Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7242.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
870.91 Кб
Скачать

Індекс ґрунтових горизонтів та їх коротка характеристика

Індекс

Назва ґрунтового горизонту

Коротка характеристика ґрунтового горизонту

Ао (Но)*

Лісова підстилка

(трав'яниста повсть на луках,у степах)

А (Н)

Гумусовий

Ai (НЕ)

Гумусно-елювіальний

В (І)

Ілювіальний

В і (HP)

Верхній гумусно-

перехідний

В2 (PH)

Нижній гумусно-

перехідний

AiB(EI)

Елювіально-

ілювіальний

С(Р)

Материнська порода

D (Д)

Підстилаюча порода

*в дужках за індексацією О.М. Соколовського

Заповнити останній стовбець таблиці 1, користуючись літературними джерелами.

Кожний тип ґрунту має характерний для нього ґрунтовий профіль. У кожному ґрунті є кілька горизонтів, які розрізняються кольором, структурою, складенням та іншими ознаками.

Більшість ґрунтів немає чітких меж між горизонтами, перехід від одного горизонту до іншого поступовий, і тому їх позначають двома літерами: АВ (НІ), ВС (ІР) і т.д.

В залежності від варіанту описати ґрунтові горизонти різних типів ґрунтів:

  1. бригада – чорноземи;

  2. бригада - сірі лісові;

  3. бригада - опідзолені.

Таблиця 2

Ґрунтові горизонти_________________________ґрунтів

Індекс

Назва ґрунтового горизонту

Коротка характеристика ґрунтового горизонту

Написати основні агрофізичні характеристики даного типу ґрунту (табл. 2) та його придатність для вирощування сільськогосподарських культур: –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Товщина ґрунту - це глибина його від поверхні до материнської породи. Товщину кожного горизонту виражають позначенням верхньої і нижньої межі. Наприклад, А (Н) - 0-25 см, В (І) - 25-40 см.

Колір ґрунтових горизонтів тісно пов'язаний з генезисом та якістю ґрунту. Головним компонентом, який зумовлює чорний колір ґрунту є гумусові речовини. Чим більше їх містить ґрунт, тим він темніший. Якщо вміст гумусу становить 10-12%, то горизонт навіть у сухому стані має чорний колір, а якщо 4-6% - сірий, каштановий або темно-бурий. Оксидні сполуки заліза і марганцю надають ґрунтові червоного забарвлення, кремнезем, карбонати кальцію, гіпс, легкорозчинні солі - білого. Від того, який колір переважає, залежить назва ґрунту: чорнозем, сірозем, бурозем, каштанові ґрунти та ін.

Дати визначення терміну складення ґрунту і написати яких видів воно буває.

Складений ґрунту ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

2. Поняття структури ґрунту. У ґрунтах розрізняють три основних частини (фази): тверду, рідку і газоподібну. Всі фази взаємопов'язані і змінюються залежно від метеорологічних умов, обробітку ґрунту тощо. Найбільш рухомі і змінні рідка і газоподібна фази.

Тверда фаза ґрунту складається з окремих твердих частинок ґрунту, серед яких розрізняють механічні елементи і структурні частинки. Залежно від способу утворення механічні елементи можуть бути мінеральними, органічними, органо-мінеральними. За розмірами вони також різноманітні: від каменів до найтонших колоїдів. Механічні елементи в ґрунті утворюють структурні частини - ґрунтові агрегати, які за розміром поділяються на макроструктурні (діаметр більше 0,25 мм) і мікроструктурні (менше 0,25 мм). Таким чином, структура ґрунту - це агрегатні окремості, на які він розпадається.

Недоліком мікроструктурних ґрунтів є здатність їх до ущільнення.

Залежно від форм ґрунтових агрегатів розрізняють три типи структури: кубоподібну, призмоподібну, плитоподібну, серед яких найчастіше трапляються такі різновидності, як горіхувата, грудочкувата, зерниста, призматична, пластинчаста. Агрономічно найбільш цінними є зерниста і грудочкувата структури, характерні для багатьох чорноземних ґрунтів.

До агрономічно-цінних належать макроструктурні ґрунти. Структурні ґрунти менш зв’язані і тому краще обробляються, при цьому затрачається менше енергії. Вони менше прилипають до знарядь, ущільнюються і запливають. У структурних ґрунтів більший інтервал вологості, при якому їх можна якісно обробляти.

Крім того, у ґрунті можуть бути присутні різні речовини та тіла (яким потрібно дати визначення і коротко описати):

Новоутворення - –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Включення - ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]