Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
652178001274814865.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
389.63 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Вінницький державний аграрний університет

Кафедра селекції та насінництва с.-г. Культур методичні вказівки

для виконання курсової роботи з дисципліни:

“Селекція та насінництво сільськогосподарських культур”

студентами агрономічного факультету

за спеціальністю 6.130.100 -“Агрономія”

Вінниця - 2006

УДК 631.53

Викладені методичні рекомендації, щодо написання курсової роботи з метою кращого засвоєння навчального матеріалу прикладного характеру, шляхом проведення розрахунків у селекційному процесі і насінництві, планування моделі майбутнього сорту та гібрида, методики оцінки селекційного матеріалу, а також прогнозування дії добору, ефекту гетерозису, успадкування ознак, статистичної обробки даних.

Укладачі: Мазур О.В., канд. с.-г. наук, доцент,

Шерепітко В.В., доктор с.-г. наук, професор,

Цицюра Я.Г., канд. с.-г. наук, доцент.

Методичні вказівки для виконання курсової роботи з дисципліни: “Селекція та насінництво сільськогосподарських культур” студентами агрономічного факультету за спеціальністю 6.130.100 - “Агрономія” / Вінницький державний аграрний університет. Укл.: Мазур О.В., Шерепітко В.В., Цицюра Я.Г., – Вінниця, 2006. – 22 с.

Рецензенти: : доктор с.-г. наук,

заступник директора Інституту

агроекології та біотехнології УААН Н.А. Макаренко

канд. с.-г. наук, доцент,

декан агрономічного ф-ту ВДАУ В.А. Мазур

Розглянуто і схвалено на засіданні методичної Ради агрономічного факультету Вінницького державного аграрного університету.

Протокол №_5_ від 30.01.2006 р.

3 Мета і завдання курсової роботи

Курсова робота виконується на основі узагальнення літературних джерел, матеріалів науково-дослідних установ, результатів навчальної практики та власних досліджень студента. Курсова робота має прикладний характер щодо розрахунків у селекційному процесі й насінництві, методики оцінки селекційного матеріалу, а також розрахунку розмаху добору, ефекту гетерозису, успадкування ознак, статистичної обробки даних, планування моделі майбутнього сорту і гібрида.

Під час підготовки курсової роботи студент знайомиться з науковими основами селекції та насінництва сортів і гібридів польових культур, основними морфобіологічними властивостями, напрямками селекції, методами створення вихідного матеріалу та його оцінки, пізнає елементи методики наукових досліджень та ведення первинного і елітного насінництва, практичних розрахунків у селекційному процесі і насінництві.

Одним з найбільш надійних і економічно-вигідних шляхів підвищення врожайності польових культур – є створення і впровадження у виробництво нових сортів і гібридів, які відповідають вимогам сучасних прогресивних технологій вирощування. Селекція – найдешевший, найрезультативніший та екологічно чистий фактор зростання виробництва продукції рослинництва. За сучасних тенденцій підвищення вартості енергозатрат на одиницю виробленої продукції селекції відводиться особливо важлива роль.

Повна реалізація потенційних можливостей сорту значною мірою залежить від компетенції фахівців, які повинні мати глибокі знання з генетичної природи та методів створення сортів і гібридів, екологічних принципів насінництва, причин погіршення сортів і прийомів використання позитивних модифікацій для виробництва насіння.

Курсова робота повинна викладатись стисло (30-35 сторінок рукопису), чітко, грамотно, акуратно і розбірливо, оформлена таблицями і розрахунками. Всі розрахунки проводяться відповідно до свого варіанта, завдання з курсової роботи. В кінці роботи необхідно навести список літератури, яку використано при написанні курсової роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]