Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендаці.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
124.96 Кб
Скачать

3. Навчальна програма дисципліни

Тема 1. Поняття, предмет, метод, система, джерела екологічного права.

Поняття і особливості суспільних відносин у сфері взаємодії суспільства і природи. Поняття, становлення і розвиток екологічного права. Методи правового регулювання відносин у галузі використання і охорони навколишнього природного середовища. Система екологічного права. Співвідношення екологічного права з іншими галузями права.

Конституційні основи екологічного права. Система екологічного законодавства. Закони як джерела екологічного права. Урядові нормативно-правові акти. Відомчі нормативно-правові акти. Рішення місцевих органів як джерела екологічного права. Роль судової практики в регулюванні екологічних відносин.

Тема 2. Екологічні права і обов'язки громадян

Поняття і види екологічних прав громадян. Конституційні екологічні права громадян. Право громадян на безпечне для життя і здоров'я навколишнє природне середовище. Право громадян на вільний доступ до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів та предметів побуту, а також право на її розповсюдження. Право на відшкодування шкоди, спричиненої порушенням права на безпечне для життя та здоров’я навколишнє середовище. Інші екологічні права громадян. Загальні та спеціальні екологічні обов'язки громадян. Юридичні гарантії реалізації і захисту екологічних прав громадян і дотримання екологічних обов'язків.

Тема 3. Право власності на природні ресурси

Загальна характеристика права власності на природні ресурси, його особливості. Зміст права власності на природні ресурси. Форми власності на природні ресурси. Природні ресурси як об'єкти права власності. Суб'єкти права власності на природні ресурси. Права та обов’язки власників природних ресурсів. Захист права власності на природні ресурси.

Тема 4. Право природокористування

Поняття і види права природокористування. Принципи права природокористування. Суб'єкти і об'єкти права природокористування. Підстави та порядок виникнення і припинення права природокористування. Права і обов'язки природокористувачів. Особливості орендного природокористування.

Тема 5. Правові засади управління природокористуванням і охороною навколишнього природного середовища

Поняття та види управління природокористуванням і охороною навколишнього середовища. Система органів управління та їх компетенція. Правові питання участі громадськості в управлінні природокористуванням та охороною навколишнього середовища. Основні функції управління природокористуванням і охороною навколишнього середовища. Організаційні функції екологічного управління. Попереджувально-охоронні функції. Стабілізаційні функції управління в галузі екології.

Тема 6. Економіко-правовий механізм в галузі екології

Поняття і юридичні ознаки економіко-правового механізму в галузі екології. Склад економіко-правового механізму у сфері екології. Правові форми платежів у сфері екології. Правове стимулювання екологічно безпечної діяльності.

Тема 7. Юридична відповідальність в сфері екології

Поняття, особливості і види відповідальності за порушення екологічного законодавства. Екологічне правопорушення: поняття, склад, види. Кримінальна, адміністративна, цивільно-правова, дисциплінарна відповідальність у сфері екології. Попередження екологічних правопорушень.

Тема 8. Правове забезпечення екологічної безпеки

Юридична природа екологічної безпеки. Правові основи екологічної безпеки. Суб'єкти і об'єкти екологічної безпеки. Види екологічної безпеки. Правові заходи забезпечення екологічної безпеки. Юридична відповідальність у сфері забезпечення екологічної безпеки. Проблеми кодифікування законодавства у сфері забезпечення екологічної безпеки.

Тема 9. Правовий режим зон надзвичайних екологічних ситуацій

Поняття зон надзвичайних екологічних ситуацій і його юридичне значення. Підстави, порядок оголошення окремій місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації і її правовий режим. Особливості правового режиму зон, встановлених для радіоактивно забруднених територіях.

Тема 10. Правовий режим використання і охорони земель

Земля як об'єкт власності використання і охорони. Законодавство про землю. Управління земельним фондом. Право власності на землю: поняття, суб'єкти, об'єкти. Право користування землею: поняття, суб'єкти, об'єкти. Права та обов'язки власників землі і землекористувачів. Захист і гарантії їх прав. Припинення і перехід прав на землю.

Вилучення (викуп) землі. Вирішення земельних спорів. Правова охорона земель від виснаження, забруднення, нераціонального використання. Відповідальність за порушення земельного законодавства.