Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендаці.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
124.96 Кб
Скачать

Тема 18. Правовий режим поводженнязвідходами(0,5 год.) Питання для обговорення

  1. Відходи як об'єктправовогорегулювання.

  2. Правовакласифікаціявидіввідходів.

  3. Правовий режим поводженнязвідходами.

  4. Державне управління і контроль у сфері поводження з відходами.

  5. Відповідальність за порушеннязаконодавствавсферіповодженнязвідходами.

Практичні завдання

1. Прокурор району в інтересах держави в особі державної екологічної інспекції звернувся до господарського суду з позовом до селищної ради про стягнення збитків за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища. Під час перевірки екологічною інспекцією було підтверджено факт засмічення земельної ділянки площею 500 кв.м, об'єм відходів – 45 кв.м.

У позовній заяві пояснювалось, що селищна рада не здійснює в повному обсязі контроль за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища та самоусунулась від виконання обов'язків по охороні навколишнього природного середовища, передбачених законодавством.

Складіть мотивувальну та резолютивну частини рішення суду.

Вкажіть повноваження органів місцевого самоврядування в сфері поводження з відходами.

2. В результаті проведеної державною екологічною інспекцією перевірки фізичної особи – підприємця було виявлено порушення природоохоронного законодавства України, а саме, встановлено, що підприємцем у несанкціонованому місці на землях запасу без спеціального дозволу на розміщення відходів розміщено 288 куб.м. промислових відходів, які утворилися в процесі діяльності деревообробного цеху, внаслідок чого було засмічено земельну ділянку площею 240 кв.м.

Які норми законодавства були порушенні підприємцем? Яка відповідальність передбачена за допущені порушення?

Визначити права та обов’язки підприємств, установ та організацій у сфері поводження з відходами.

Нормативно-правовіакти: 1; 2; 3; 12; 15; 25.

Базова література: 1; 2; 4; 5; 6; 7; 8; 10.

Допоміжна література: 1; 2; 3; 9.

Загальні рекомендації з вивчення дисципліни

Важливою передумовою вивчення дисципліни є присутність студентів на лекційних заняттях (настановні лекції), їх систематична підготовка до практичних занять (виконання практичних завдань) під час сесії та постійна самостійна робота в міжсесійний період.

Настановні лекції читаються з метою надання вказівок та рекомендацій до самостійного вивчення дисципліни слухачами в період між навчально-екзаменаційними сесіями. В настановних лекціях повідомляється про базові нормативно-правові акти з кожної теми, акцентується увага на внесених до законодавства змінах та доповненнях таприйнятті нові нормативно-правові акти, наукові джерела з екологічного права, які стосуються питань, що вивчаються, і які студенти мають використати під час самостійної роботи над матеріалом з відповідних тем, готуючись до занять, контролю знань і умінь, виконуючи контрольну роботу, загальні положення за темами дисципліни відповідно до тематичного план нормативно-правові у.

Практичні заняття спрямовані на закріплення та поглиблення знань, здобутих на лекціях, або з першоджерел чи різних видів посібників тощо. Підготовка до занять здійснюється за рахунок часу, відведеного на самостійну роботу студента. Готуючись до практичного заняття студент повинен вирішити не меншедвох практичних завдань, вибір яких попередньо узгоджується з викладачем. Робота на практичних заняттях проводиться уформівирішення практичних завдань, а також обговорення основних теоретичних питань відповідно до теми практичного заняття.

Консультації індивідуальні (чи для декількох студентів з однакової проблеми) або групові (перед семестровим іспитом) є формою навчального заняття, при якій студент отримує відповіді від викладача на конкретні запитання або пояснення певних теоретичних положень чи аспектів їх практичного застосування. Консультації проводяться за графіком, затвердженим кафедрою, чи за розкладом екзаменаційної сесії. На консультаціях студенти можуть отримати допомогу з будь-яких питань, пов’язаних з вивченням екологічного права.

Самостійна роботастудентів є основним засобом оволодіння у час, вільний від обов’язкових навчальних занять навчальним матеріалом, поглиблення та закріплення знань, одержаних на лекціях та інших заняттях, для вироблення навичок самостійного пошуку додаткових знань, підготовки до наступних семінарських та практичних занять, заліків та екзаменів.

Самостійна робота студента складається з підготовки під час настановної сесії до практичних занять (виконання практичних завдань), а в міжсесійний період – виконання контрольної роботи, курсової роботи (якщо студент пише її з екологічного права), вивчення в повному обсязі навчального матеріалу дисципліни.

Зміст самостійної роботи слухача над конкретною дисципліною визначається робочою програмою або методичними матеріалами. Самостійна робота студентів поводиться у вільний від занять час. Самостійна підготовка може проводитися в аудиторіях, навчальних кабінетах, бібліотеках, читальних залах, домашніх умовах тощо.