Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fizika_2_zachet.docx
Скачиваний:
171
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
3.98 Mб
Скачать
  1. Закон Малюса.

Закон Малюса— зависимость интенсивности линейно-поляризованногосветапосле его прохождения через поляризатор от угламежду плоскостямиполяризациипадающего света и поляризатора.гдеI0— интенсивность падающего на поляризатор света,I— интенсивность света, выходящего из поляризатора,ka- коэффициент прозрачности поляризатора.Свет с иной (не линейной) поляризацией может быть представлен в виде суммы двух линейно-поляризованных составляющих, к каждой из которых применим закон Малюса. По закону Малюса рассчитываются интенсивности проходящего света во всех поляризационных приборах, например в поляризационныхфотометрахиспектрофотометрах. Потери на отражение, зависящие оти не учитываемые законом Малюса, определяются дополнительно.

51.Штучне подвійне променезаломлення (ефект фото потужності та Кера).

Подвійне променезаломлення виникає тільки в оп­тич­но анізот­ропних середовищах. Такі речовини, наприк­лад, як во­да чи скло є оптично ізотропними і для них у звичайних умовах подвійне проме­незаломлення не спосте­рігається. Виникнення оптичної анізотропії в ізотропних твер­дих тілах під дією механічних напруг називається фото­пруж­ністю. Фотопружність є наслідком залежності діелект­ричної проникності речовини від деформації і обумовлена дефор­ма­цією електронних оболонок атомів і молекул. Ефект виникнення анізотропії в деяких рідинах під дією елек­трич­ного поля називаєтьсяефектом Керра. Спостерігати ефект Керра можна у нітро­бензолі, воді, сірководні і інших рідинах, молекули яких мають дипольні моменти. Для дослід­жен­ня анізотропних властивостей рідини викорис­то­ву­ється комірка Керра.

В анізотропній рідині пло­с­ко по­ля­ризоване світло роз­­ді­­ляється на дві хвилі, які поляризовані у взаємно пер­пен­­ди­ку­лярних нап­рям­­ках. В результаті із ко­мір­ки Керра вихо­дить еліптично поля­риз­ова­не світло. Тобто, вектор Е, коливаючись, повертається і зай­має різне поло­ження.

Ефект Керра виникає також у склі або в ізотропних кристалах.

52.Обертання площини поляризації. Природне та штучне.

В залежності від природи речовини обертання площини поляризації може мати різний напрямок і величину. Якщо, проходячий через оптично активну речовину, обертання площини поляризації буде вправо, то речовина-правообретаюча і перед назвою ставлять індекс d або знак +, якщо обертання площини поляризації буде вліво-лівообертаючою і перед назвою ставлять індекс l або знак -. Величину відхилення площини поляризації від початкового положення виражають у кутових градусах і називають кутом обертання, позначають буквою L. Величина кута обертання залежить від природи оптично активної речовини, товщини шара речовини, температури і довжини хвилі світла.

У кристалічних тілах, а також у деяких ізотропних рідинах, крім подвійного заломлення променів, спостерігається явище, яке полягає в тому, що площина коливань електричного вектора світлової хвилі повертається на деякий кут при проходженні світла крізь такі речовини. Це явище називається обертанням площини поляризації або оптичною активністю. Якщо речовина не знаходиться у зовнішньому магнітному полі, то оптична активність буде природною.

Явище штучної оптичної анізотропії при деформаціях використовують для виявлення внутрішніх залишкових деформацій, які можуть виникати у виробах зі скла та інших прозорих ізотропних матеріалів внаслідок порушення технології їх виготовлення.

Штучну анізотропію можна створити теж дією магнітного поля, яка спостерігається в речовинах, молекули яких анізотропні, тобто впарамагнетиках. За відсутності зовнішнього магнітного поля молекули розміщуються хаотично, результатом чого є статистична анізотропія. Якщо таку речовину помістити в досить сильні магнітні поля, то відбудеться напрямлена орієнтація власних магнітних моментів молекул. Це зумовлює анізотропію речовини, що приводить до подвійного заломлення променів.

При знаходженны природного свытла через ідеальний поляризатор (поглинання відсутнє і світло повністю поляризується) його інтенсивність зменшується вдвічі, тобто Іприр.-інтенсивність неполяризованого світла, яке падає на поляризатор. Іо - інтенсивність світла, яке вийшло з поляризатора.

тодіПлощина поляризації поляризатора

Коли на поляризатор падає плоскополяризоване світло з інтенсивністю Іо Ю, то інтенсивність світла І , яке йже з поляризатора визначаеться законом Малюса:

-кут між площиною поляризації поляризованого світла і площиною поляризації поляризатора.

Якщо на шляху природного (неполяризованого) світла поставити два поляризатора (один з них в такоиу віпадку називається поляризатором, інший - аналізатором), площини яких утворюють кут ф , то на виході інтенсивність світла складеУ випадку поглинання, за законом Малюса набуде вігляду

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]