Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PROSTOVA_SEMINAR.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
211.97 Кб
Скачать

Принципи

Фахівці з паблік рилейшнз фактично є посередниками між подається організацією і різними групами громадськості, з якими організація має справу. Тому на піерменів покладається відповідальність і перед організацією, від імені якої вони діють, і перед різними аудиторіями громадськості. Вони покликані поширювати інформацію, що дозволяє зацікавленим групам населення усвідомити політику і діяльність цієї організації. З іншого боку, піермени уважно вивчають громадську думку цих груп, інформуючи про нього керівництво організації, яка зобов'язана прислухатися до настроїв населення і реагувати на них.

Така посередницька діяльність, її об'єктивно високе значення в досягненні взаєморозуміння і налагодженні взаємовигідних, гармонійних відносин між організацією та громадськістю визначають основні принципи діяльності інституту паблік рілейшнз і його фахівців.

Ці основоположні принципи сформульовані авторами американського підручника «Це П.Р. Реалії паблік рілейшнз "Д. Ньюсома, А.Скотт, Дж. Турком:

1. Паблік рілейшнз мають справу з реальною, а не уявної дійсністю, з фактами, а не фікцією. Тому основою їх успішної політики є абсолютна правдивість, ретельне планування і виконання програм, головною метою яких виступає задоволення суспільних інтересів.

2. Паблік рілейшнз - професія, орієнтована на таке надання послуг, де основне значення мають інтереси громадськості, а не власна вигода. Інакше кажучи, паблік рилейшнз - це абсолютно віддане служіння громадськості.

3. Оскільки піермени зобов'язаний звертатися до громадськості і шукати у неї підтримки програм і політики організації, головним критерієм вибору цих програм і напрямків політики має бути суспільний інтерес. Тому піермену необхідно бути мужнім, щоб не побоятися сказати ні своєму клієнтові або відмовитися від виконання програми, що вводить громадськість в оману.

4. Враховуючи те, що піермени звертається до різних груп громадськості через засоби масової інформації, які є за своїм характером громадськими каналами комунікації, він зобов'язаний зберігати чистоту цих каналів. Він ніколи не повинен навмисно або ненавмисно вводити в оману засоби масової інформації.

5. Перебуваючи між організацією та навколишнього її громадськістю, піермени зобов'язані бути ефективними комунікаторами, передавати інформацію в обох напрямках до тих пір, поки не буде досягнуто порозуміння.

6. Щоб сприяти комунікації в обох напрямках і бути ефективними комунікаторами, працівники паблік рилейшнз повинні добре знати думки і настрої різних груп громадськості, широко застосовуючи наукові методи вивчення громадської думки. Система паблік рилейшнз не може задовольнятися домислами.

7. Щоб глибше зрозуміти хвилюючі громадськість організації проблеми і відшукати кращі шляхи виходу на них, працівники паблік рілейшнз не повинні сподіватися виключно на інтуїцію, вони зобов'язані спиратися на висновки таких соціальних наук, як психологія, соціологія, соціальна психологія, широко користуватися їх методологією вивчення громадської думки, процесів комунікації та семантики.

8. Оскільки науковими дослідженнями паблік рилейшнз займаються багато фахівців, практики цієї сфери повинні постійно залучати і адаптувати до своїх умов розробки суміжних дисциплін, включаючи теорію пізнання, психологію людини, соціологічні, політологічні, економічні та історичні теорії. Словом, до сфери паблік рилейшнз необхідний міждисциплінарний підхід.

9. Працівники паблік рілейшнз зобов'язані роз'яснювати громадськості суть проблем завчасно, ще до того, як вони переростуть в кризу. Це означає, що піермени покликані бити тривогу і давати своєчасно поради, щоб люди не виявилися захопленими зненацька.

10. Діяльність працівників паблик рілейшнз слід оцінювати на підставі єдиного критерію - етики поведінки. Особистісні риси піермена визначаються виключно тим, який репутацією він користується (див.: NewsomDoug, ScottAlan, TurkJudyVanSlyke Це PR: Реалії по зв'язках з громадськістю: 5-е изд - Белмонт, штат Каліфорнія, 1993 - P. 4-5 ...).

Узагальнюючи дані принципи, можна стверджувати, що основним в діяльності системи паблік рілейшнз є, по-перше, забезпечення взаємної користі організації і громадськості, а також абсолютна чесність і відвертість тих, хто займається цим видом управлінської діяльності. По-друге, особливе значення для паблік рилейшнз має відкритість інформації. Відомий англійський фахівець у цій галузі Сем Блек взагалі вважає даний принцип визначальним. "Паблік рілейшнз - пише він, - це мистецтво і наука досягнення гармонії за допомогою взаєморозуміння, заснованого на правді і повній інформованості" (Блек Сем Паблік рілейшнз Що це таке - М: ..? Новини, 1990 - С 17 ...) І, по-третє, істотним для паблік рілейшнз є опора на об'єктивні закономірності функціонування масової свідомості, відносин між людьми, організаціями та громадськістю, рішуча відмова від суб'єктивізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]