Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник / 15. Артюр Рембо.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
106.5 Кб
Скачать

Артюр Рембо

Початок історії шаленств. Як «безпрецедентну пригоду в історії мистецтва» визначив творчій шлях Артюра Рембо Стефан Малларме. Ця оцінка цілком виправдана: ті тридцять сім років, що судилося прожити Рембо на землі, були постійним духовним експериментом і авантюрою. Ключовим словом для розуміння всього того, що відбулося з ним, є пошук – пошук недосяжного ідеалу і невідомого. Гостре незадоволення собою і людьми, жага абсолюту гнали його з місця на місце і примушували вдаватися до «шаленств» (так він називав свої спроби перебудувати власну свідомість, використовуючи різноманітні дозволені і недозволені засоби). У його серці палав той самий вогонь, про який писав Бодлер у «Подорожі», заповіті всіх шукачів нових континентів і духовних світів:

Вогонь, що мозок нам жере і душу рве,

В провалля зве – дарма, пекельне чи небесне, –

У глиб Незнаного, щоб осягти нове1.

Поетичний образ свого життя Рембо змалював у вірші у вірші А. Рембо «Відчуття»2. Блакить вечора настроює ліричного героя на медитацію. Стерня коле босі гони, вітер обдуває голову. Ніжні доторки стихій уводять мрійника в тихій транс – тіло стає контактною зоною, де святкують шлюб дух поет-пророка і Природа. Переповнений Любов’ю, мовчки крокує ліричний герой, закоханий і щасливий.

Дещо інакше мотив блукання без мети розвивається і вірші «Моя циганерія». Сміливий і безвідповідальний геній-юнак, «фертик», якому «по коліно море»3, з дірками в кишенях і на ліктях, у якого в голові «лиш рими», мандрує без мети. Відсутність доброї їжі або одягу його не бентежить – він знає вище щастя – хмеліти від «вересневого вечора» і «капарити вірші, згорнувшись у калачик». Він поводиться в небі, як добрий селянин на своєму подвір’ї («як зозулясті кури, сокочуть в небі зорі»). Він брат неба і його ворог. Таким і був Артюр Рембо – один із найнезвичайніших поетів світу, непосидючий, з важкою і навіть агресивною вдачею, ніжний містик, надчутливий митець, бунтівник і волоцюга, «ясновидець» і творець нової поетичної мови.

Дитинство поета позначене непримиримим конфліктом з родиною. Вона становила прообраз того обмеженого буржуазного оточення, з яким він воював до останньої миті свого земного шляху. Народився Рембо 1854 р. на півночі Франції, у Шарлевілі, «найідіотськішому з усіх провінційних міст», за його власним висловом. Його батько, Фредерік Рембо, був військовим і з корисних міркувань одружився з селянською заможною дівчиною Віталі Кюїф. Хоча в подружжя було четверо дітей, він ніколи не жив з родиною, навіть після того, як пішов у відставку. Мати поета цілком присвятила себе вихованню дітей – так як вона це розуміла: головне для неї було навчити своїх двох дочок і двох синів ощадливості й покорі. За найменшу провину їх карали домашнім арештом на хлібі й воді. Сучасники свідчать, що під час прогулянок родина Рембо становила трагікомічне видовище. З парасольками за будь-яких погодних умов, парами – сестри попереду, а брати позаду – діти крокували із серйозними обличчями під суворим наглядом матері. Звичайно, взаємини Артюра з нею були непростими. Вона не схвалювала його прагнення стати поетом, хотіла бачити в ньому звичайного селянина-фермера, а він, обдарований юнак, з душею шукача пригод і завойовника невідомих країн, вимушений був удавати з себе шанобливого сина, хоча у мріях був далеко від Шарлевіля. Вигадки і читання книжок замінювали йому рідну домівку.

Цей тривожний світ дитинства Рембо згадує у вірші «Семилітні поети». Зовсім не лагідною, а жорстокою, байдужою постає у творі мати, на яку син дивиться сповненим ненависті поглядом. Тільки заховавшись від неї подалі – на горищі, у «передпокої, де цвіллю вкрились стіни», а то й «у клозетній прохолоді» – відчуває він свободу бути собою: перекривляти дорослих і фантазувати до запаморочення.