21. Трудовий договір

Трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

Стаття 837. Договір підряду

1. За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

2. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Стаття 875. Договір будівельного підряду

1. За договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

2. Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов'язаних з місцезнаходженням об'єкта.

Отже, між ними був укладений договір підряду.

Договор подряда схож с трудовым договором, когда в качестве подрядчика выступает физическое лицо. Разница между ними в том, что подрядчик сам организует свой труд и обязывается сдать заказчику его результат. По трудовому договору работник включается в определенный трудовой коллектив, выполняя в нем определенную трудовую функцию соответственно правилам внутреннего трудового распорядка.

Стаття 842. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження матеріалу

  1. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження (псування) матеріалу до настання строку здачі підрядником визначеної договором підряду роботи несе сторона, яка надала матеріал, а після настання цього строку - сторона, яка пропустила строк, якщо інше не встановлено договором або законом.

Стаття 880. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження об'єкта

1. Віднесення ризику випадкового знищення або випадкового пошкодження об'єкта будівництва на замовника або підрядника до його прийняття замовником встановлюється відповідно до вимог закону, крім випадків, коли це сталося внаслідок обставин, що залежали від замовника.

Стаття 855. Розрахунки між сторонами у разі випадкового знищення предмета договору підряду або неможливості закінчення роботи

  1. Якщо предмет договору підряду до здачі його замовникові був випадково знищений або закінчення роботи стало неможливим без вини сторін, підрядник не має права вимагати плати за роботу.

Отже, вимоги робочих безпідставні. Миронов не повинен платити їм за роботу і за матеріали.

2. Климова обратилась в суд с иском к производственному объединению «Лотос» о возмещении ущерба, указав, что сдала по квитанции в приемный пункт объединения для чистки дубленку. После чистки дубленка оказалась непригодной к носке. Ответчик против иска возражал, ссылаясь на то, что заказчица была предупреждена приемщиком о возможности частичного обесцвечивания дубленки при химической чистке в местах сильного загрязнения и потертостей. Суд установил, что Климова с этим условием согласилась, и это было отражено в квитанции. Вместе с тем, по заключению товароведческой экспертизы возвращенная Климовой дубленка приобрела по всей поверхности не темно-коричневый, а бурый цвет, утрачен ворс кожи, изделие приобрело неравномерную окраску и утратило свою ценность на 40%. Суд в иске Климовой отказал на том основании, что она согласилась с возможностью изменения цвета дубленки, а, тем самым, и со снижением ценности изделия на 40%.

Стаття 865. Договір побутового підряду

1. За договором побутового підряду підрядник, який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується виконати за завданням фізичної особи (замовника) певну роботу, призначену для задоволення побутових та інших особистих потреб, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Стаття 866. Форма договору побутового підряду

  1. Договір побутового підряду вважається укладеним у належній формі, якщо підрядник видав замовникові квитанцію або інший документ, що підтверджує укладення договору.

  1. Была ли объединением нарушена обязанность выполнить работу качественно?

Стаття 857. Якість роботи

1. Робота, виконана підрядником, має відповідати умовам договору підряду, а в разі їх відсутності або неповноти - вимогам, що звичайно ставляться до роботи відповідного характеру.

2. Виконана робота має відповідати якості, визначеній у договорі підряду, або вимогам, що звичайно ставляться, на момент передання її замовникові.

3. Результат роботи в межах розумного строку має бути придатним для використання відповідно до договору підряду або для звичайного використання роботи такого характеру.

Отже, вимоги якості були порушені

Про захист прав споживачів Закон від 12.05.1991

12) істотний недолік - недолік, який робить неможливим чи недопустимим використання товару відповідно до його цільового призначення, виник з вини виробника (продавця, виконавця), після його усунення проявляється знову з незалежних від споживача причин і при цьому наділений хоча б однією з нижченаведених ознак:

а) він взагалі не може бути усунутий;

б) його усунення потребує понад чотирнадцять календарних днів;

в) він робить товар суттєво іншим, ніж передбачено договором;

Отже, були істотні недоліки

Стаття 868. Надання замовникові інформації про роботу

1. Підрядник зобов'язаний до укладення договору побутового підряду надати замовникові необхідну та достовірну інформацію про запропоновані роботи, їх види та особливості, про ціну та форму оплати роботи, а також повідомити замовникові на його прохання інші відомості, що стосуються договору.

Стаття 847. Обставини, про які підрядник зобов'язаний попередити замовника

1. Підрядник зобов'язаний своєчасно попередити замовника:

1) про недоброякісність або непридатність матеріалу, одержаного від замовника;

2) про те, що додержання вказівок замовника загрожує якості або придатності результату роботи;

  1. про наявність інших обставин, що не залежать від підрядника, які загрожують якості або придатності результату роботи.

В даному разі таке повідомлення було.

Стаття 872. Права замовника у разі істотного порушення підрядником договору побутового підряду

1. Якщо підрядником були допущені істотні відступи від умов договору побутового підряду або інші істотні недоліки в роботі, виконаній із матеріалу замовника, він має право вимагати за своїм вибором:

1) виготовлення іншої речі з однорідного матеріалу такої самої якості;

2) розірвання договору та відшкодування збитків.

2. У разі виявлення інших відступів від умов договору або інших недоліків у роботі замовник має право за своїм вибором вимагати безоплатного усунення цих недоліків у розумний строк або відшкодування його витрат на усунення недоліків чи відповідного зменшення плати.

Стаття 858. Відповідальність підрядника за неналежну якість роботи

1. Якщо робота виконана підрядником з відступами від умов договору підряду, які погіршили роботу, або з іншими недоліками, які роблять її непридатною для використання відповідно до договору або для звичайного використання роботи такого характеру, замовник має право, якщо інше не встановлено договором або законом, за своїм вибором вимагати від підрядника:

1) безоплатного усунення недоліків у роботі в розумний строк;

2) пропорційного зменшення ціни роботи;

3) відшкодування своїх витрат на усунення недоліків, якщо право замовника усувати їх встановлено договором.

2. Підрядник має право замість усунення недоліків роботи, за які він відповідає, безоплатно виконати роботу заново з відшкодуванням замовникові збитків, завданих простроченням виконання. У цьому разі замовник зобов'язаний повернути раніше передану йому роботу підрядникові, якщо за характером роботи таке повернення можливе.

3. Якщо відступи у роботі від умов договору підряду або інші недоліки у роботі є істотними та такими, що не можуть бути усунені, або не були усунені у встановлений замовником розумний строк, замовник має право відмовитися від договору та вимагати відшкодування збитків.

Отже, рішення суду не вірне.

3. Артисты самодеятельного драматического театра-студии Лозовская и Плетнев перед отъездом на гастроли и другой город сделали в ателье заказы на пошив костюмов. Лозовская заказала свой костюм из материала ателье. Через три дня она пришла в ателье и спросила, начаты ли работы по выполнению ее заказа. Получив отрицательный ответ, Лозовская попросила аннулировать заказ и возвратить внесенные ею деньги за материал и в качестве аванса за работу, так как она встретила свою знакомую портниху, отличного мастера, и хотела бы сделать заказ в мастерской по месту работы ее знакомой. В просьбе Лозовской было отказано по тому мотиву, что причина аннулирования заказа является неуважительной. Кроме того, ей было заявлено, что ателье гарантирует отличное выполнение заказа.

Плетнев заказал костюм из своего материала. За работу он должен был заплатить 400 гривен, а срок изготовления был установлен за 7 дней до отъезда, т. е., 18 сентября. Первая примерка была назначена на 10 сентября, однако, она не состоялась, так как закройщик Буров, выполняющий его заказ, приступил к работе, почти полностью раскроил материал, но 8 сентября серьезно заболел. Другого закройщика, который мог бы закончить выполнение такого сложного заказа, в ателье нет. Плетнев, считая, что выполнение заказа в обусловленный срок становится явно невозможным, получил в ателье свой материал и внесенный аванс. После этого он обращался в другие ателье с просьбой принять его заказ на окончание работы по пошиву костюма, но безрезультатно. Тогда Плетнев договорился с частным портным, который и выполнил его заказ за 600 гривен. 26 декабря Плетнев предъявил ателье требование о возмещении ему 200 гривен, составляющих разницу между стоимостью работы у частного портного и в ателье. Ателье ответило отказом, ссылаясь на то, что оно не отказывалось от исполнения заказа, закройщик Буров вышел на работу 14 сентября, и заказ мог быть выполнен к 18 сентября. Кроме того, Плетнев пропустил срок, установленный законом для предъявления заявленного им требования. Считая отказ ателье необоснованным, Плетнев в тот же день предъявил в суде иск о взыскании с него 200 грн.

Вопросы:

  1. Правомерны ли требования Лозовской?

  2. Вправе ли был Плетнев расторгнуть договор бытового заказа?

  3. Истек ли установленный законом срок для предъявления заявленного Плетневым требования?

  4. Подлежат ли удовлетворению исковые требования Плетнева?

Как разрешить возникшую ситуацию? Ответ обоснуйте.

ТЕМА «Договір підряду»

ЗАДАЧА 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]